Zewa: a második műszak, avagy az otthoni teendők to do listája

Inspiráció Kiemelt

A nők és a férfiak társadalmi szerepe, a nemi szerepekkel kapcsolatos társadalmi elvárások és igények az évek során hatalmas átalakuláson mentek keresztül. A munkaerőpiacon való helytállás és az ezzel arányaiban ugyanakkora jelentőséggel bíró családi feladatok ellátása sok esetben folyamatos megfelelési kényszert és konfliktusforrást eredményez. Pedig ez lehetne máshogy is. Ebben nyújt segítséget a Zewa Gondoskodni Együtt Jó! programja.

 

A gondoskodás már kisgyermekkorban is megfigyelhető, mikor felnőtteket utánozva játszanak el szerepeket, helyzeteket a gyerekek. Ennek a szerepjátéknak a fontossága pont az egyszerűségében rejlik. A hozott viselkedési minták, a családi magatartás motorjainak darabjai ezekben a gyermeki játékokban öltenek formát és rögzülnek. Lényegében tét nélküli, gyakorlati tudást szereznek meg úgy, hogy nem is tudnak róla.

Deliága Éva gyermekpszichológus, a Zewa Gondoskodni együtt jó programjának szakértője is egyetért ezzel.

A gyerekek elsősorban utánzás és mintakövetés útján tanulnak. Hiába a magyarázat, ha a példa azzal szöges ellentétben áll. Épp ezért szülőként érdemes belegondolni abba, milyen mintát nyújtunk a gyermekünknek a családi, a párkapcsolati, illetve a szülői működésről. A jó hír viszont az, hogy az otthonról hozott, és esetleg már idejét múlt minták átírhatók. A gyermek érdekét az szolgálja, ha megtaláljuk a saját szülői hangunkat, és ezen keresztül adunk neki útravalót a felnőtté váláshoz” – mondja a szakértő.

A Zewa, mint vezető higiéniai márka, 2018-ban célul tűzte ki, hogy párbeszédet indít a családi munkamegosztásról, és a Gondoskodni Együtt Jó! program keretében olyan megoldásokkal segíti a fejlődést, melyek azonkívül, hogy kiegyenlítettebbé teszik az otthoni feladatmegosztást, közelebb hozzák egymáshoz a családtagokat is. A résztvevő gyermekek és családjaik egy feladatszervező táblázat segítségével osztották be a házimunkát, és közben játékos formában fedezték fel az együttes gondoskodás pozitív oldalát.

Az elmúlt három év alatt több mint 5000 család töltötte le a feladatszervezőt. Ezekben a családokban lehetőség nyílt, hogy ne csupán átmenetileg módosuljanak az otthoni munkamegosztási szokások, hanem a korábban berögződött sztereotípiákat leküzdve, tartós változást érjenek el. A program hatására az otthoni teendők elvégzése és az ezzel járó elismerés begyűjtése legalább annyira fontos szemponttá válhat a családtagoknak, mint egy munkahelyi vagy iskolai feladat.

Nagyra értékeljük azokat a családokat, ahol úgy gondolják, hogy a háztartás és az otthoni feladatok elvégzése a férfiak és nők közös ügye, és ezáltal folyamatosan törekednek is a munkamegosztásra. Úgy gondoljuk, hogy ezt a példát követve a gyermekek nagyobb eséllyel teljesedhetnek ki később az élet minden területén” – hangsúlyozta Forgách Réka, a Zewa brand managere.

A Gondoskodni Együtt Jó! kampányban Till Attila, Deliága Éva és Szél Dávid segédkezik, akik amellett, hogy a szakmájukban sikeresek, az otthoni feladatokban is rendszeresen, nemtől függetlenül kiveszik a részüket.

Szél Dávid pszichológus, az Apapara blog és több könyv írója, aki szintén szakértőként kapcsolódik a Zewa programjához, saját pár- és családterápiás gyakorlata alapján azt vallja, hogy egyszerűbb lenne a családok élete, ha meg tudnánk szabadulni a berögződött szerepelvárásoktól.

Hiszen a feladatok nemtől függetlenül, egyszerűen csak ott vannak, és nem árt, ha valaki megcsinálja őket. Nálunk nincs szükség folyamatos egyezkedésekre, kérésekre, mert tudjuk, miket kell megcsinálni. Mindig az végzi el az adott feladatot, aki éppen ott van, arra jár, és látja, hogy van tennivaló – meséli a szakember a családjáról. – A szülőség közös ügy, épp ezért érdemes figyelni arra, hogy egyik családtagot se terhelje túl se a munka, se a háztartás.”

 

SOCIAL MEDIA