Kutatás: hányan mennek el egy koncertre 2021 nyarán?

Kiemelt Piac

A művészeti témájú rendezvények visszatérését várták a magyarok a legjobban, de a nagyobb társasági eseményekre és a koncertekre, fesztiválokra is sokan mennének el ezen a nyáron – derül ki abból a kutatásból, amelyben a koronavírus-járvány rendezvénypiacra gyakorolt hatásait vizsgálta a NEST Communications, több mint 1000 fő megkérdezésével. 

 

A legtöbb, rendezvényszervezésben és -technikában aktív hazai cég csapata lassan ismét megközelíti a kapacitásai teljes kihasználtságát. Vajon csak a szakma képviselői hiányolták annyira az élő eseményeket, hogy ilyen intenzitással vetették magukat az előkészületekbe, vagy indokolt az optimizmusuk? A NEST Communications több mint 1000 honfitársunkat kérdezte meg arról, hogyan készülnek az idei nyárra. A kutatás nem, életkor és lakóhely szerinti eloszlás alapján tükrözi a magyar lakosság összetételét.

A 2021. júniusának legelején lefolytatott kérdőíves kutatásban résztvevők általános hozzáállásának, járvánnyal szembeni attitűdjének vizsgálatán felül a válaszadókat arra kérték, értékeljék egy 5 fokozatú skálán, mennyire szívesen vennének részt különböző eseménytípusokon. 

“Az eredmények azt mutatják, hogy a többség komoly vágyakkal és tervekkel vág neki az idei szezonnak, de több mint egy év aggodalmait, szorongásait nem tudjuk egyik pillanatról a másikra magunk mögött hagyni. Szerencsére a szakma ennek tiszteletben tartása mellett, a résztvevők biztonságát kiemelt figyelemmel kezelve készül a közelgő eseményekre” – emelte ki a NEST Communications által végzett kutatás kapcsán Énekes Bence, a cég ügyvezető igazgatója.

A kitöltők többsége mostanra teljes biztonságban érzi magát ezeken az eseményeken, így jó eséllyel számíthatunk jelenlétükre a nyárra tervezett fesztiválokon, koncerteken és sporteseményeken. A kitöltők több mint fele mindennemű biztonsági intézkedés nélkül is örömmel csatlakozik a zajló programokhoz, a hatályban lévő egészségügyi óvintézkedéseket pedig a válaszadók kevesebb mint fele érzi indokoltnak.

A válaszadók döntő többsége már rendelkezik védettségi igazolással, vagy már jogosult rá, de még nem kapta meg a kártyát; ennek megfelelően közel felük (45%) örömmel él a védettségi igazolással igénybe vehető lehetőségekkel, ötödüknek pedig még nem áll módjában, de amint lehetséges lesz, szintén tervezi.

 

Az események toplistája

 (azon kitöltők százalékos aránya szerint, akik “igen”, “valószínűleg igen” és “inkább igen” válaszokat adtak az adott eseménytípuson megvalósuló részvételüket szondázó kérdésekre)

A leginkább vágyott művészeti eseményekre irányuló kérdésekre adott válaszokban viszont nagyon élesen megmutatkozott, hogy az idei szezonban új, korábban ismeretlen szempontokat is mérlegel a magyar lakosság: miközben a szabadtéri művészeti eseményekre a kitöltők több mint negyede válaszolt egyértelmű igennel, a zárt térbe tervezett eseményeknél ugyanez az arány már csak 16 százalék. Ugyanez a trend mutatkozott meg a zenés, táncos szórakozás esetében is: a szabadtéri eseményekre a megkérdezettek több mint negyede mutatkozott nyitottnak, míg a zárt térben megvalósuló hasonló események a zenére, táncra vágyók már csak egy ötödét mozgatja meg.

 

SOCIAL MEDIA