Győz a szerelem, csak másképp – már a vágószobában dolgoznak a Vándorló leveleken

Kiemelt Piac

Stílusosan a szabadban játszódó romantikus jelenet rögzítésével zárultak Szabó Mátyás rendező első játékfilmje, a Vándorló levelek felvételei. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programja révén megvalósuló, fantasy elemekkel kísért, kelet-európai szerelmes történetet feszített tempóban, viszont végig jó hangulatban, 24 napon keresztül forgatták az elmúlt két hónapban Budapest-szerte. Főleg olyan helyszíneken, amelyek illeszkedve a cselekményhez, a város szocreál, posztmodern oldalát mutatják meg, így többek közt a stáb dolgozott az Óbudai-szigeten, az Árpád-hídon, a pongráctelepi városrészben, illetve az egyik rákospalotai stúdiókomplexumban. A most zajló utómunkálatok befejeztével, a Vilmányi Benett, Hartai Petra, Nagy Mari, Lukáts Andor és Lestyán Attila főszereplésével megvalósult film 2022-ben kerül a hazai mozikba.

A Vándorló levelek alapvetően két ember találkozására, egymásra találására, szerelmére fókuszál, azonban semmiképp sem a műfaji szabályok mentén alakul a közös történetük. Ebből a szempontból már a film címe árulkodó, mert a kettejük kapcsolatában fontos szerepet kapnak a vándorló levelek néven ismert botsáskák. Látványteremtésben, a figurák jellemzőiben, a sorsuk alakulásában is toposzoktól, korábbi mintáktól független, saját úton jártunk. Ennek mentén végig ott van a filmben a minket körülölelő kelet-európai környezet, a bennünket meghatározó viselkedésminták, miközben az egész történetet belengi a meseszerűség is” – emelte ki a rendező.

Szabó Mátyás hozzátette, hogy főleg a vizualitásban szeretnének újat mutatni a nézőknek. A szubjektálás folyamatába – amikor a különleges képeségekkel rendelkező főszereplő, Ábel rácsatlakozik a másik ember szemére és azon keresztül lát – is betekintést adnak a filmben, aminek megörökítése komplex feladat elé állította a stábot. Egyrészt ki kellett találniuk a számítógépes játékoknál is használt, belső nézőpontból követett kamaramozgást, amikor mozdulatra-mozdulatra lekövetik annak a mozgását, akinek a szemén keresztül lát a főhős. Másrészt Ábel szemszögét is meg kellett jeleníteni ebben a helyzetben, ahogy a rákapcsolódás után folyamatosan nyílik, tágul ki előtte a világ. Az alkotók szerint ez az atmoszférateremtés, a nézőpontokkal való játszadozás mindenképpen különleges élménnyé teszi majd a Vándorló leveleket.

Akárcsak a szereplők, akik szintén nem a szerelmes filmek sztereotípiái alapján játszották el figuráikat. A rendező meglepetéseket ígér. Úgy látja, hogy a csalódott, zárkózott, a kisállatkereskedése biztonságos közegében létező Verát megformáló Hartai Petra teljesen új oldaláról mutatkozik majd be a nézőknek. Hasonlóan az egész életét a szubjektálás köré építő Ábelt játszó Vilmányi Benetthez, aki a kissé elesett, magának való, kívülálló hős alakjában szintén nem a megszokott romantikus férfitípust fogja megtestesíteni a Vándorló levelekben.

A tervek szerint a kész filmet 2022-ben láthatja a magyar közönség, és azzal párhuzamosan az alkotók szeretnék filmfesztiválokra is eljutatni a Vándorló leveleket, hogy világszerte megismertessék az emberekkel ezt az ízig-vérig kelet-európai szerelmes történetet.

 

A film története

Ábel (Vilmányi Benett) a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni. Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. Viszont minden megváltozik, amikor hibázik, és egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat kezd köztük kialakulni. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban ez a szokatlan összhang nem tartható fenn örökké…

 

Az alkotók

A film rendezője a Határ című vizsgafilmjével Karlovy Varyban debütált Szabó Mátyás, aki legutóbb a 90-es években tomboló ufóláz közepette egymásra találó férfi és nő románcát dolgozta fel a Jövetel című kisfilmjében, amelyet hamarosan az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, illetve a júniusi Magyar Mozgókép Szemlén is vetítenek.

A Vándorló levelek forgatókönyve a rendező, valamint Mikó Csaba és Barcsai Bálint együttműködésének a gyümölcse. Az egyedi képi világért a FOMO – Megosztod, és uralkodsz operatőre, M. Deák Kristóf felel, a látványtervezés Töröcsik Ambrus (Senki szigete) érdeme, míg a jelmezek Kasza Emese (Mei Kawai, ReCirquel) munkáját dicsérik, zenei világát Keresztes Gábor fogja megteremteni (Drakulics elvtárs, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre). A film vezető producere Iványi Petra (FOMO – Megosztod, és uralkodsz).

 

SOCIAL MEDIA