Suri Imre: “A legnagyobb inspirációt a hallgatóktól kapjuk”

Inspiráció Kiemelt

Megkezdődött az óvatos nyitás, van remény, hogy belátható időn belül újra normális életet élhessünk. Ennek örömére, avagy egyelőre inkább ennek reményében a Márkamonitor kisinterjú-sorozatot indított Nyitnikék címmel. Mai beszélgetőpartnerünk Suri Imre DJ, műsorvezető, a Magyar Jazz Rádió Kft. ügyvezetője.

 

Tavaly ilyenkor kezdtünk magunkhoz térni a covid első hullámából, ám ősszel és télen sokkal nagyobb nyomás alá kerültünk mindannyian. A médiatorta 3, a teljes kommunikációs torta 16 százalékkal esett vissza tavaly 2019-hez képest. Hogyan vészelte át az újabb, nagyon hosszú ideje tartó lezárásokat a rádiós piac?

Bevételi oldalon azt hiszem, hogy mindenki megszenvedte valamilyen mértékben a vírust és a hozzá tartozó megszorító intézkedéseket. Hogy mégsem teljesen rossz a helyzet, az abból adódik, hogy a covid megváltoztatta némileg a hallgatói szokásokat. Hála a home office-nak, sokkal többen fordultak vissza a rádiózáshoz. Nekünk mindkét rádiónk jelentős hallgatói növekedést hozott. És ezt az eredményt próbáljuk forintokra váltani.

 

Milyen állapotban van ma a Jazzy és a Klasszik rádió? Mindent meg lehet szokni, a válságüzemmódot is. Van az elmúlt időszaknak pozitív hozadéka?  

A home office rendszer egyértelműen lassítja a munkát. De előbb-utóbb, ha lassabban is, de megtanultunk vele együtt élni. A feladatok adottak, azokat el kell végezni, akár otthonról is. Nem mondom, hogy könnyű volt átállni, de mára már gördülékenyen megyünk előre. A legnagyobb inspirációt viszont a hallgatóktól kapjuk. Azzal, hogy egy év alatt megduplázódott a számuk mindkét rádiónkban, óriási mentális energiát kaptunk.

 

Sokáig abban bíztunk, legalább tavaszra normalizálódik a helyzet, de a mai állás szerint továbbra sem lesznek nagy koncertek, fesztiválok. Mi lesz a Jazzy rendezvényeivel, készültök már élő eseményekre?

Pont május elsején maradt el a szokásos „Klasszikus kedvencek” koncertünk, illetve az élő  koncert helyett on-air és on-line műsorral szolgáltunk hallgatóinknak. De mi abban gondolkodunk, hogy nyár elejétől már a rendezvények is nyithatnak. Így természetesen nekünk is lesznek koncertjeink, bulijaink.

 

Nem csak rádiós, DJ is vagy. Bizonyára együtt érzel a kollégákkal és a zenészekkel, meg a mögöttük álló háttériparral. Mit tudott tenni értük a rádió? Kaptak elegendő támogatást a kormányzattól? Szerinted mit kellene tenni a zeneipar talpraállításáért?

Mi a covid ideje alatt megemeltük a „magyar” zeneművek játszását. Ezzel is igyekeztünk számukra plusz bevételt generálni. Sajnos ez a szektor meglehetősen háttérbe szorult a kormányzati intézkedésekben, és még mindig nincs rá megoldás, de abban bízom, hogy hamarosan talán nyithatunk ezekre a rendezvényekre is, és ha lassan is, de talpra áll a zeneipar.

 

Te már megkaptad a vakcinát. Mi volt az első dolog, amit a védettségnek köszönhetően megtehettél?

Elmentünk az egyik halászcsárda kerthelyiségébe halászlevet enni. Óriási élmény volt. Hétfőn este pedig a Puskás Arénában nézhettem az Újpest győzelmével végződött Magyar Kupa döntőt.

SOCIAL MEDIA