Magyarország-Franciaország: bravúros döntetlen a világbajnok ellen!

Tejszínhub

Hatalmas érdeklődés előzte meg a magyar válogatott második csoportmeccsét. Az Eb-címvédő Portugália után most a világbajnok francia gárda várt a mieinkre.

 

Szombat délután kemény kánikula fogadta a csapatokat, nem volt ideális futballidő. Ennek ellenére nagy iramban kezdődött a meccs. Az első negyedórában egyik gárda sem jutott el helyzetig, inkább fogást kerestek egymáson, a két tizenhatos között hullámzott a játék. A 15. percben aztán villantak egyet a franciák, Mbappé tálalt Benzema elé, aki rászúrta a kapura, de Gulácsi remekül védett. A kipattanóból még Griezmann próbálkozott, de az a labda is a magyar kapusé lett, igaz, les miatt egyébként sem lett volna érvényes a gól. Három perccel később Mbappé fejelt mellé, köszönjük meg neki, miként a 21. percben elhibázott fejesét is.

A félidő derekán már egyértelműen a franciák irányították a játékot, de gólhelyzetig egyelőre nem jutottak. A 25. percben Szalait le kellett cserélni, ettől kezdve Gulácsi nem csak vezér, de csapatkapitány is.

A 29. percben nekünk is volt egy helyzetecsként, Nikolics elől mentett Lloris kapus, de innen a franciák nagy szériája következik, Mbappé, Benzema, Pogba egymás után lő vagy fejel kapura, de vagy Gulácsi, vagy egy bevetődő védő, vagy magyarok istene hárít. Szinte semmi közünk a meccshez, olyan nyomás alatt tartják a magyar kaput a vendégek. Letelik a 45. perc, az ivószünet és az ápolások miatt 5 perc ráadás következik.

És jön a csoda. Sallai elfut a bal szélen, jól indítja Fiolát, aki egy csellel lerázza Pavard-t, majd tanári módon gurít a sarokba a tehetetlen Lloris mellett. Mindenki az eredményjelző táblát nézi, hihetetlen, de vezetünk a viklágbajnok ellen!

De hátra van még egy egész félidő. A francia szurkolók valószínűleg azt várják, hogy a kékek széttépik a pirosmezes hazai csapatot, ahogy telik az idő, úgy fogynak a reményeik. Sőt, egyre inkább úgy tűnik, egyenlő erők harcolnal a pályán, érik az idei EB legnagyobb meglepetése. Helyzet itt, helyzet ott, de nem változik az állás.

Az 57. percben a halovány Rabiot helyére Dembelé érkezik, ő rögtön színt visz a játékba, friss, gyors, jól cselez, a 60. percben kapufát is lő. A 62. percben akár fordulhatna a kocka, mindenki látja, hogy Kimpembe kézzel ér a labdához a saját tizenhatosán belül, pontosabban nem mindenki, mert a bíró például nem…

A 66. percben bekövetkezik az, amitől féltünk, egy gyors ellentámadás végén Mbappé ad be jobbról, Willi Orban csak kipöcköli a labdát, a jókor érkező Griezmann ballal bevágja a franciák egyenlító gólját.

Nehéz lesz a hátralévő félóra, gondoljuk. Ám jobban félünk, mint a franciák játéka indokolná, Benzema és Pogba helyére hiába jön Giroud és Tolisso, a világbajnok játékából ma hiányzik az átütő erő. Kihúzzuk a 90 perc, majd a 6 perces hosszabbítás végéig.

A két csapat játékosállományának értéke között ma nem volt akkora különbség, mint azt a Tranfermarkt számaiból gondolhatnánk. Egy igen harcos, lelkes, szervezetten játszó magyar válogatott szerzett egy pontot a világsztárokkal felálló gallok ellen.

Bármi lesz is, már biztosan nem búcsúzunk pont és rúgott gól nélkül a tornáról, ahogy azt sokan hitték a “halálcsoport” ismeretében. Következik Münchenben Németország. Ha a mieink ilyen önbizalommal játszanak, bármi megtörténhet.

Magyarország-Franciaország 1:1, gólszerzők: Fiola és Griezmann.

SOCIAL MEDIA