Családi programokkal nyitja ki újra kapuit a Bátor Tábor

Inspiráció Kiemelt

Másfél év kényszerű szünet után a Bátor Tábor végre ismét kitárja kapuit a táborozók előtt. A járványhelyzet miatt egy új programot fejlesztettek, amelynek keretében egy-egy hétvégi napra várják a súlyosan vagy krónikusan beteg gyerekeket és családjaikat. A Családi Fellélegző Programot speciálisan a karanténra adott válaszul fejlesztették ki. A Bátor Táborban alkalmazott élményterápia ezen a programon azt támogatja, hogy a családok újra visszataláljanak egymáshoz, végre fellélegezhessenek a hosszú összezártság után.

 

A Bátor Tábor másfél év után végre ismét kinyitja a kapuit a családok előtt. A karantén feszült időszakában a családi szerepek felborultak: a szülők sok esetben egyszerre voltak tanárok, játszótársak, szülők, a gyerekek elszakadtak a számukra sokat jelentő, megerősítő kortárs közösségtől. A táborozók, a súlyosan és krónikusan beteg gyerekek és családtagjaik életére a világjárvány extra terhet is rótt, hiszen a megbetegedéstől való félelem és bizonytalanság az ő esetükben fokozottan volt jelen. Az újrakezdés támogatására kidolgozott Családi Fellélegző Programon letehetik az elmúlt időszak terheit: a hatvani táborhelyen, kimozdulva az otthon falai közül ismét megtapasztalhatják, hogy családként együtt lenni jó érzés.

„Olajozottan működő hétköznapok nélkül, a szokások, ünnepek megváltozásával könnyen bizonytalanodhatott el a családi identitás, hiszen nehezebben megválaszolható kérdéssé vált, hogy kik is vagyunk mi együtt, milyen a mi családunk. A Családi Fellélegzővel olyan programot dolgoztunk ki a családok számára, ami támogatja őket abban, hogy visszataláljanak egymáshoz. Új, közös élményeket szereznek, végre kiszakadnak otthonról. Észrevehetik egymás erősségeit, képességeit, sikereit, megtapasztalhatják újra, milyen jó együtt lenni”  – emelte ki Kocsis Anna Dorka, a Bátor Tábor pszichológusa. A program során a családtagok közösen vesznek részt a megszokott tábori programokon (pl. lovagláson, horgászaton), a tábori nap után pedig a felkészült önkéntesek az online térben is várják a szülőket, a Családi Táborok mintájára a Felnőtt idő programmal.

„A világ legjobb napja volt!” „Visszatérni a Bátor Táborba mindig felemelő. Ha visszatérünk, mindig ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.” „Azért volt különleges a családunknak a nap, mert újra erőt merítettünk és feltöltődhettünk a Bátor Tábor lelkületével.” – mesélték a Családi Fellélegző Programról a táborozó gyerekek és szülők. Az összesen 18 családi programra – szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett – nyári szombatokon és vasárnapokon kerül majd sor, és természetesen, mint a Bátor Tábor minden programja, úgy a Családi Fellélegző is ingyenes.

 

 

SOCIAL MEDIA