Siófok a European Recycling Tour 2021 magyarországi állomása

Inspiráció Kiemelt

Június 4-6. között Európa-szerte látványos megmozdulásokkal találkozhatunk a vízpartokon, a nagyvárosok terein és a bevásárlóutcákban. Mindenfelé színes hátizsákos aktivisták kis csapatai igyekeznek majd rávenni mindenkit arra, hogy tartsák tisztán a közterületeket, a környezetüket és bármerre járjanak is, gondoskodjanak a fém italosdobozok újrahasznosításáról. Az „Every Can Counts” szervezet kezdeményezésére egy kreatív kampány zajlik majd egyszerre Európa 16 országának 19 helyszínén. Ennek apropóját a Környezetvédelmi Világnap adta, ugyanis a járvány alatt a közterületen eldobált szemét mennyisége jelentősen megnőtt.

A European Recycling Tour 2021-ben részt vevő hátizsákosokkal Ausztria, Belgium Csehország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Magyarország, Montenegró, Írország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Spanyolország és az Egyesült Királyság szabadtéri közterületein találkozhatunk.

A szabad ég alatt található közterületek a járvány alatt hőn áhított menedékként szolgáltak mindannyiunk számára, de most rajtunk a sor, hogy megóvjuk ezeket az újabban sajnos globálisan terjedő „hulladékpandémiától”. A Környezetvédelmi Világnap jó alkalom arra is, hogy megtanítsuk az embereknek azt, hogy szelektíven gyűjtsék az üres italos dobozokat, és csatlakozzanak ahhoz a célunkhoz, hogy az alumínium italos dobozok 100 százalékát újrahasznosíthassuk. Így megtakarítható a dobozok előállításához szükséges energia 95 százaléka és ugyanilyen mértékben csökkenthető az ennek során keletkező üvegházhatású gázok mennyisége is, vagyis minden egyes újrahasznosított fémdoboz jelentősen hozzájárul a valóban körforgásos gazdaság megvalósításához” − nyilatkozta David Van Heuverswyn, az Every Can Counts európai igazgatója.

 

Több szelektív hulladékgyűjtőt a közterekre

A szelektív hulladékgyűjtésben – főként amikor nem otthon vagyunk – bőven van még hová fejlődnünk. Az Every Can Counts által 2020-ban Európában végzett közvélemény-kutatás adatai szerint bár a válaszadók több mint háromnegyede otthon mindig, vagy általában a szelektív gyűjtőbe teszi az üres italos fémdobozokat, otthonától távol már csak a válaszadók 48 százaléka jár el ugyanígy. Az európaiak 93 százaléka örömmel venné, ha több szelektív hulladékgyűjtő lenne az utcákon, közterületeken, parkokban, vízpartokon és kirándulóutakon. Ebből a felmérésből az is kiderül, hogy Magyarországon még az uniós átlagnál is nagyobb arányban szeretnének szelektív hulladékgyűjtőt a közterületekre.

 

A sürgő-forgó hátizsákosok küldetése

A European Recycling Tour 2021 célja, hogy emlékeztesse az embereket: a közterületek tisztaságának megóvása mindannyiunk közös érdeke. Egy-egy apró, mindennapi cselekedet, például a hulladék megfelelő szelektív gyűjtése segíthet abban, hogy fenntarthatóbban éljünk és ezáltal bolygónk is egészségesebb legyen. Az aktivisták a kampány fő üzenetét különböző látványos akciókkal – közterületi játékokkal, táncokkal és az Instagram révén világhírűvé vált, fémdobozokból készített szivárványos installációkkal – mutatják be. A turné minden állomása egyedi módon állítja középpontba a közterületek fontosságát, miközben a hátizsákosok bejárják Amszterdam, Brüsszel, Athén, Belgrád, Bukarest, Dublin, Budva, Kotor, Krakkó, Ljubljana, Madrid, Manchester, Genoa, Ardeche, Prága, Siófok, Szaloniki, Bécs és Wroclaw utcáit.

A mindenkori közösségi távolságtartás szabályainak betartásával az aktivisták arra ösztönzik majd az arra járókat, hogy tartsák tisztán a környezetüket és megkérik őket arra, hogy dobják az üres italos fémdobozaikat az önkéntesek hátizsákjába. Aki vállalja, jelképes ajándékokért cserébe kitölthet egy rövid felmérést is, illetve a közösségi médiában is elmondhatja a hulladék-újrahasznosítással kapcsolatos személyes történeteit a #EuropeanRecyclingTour2021 hashtag alatt.

 

Európa szeme Siófokra szegeződik

A Nyár Fővárosa, Siófok lesz a European Recycling Tour 2021 magyarországi állomása, ahol az Aranyparton találkozhatnak az érdeklődők a dobozgyűjtő aktivistákkal. A szervezet magyarországi képviselői egész hétvégén a helyszínen várják a környezetvédelem és az újrahasznosítás iránt elkötelezett látogatókat. A Beszédes sétány Lóczi Lajos utca felé eső részén egy olyan kiállítást is megtekinthetnek az odalátogatók, amely alumínium italos dobozok inspirálta műalkotásokat mutat be. Siófok örömmel támogatja a rendezvényt, hiszen nem titkolt céljuk, hogy Siófok az eddiginél is tudatosabban tegyen a környezetért, a fenntartható turizmusért. Szeretnék elérni, hogy a Balaton-parti város lakói és vendégei is hozzájáruljanak ahhoz, hogy minden hulladék a megfelelő gyűjtőhelyre kerüljön. A város vezetése mindent elkövet azért, hogy egész évben még tisztább és élhetőbb legyen a település, valamint az itt élők és a nyaralók szintén környezettudatosabban gondolkozzanak.

 

SOCIAL MEDIA