La Liga: barcelonai öröm, dupla madridi bánat

Tejszínhub

Nagyot fordult a világ a spanyol bajnokság éllovasaival ezen a hétvégén. Szombaton a Real Madrid, vasárnap pedig az Atlético rontotta el a szurkolói estéjét. A nevető harmadik az FC Barcelona, amely bronzérmes pozícióból kezdte a fordulót, és bajnokesélyessé lépett elő.

 

A Real Madrid nagy esélyt szalasztott el, amikor beérte egy nulla-nullás döntetlennel a Real Betis ellenében. Bár a hazai pályán játszó bajnoki címvédő hajtott, küzdött, de a támadásaiban nem volt átütő erő, sőt, a többször is kiválóan kontrázó Betis akár mindhárom pontot elvihette volna a fővárosból.

Ennél is rosszabbul járt a másik madridi csapat. Simeone legénysége a győzelem reményében látogatott Bilbaóba, hiszen a baszkok lassan két hónapja igen szárnyaszegetten futballoznak. De minden rossz sorozatnak vége szakad egyszer, és ki más ellen támadt volna fel az Atleti, mint a tabellát vezető matracosok ellen? A hazai gárda már a 8. percben vezetést szerzett a bajnokaspiráns ellen, egy gyors kontra végén Berenguer bólintott a hálóba. Ezt követően valamelyest feljött a vendégcsapat, sorra vezette a támadásait, amelyek azonban kifulladtak a tizenhatos vonalánál. Az Atlético kitartása így is majdnem meghozta gyümölcsét, hiszen a mérkőzés hajrájában, a 77. percben a nem éppen góljairól híres Szavics kiegyenlített. Ám a slusszpoén mégis a legvégére maradt, amikor Inigo Martinez egy szögletrúgást követően olyan erővel fejelte a kapuba a labdát, hogy a világ egyik legjobb kapusának számító Oblak jószerivel a kezét sem tudta felemelni. A Bilbao tehát nyolc meccs után ismét nyerni tudott, a decemberben még biztos bajnoknak látszó Atlético pedig komolyan aggódhat.

Ugyanis a Barcelona igen magabiztosan hozta a délutáni meccset az egyébként kitűnően futballozó Villarreal otthonában. A hazaiak a 27. percben előnybe kerültek a szélvészgyors Chukwueze jóvoltából, ám örömük nem tartott sokáig, mivel mintegy 88 másodperc múlva, Mingueza ötvenméteres, tanári indítását követően az utóbbi hetekben ellenállhatatlanul játszó Griezmann kiegyenlített. Sőt, a francia világbajnok a 35. percben szemfülesen elcsípett egy rossz hazaadást, és már az első félidőben bebiztosította a katalán csapat győzelmét. Ami lehetett volna nagyobb arányú is, ha Messi, de Jong vagy Moriba kicsit pontosabban céloz.

A bajnokság továbbra is nyílt, de most már a Barcelona esélyei a legjobbak. Bár a katalánok egyelőre a második helyen állnak, ha csütörtökön behúzzák a Granada elleni, korábban elmaradt mérkőzésüket, akkor egy pont előnnyel a tabella élére kerülnek. Attól kezdve pedig a saját kezükbe kerül a sorsuk: ha a hátralévő öt meccsüket meg tudják nyerni – köztük az Atlético elleni hazai derbit -, akkor a Király Kupa után a bajnoki serleg is a Camp Nou vitrinjébe kerül. Nagy öröm lenne ez a tavaly nyáron és ősszel még igencsak megtépázott seregnek látszó katalán gárda számára. Annál is inkább, mert új, fiatal, jórészt saját nevelésű játékosokból álló gárda bontogatja szárnyait: Ansu Fati, Mingueza, Moriba, Pedro egy új aranygeneráció érkezését vetíti előre.

SOCIAL MEDIA