Eb nyolcaddöntő: sziporkázó dánok, nagyot küzdő olaszok

Tejszínhub

Két nap pihenő után szombaton folytatódott az Európa-bajnokság. Délután a Dánia-Wales, majd este az Olaszország-Ausztria mérkőzésen izgulhattunk.

Dánia idei szereplése nagyon rosszul indult. Mindannyian emlékszünk a döbbenetes jelenetre, amikor a csapat irányítója, Christian Eriksen összesett és kis híján meghalt a finnek elleni nyitómérkőzésen. A sokkos állapotba került dánok el is vesztették a meccset, majd a kikaptak Belgiumtól is, így nulla ponttal szinte biztos kiesőként várták az utolsó meccset. Akkor viszont megtáltosodtak,  Szentpéterváron tönkreverték Oroszország együttesét, és nem kis szerencsével bekerültek a legjobb harmadikok közé.

Evés közben jön meg az étvágy – tartja a mondás, és ez a dánok esetében határozottan igaz. A nyolcaddöntő első meccsén Wales gárdájának szinte esélye sem volt, pedig harcosan kezdték a meccset, több kapuralövésük is volt, án bő húsz perc alatt ellőtték minden puskaporukat. A sérült Poulsen helyére bekerülő Dolberg a 27. percben gyönyörű gólt lőtt, majd rögtön a szünet után tovább növelte a dán előnyt. A 88. percben még Maehle is betalált, majd a hosszabbítás végén Braithwaite adta meg a kegyelemdöfést Bale-éknek, akik a meccsel együtt a fejüket is elvesztették, okkal-ok nélkül rugdalták fel a dánokat, a csereként beállt Wilsont a 90. percben azonnali pirossal ki is állította a bíró, jogosan. KO.

A nap másik összecsapása olasz győzelmet ígért. Mancini gárdája igen meggyőzően vette az első akadályokat, Törökország, Svájc és Wales ellen 9 pontot gyűjtöttek, 7 gólt rúgtak és egyet sem kaptak. Az osztrákok a csoportjuk második helyezettjeként jutottak továb, Észak-Macedónia és Ukrajna ellen nyertek, Hollandia viszont simán verte őket. A papírforma tehát olasz győzelmet ígért, ami azonban valahogy nem akart megszületni. Az első félidőben még nagyon szorongattak a kékmezesek, de nem tudtak igazi gólhelyzetig jutni a masszívan védfekező sógoraink ellen. A második félidőben pedig feltámadtak az osztrákok, különösen Arnautovic villogott, de csak egy lesgólig jutott.

A rendes játékidő tehát nem hozott döntést, következett a kétszer 15 perces hosszabbítás, ami nagy fordulatot hozott. A 90 percig gólképtelen olaszok villámgyorsan előnyhöz jutottak, a 95. percben Chiesa bevágta az elsőt, a 105. percben Pessina a másodikat. Úgy tűnt, innen már sima ügy, de az osztrákok nem adták fel, és a 113. percben Kalajdžic közeli fejesével visszajöttek a meccsbe. A hátralévő 7 perc azonban nem hozott több gólt, mindkét csapat próbálkozott, de már hiába. Összességében a 2:1 arányú olasz győzelem nem csak a várakozásoknak, de a látottaknak is megfelelt. Az osztrákok nagyot küzdöttek és emelt fővel mehetnek haza, Olaszország pedig menetelhet tovább a remélt döntő felé.

 

Dánia-Wales 4:0

Olaszország-Ausztria 2:1 (hosszabbítás után)

 

A vasárnapi program: 

18:00 Hollandia-Csehország

21:00 Belgium-Portugália

 

SOCIAL MEDIA