Mit tehetünk a maximális munkahelyi biztonság érdekében?

Kiemelt Piac

A munkavállalói biztonság és egészség védelme a kisebb és nagyobb vállalatok számára egyaránt fontos, még a pandémiás időszakon kívül is. Április 28-án ünnepeljük világszerte a munkavédelem világnapját, amely remek lehetőséget nyújt, hogy átgondoljuk, melyek a leghatékonyabb eszközök a kockázat csökkentésére.

 

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 2003-ban nyilvánította április 28-át a munkavédelem világnapjának azok emlékére, akik munkahelyi balesetben megsérültek, vagy elhunytak. Ezen tragédiák mögött gyakran számos, egymásra szerencsétlenül ható körülmény állt. Ebből kifolyólag a munkahelyi biztonságot és egészséget érintő legnagyobb kihívások közé tartozik az egyes munkahelyeket érintő specifikus kockázatok elhárítása is.

A 3M fő küldetése, hogy biztosítsa a dolgozók jó egészségét, ezért folyamatosan új módszereket keres, hogy a munkavállalók biztonságosabban és kényelmesebben dolgozhassanak. “Vezető egyetemekkel és külsős technológiai csoportokkal dolgozunk együtt, hogy fejlett technológiák széles skáláját alkossuk meg, melyeket később akár termékekké is alakíthatunk. Fő motivációnk, hogy technológiáinkkal megoldást találjunk minden veszélyre, ami nap mint nap fenyegeti a munkavállalókat világszerte” – mondta Rádóczki Zoltán, a 3M munkavédelmi üzletágának szakmérnöke.

 

Hallásvédelem

Az Európai Unió a zajok által okozott veszélyeket ugyanabba a veszélyességi kategóriába sorolja, mint a leesést, az áramütést, a káros anyagok belégzését. Ebből kifolyólag a munkáltatóknak fel kell mérni – vagy legalábbis megbecsülni – a zajszennyezettség szintjét, és az eredményekre alapozva biztosítaniuk kell a megfelelő védőeszközöket. A 3M az elsők között, az 1950-es évektől kezdve gyártja a PELTOR fültokok elődjeit.

A zajszennyezettség mértéke tevékenységenként változik, így fontos, hogy a munkáltatók megfelelő szintű védőeszközt válasszanak, például a 3M™ E-A-Rfit™ Dual-Ear Validation System (hallásvédő illeszkedésvizsgáló) használatával. Ezen zajvédő eszközök csillapítási értékének mérését laboratóriumi körülmények között végzik. “A 3M™ E-A-Rfit™ Dual-Ear Validation System alkalmas a védőeszközök tesztelésére. Az azonnali visszajelzésnek köszönhetően a munkavállalók hatékonyan és saját magukon tesztelhetik védőeszközeiket” – tette hozzá Rádóczki Zoltán.

 

Légzésvédelem

1972-ben a 3M felfedezte az igényt egy egyszerű és hatékony védőeszközre, amely segít csökkenteni a munkavállalók kitettségét a levegőben lévő káros részecskéknek, és fokozatos fejlesztéssel megalkotta a legelső részecskeszűrő félálarcot (légzésvédőt), amellyel megszületett a védőeszközöknek egy teljesen új kategóriája. A légzésvédők ma már szabványosítva vannak – a részecskéket szűrő, eldobható félálarcoktól kezdve, a többször használható álarcokig, amelyek védelmet nyújthatnak már a veszélyes gázok és gőzök ellen is.

 

Az egyéni védőeszközöket le kell tesztelni

A hallás-, szem- vagy légzésvédő eszközök nem garantálják a biztonságot, amíg alkalmasságukat nem vizsgálták. Az ún. illeszkedésvizsgálat a munkáltató felelőssége, a munkavállalóknak pedig kötelességük a veszélyes környezetbe való belépés előtt mindig ellenőrizni, hogy az eszközük valahol esetleg szivárog-e. “A légzésvédő eszközök alkalmasságát meg kell vizsgálni az első kiválasztás során, modellváltáskor, és a munkavállaló fiziológiai változásait követően egyaránt. Ehhez a vizsgálathoz kvalitatív, valamint pontosabb és objektívebb kvantitatív módszereket is alkalmaznak” – összegezte Rádóczki Zoltán a 3M-től.

Az alkalmassági teszten a szemüvegeknek is át kell esniük. Ezeknek elsősorban a látóteret kell megfelelően lefedniük, és a helyükön kell maradniuk az arcon, még a hirtelen fejmozgatás során is. Elegendő felületet kell lefedniük mind függőleges, mind vízszintes irányban. A szemüveg és a szemöldök, illetve a szemüveg és az arccsont közötti túl nagy rések miatt gyakoriak a sérülések. Ezért a rések nem lehetnek nagyobbak 6-8 milliméternél a teljes kerület körül.

 

Magasban és mélyben egyaránt veszély leselkedik

A 3M speciális segítséget nyújt azoknak a munkavállalóknak is, akik extrém körülmények között dolgoznak, például magasban. Az építkezésen dolgozók, az ellenőrzést végző szakemberek és a karbantartók átfogó testheveder rendszerrel rendelkeznek, amelyek biztosítva vannak a magasból való leesés vagy a mélybe zuhanás ellen. Ráadásul a rendszer megismeréséhez gyakorlati tanfolyamok is rendelkezésre állnak. Ezek célja, hogy a munkavállalók logikusan értékeljék és megtervezzék a magasban végzett munkát a biztonság érdekében, valamint gyakorlati lépéseket tanítsanak egy kolléga megmentésére, esetleg tippeket adjanak a szűk helyeken végzett munkához. “A magasban végzett munka nagy kockázatot jelent minden nap és minden másodpercben. Az alkalmazottak biztonsága nemcsak az eszközök helyes használatától és a megelőző intézkedések betartásától függ, hanem mindenekelőtt a gyakorlati tudástól és készségektől is, ezért a képzés fontos részét képezi annak, hogy megvédjük munkavállalóinkat a le- és beesésektől” – mondta Damian Nowak oktató, a 3M magasból való mentéssel foglakozó csapatának tagja. Európában a 3M-nek öt speciális oktatóközpontja van, de az egyes vállalatok egyedi körülményeihez igazított képzéseket is tud indítani. A 3M Safety Training részeként szervezett összes tanfolyamot úgy tervezték meg, hogy a résztvevők a lehető legtöbbet profitáljanak a képzés teljesítéséből.

 

Minden szakma másféle védőeszközöket igényel

A 3M a munkavállalók biztonságával és egészségével kapcsolatos hosszú távú szakértelmének köszönhetően nélkülözhetetlen partner a különféle iparágak számára. A védőeszközök nagy részét az iparban dolgozóknak – csiszolóknak, hegesztőknek, festőknek és egyéb szakmákat űző munkavállalóknak készíti. Ezen felül az eszközök védik a mentősöket, a tűzoltókat és a katonákat is. “Ők bennünket mentenek meg, mi pedig megvédjük őket” – mondja a 3M szlogen, társadalmi felelősségvállalási filozófiájának megfelelően.

SOCIAL MEDIA