Érik Messi hetedik Aranylabdája?

Inspiráció Kiemelt

Lionel Messi hosszú és trófeákkal övezett pályafutása során hatszor nyerte el a legjobb játékosnak megszavazott Aranylabdát: 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 (az első és az eddigi utolsó alkalommal „klasszikus” Aranylabda, a közbeeső 4 alkalommal pedig a FIFA Év Játékosa címmel egyesített Aranylabda győztese lett).

 

Messi kivételes kvalitásait soha senki nem vitatta, de a Barcelona 2015-ös, mindmáig utolsó Bajnokok Ligája győzelme óta az eredményei nem olyanok voltak, amelyek indokolták volna a kitüntetést, a 2019-es szavazás után elég sok kritika is érte ezért a díjat odaítélő újságírókat.

De a futball nem egyéni sport, Messi egy egyre többet bukdácsoló Barcelonában aligha nyújthatott sokkal többet, és az is igaz, hogy 30 fölött már egy ilyen szuperképességű labdarúgó sem képes folyamatosan csúcsfutballt bemutatni, már nem jött be minden csel, néha elkerülte a kaput a szabadrúgás. Tavaly nyáron az sem volt biztos, hogy marad Barcelonában, a dilettáns klubvezetés mély pénzügyi válságba sodorta a katalán gárdát, nagy volt a feszültség az öltözőben, az eredmények sem jöttek, így Messi bejelentette távozási szándékát. Hosszú huzavona után mégis maradt, mert jogilag nem volt tiszta a helyzet (a szerződésében megszabott határidőnél később jelezte, hogy menne, bár ez a Covid-helyzet miatt nyár végéig húzódó bajnokság miatt alakult így.)

Messi végül maradt a Barcelonában, de eleinte kedvetlenül játszott. A helyzet akkor változott meg gyökeresen, amikor a klubot válságba vezető Bartomeu elnök végre távozott pozíciójából, és visszatért a korábbi aranykor kovácsa, Joan Laporta.

Messi megtáltosodott, a hátán vitte a csapatot, és – bár végül a bajnokságban csak a bronzéremig jutottak – az ő vezérletével egy trófeát, a Spanyol Kupát így is elnyert a sokáig bukdácsoló klub. Eredménylistája egészen döbbenetes: a katalán klubban játszott 778 meccsén 672 gól rúgott és 288 gólpasszt adott!

Az idei nyáron végre az argentin válogatottal is behúzott egy nagy trófeát, megnyerték a Copa Americát – erre a diadalra 1993 óta vártak az argentin szurkolók, amikor Batistuta két góljával a döntőben  legyőzték Mexikót. Messi számára kétszeres öröm, hogy az aranyérem mellett – Neymar társaságában – a Copa legjobb játékosának is választották.

Egyre több érv szól amellett, hogy az újságírókból álló zsűri ismét Messinek ítélje az Aranylabdát. Az is növeli az argentin esélyeit, hogy bár a BL-t a Chelsea, az Európa-bajnokságot az olasz válogatott nyerte, mindkét gárda inkább csapatként bizonyított, a sok kiváló futballista között nem volt olyan kiemelkedő egyéniség, akinek mindenképpen kijárna ez a kitüntetés. A barcelonai szerződését újabb öt évre meghosszabbító Messinek már csak egy jó őszt kellene produkálnia klubjában, hogy a szavazáskor senkinek ne remegjen meg a keze.

 

Fotó: : fcbarcelona.com,  www.realvalladolid.es – REAL VALLADOLID, 0; F.C. BARCELONA, 1 (LIGA 18/19, JORNADA 2, 25-08-2018), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79326443

 

SOCIAL MEDIA