Bemutatták az IKEA Art Event 2021 kollekcióját

Inspiráció Kiemelt

Milyen az, ha egy hétköznapi használati tárgy műalkotássá válik? Az IKEA azzal a céllal mutatja be az IKEA Art Event 2021 elnevezésű kollekcióját, hogy feltárja a művészet és a funkció találkozásakor testet öltő varázslatot. Ehhez a 10 darabból álló limitált kiadású kollekcióhoz az IKEA napjaink izgalmas művészeit kérte fel: Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabine Marcelis és Stefan Marx. A kollekció Magyarországon 2021 májusától lesz kapható az IKEA áruházakban és online.

2015 óta az IKEA a világ művészeivel együttműködve Art Event kollekciókat alkot meg, különböző műfajok és mesterségek révén ünnepelve a művészet különböző kifejezéseit, például kézzel szőtt művészi szőnyegek, kristályüvegből készült játékművészeti figurák, falművészetek – például fényképezés, utcai művészet és illusztrációk – formájában. E gyűjtemények célja az évek során ugyanaz maradt: a művészet demokratizálása, hogy mindenki számára hozzáférhető és megfizethető legyen. Az IKEA Art Event kollekció hatodik kiadásának célja az is, hogy sok ember otthonába eljuttassa a művészetet – ezúttal elmosva a művészet és a dizájn közötti finom határvonalat. Ennek az útnak az elindításához az IKEA a világ számos pontjáról különböző háttérrel rendelkező következő művészeket hívta meg: Daniel Arsham (New York), Gelchop (Tokió), Humans since 1982 (Stockholm), Sabine Marcelis (Rotterdam) és Stefan Marx (Berlin).

A bolygónk különböző tájain élő és alkotó művészeket invitáltunk meg, hogy bemutassuk
a művészeti és dizájnvilág sokszínűségét – meséli Henrik Most, az IKEA kreatív vezetője.
Szeretnénk megmutatni, hogy művészként vagy tervezőként nem feltétlenül kell a megszabott keretek között mozogni – akár többféle területen is dolgozhatsz. Ez az új megközelítés mély hatást gyakorol a jelen dizájnjára és művészetére egyaránt.”

A kollekció 10 lakberendezési tárgyból áll, amelyek kihívást intéznek a hétköznapi tárgyak számára, miközben tisztelegnek a mindennapi kreativitás előtt – Sabine Marcelis világító falilámpáival, Daniel Arsham faliórájával, Gelchop asztali lámpájával és elemlámpáival, Stefan Marx vázájával és takarójával, valamint a Humans since 1982 fali dekorációival. „Ezen kollekció minden eleme praktikus funkcióval bír, de egyúttal művészeti tárgy is. Az a hagyományos elképzelés, hogy a művészet felsőbbrendű, a dizájn pedig a tömegkultúra része, egyszerűen már nem érvényes. A kettő fantasztikusan illik egymáshoz – amikor találkoznak, csoda születik” – mondja Henrik Most.

A művészet demokratizálódása és az otthoni kreativitás további megünneplése érdekében
– különösen ezekben az időkben, amikor a világjárvány miatt a művészettel való szorosabb közelség sokak számára korlátozott lehet –, a kollekció testreszabható AR effektusok révén megtapasztalható és otthonról is átélhető az IKEA Instagram oldalán keresztül. Szeretettel várunk mindenkit, hogy csatlakozzon a #IKEAARTEVENT2021-hez, és létrehozza saját galériáját.

Az IKEA Art Event 2021 kollekció 2021 május 2-től lesz kapható az IKEA áruházakban, illetve az elérhető készletek függvényében május 5-től online. A drónokat ábrázoló fali dísz május közepétől lesz elérhető. Az IKEA-nál arra törekszünk, hogy szebb hétköznapokat teremtsünk az emberek többsége számára. Annak érdekében, hogy limitált kollekciók minél több emberhez elérjen, egy vásárlás alkalmával azonos cikkszámból egy vásárló 2 darabot vehet meg.

 

Művészek:


Sabine Marcelis
Az új-zélandi születésű, de jelenleg Hollandiában élő tervezőt, Sabine Marcelist lenyűgözik a különféle anyagok egyedi tulajdonságai és azok a hatások, amelyeket az egyes anyagok létrehozhatnak – például
a gyanta vagy az üveg kölcsönhatása a fénnyel. Munkáját a folyamatok vezérlik: alkotásai ötletek és anyagok széles körű kísérletezésének eredményeképpen születnek meg a stúdiójában. Termékeken, installációkon és tértervezésen átívelő munkái során arra törekszik, hogy magával ragadó alkotásai révén varázslatos élményt teremtsen mindenki számára.

Daniel Arsham
A multidiszciplináris amerikai művész, Daniel Arsham a művészetet, az építészetet és az előadóművészetet ötvözi munkája során. Széles körű tapasztalatokkal rendelkezik más kreatív vezetőkkel való együttműködés terén a színpadi munka, a divat, a belsőépítészet és az építészet vonatkozásában. Legújabb műveiben a jövő civilizációival és a régészet hanyatlásával kapcsolatos gondolatait öntötte formába. Arsham a Snarkitecture, egy New York-i dizájnstúdió társalapítója.

Humans since 1982
A Humans since 1982-t 2009-ben alapította Bastian Bischoff és Per Emanuelsson, amikor mindketten
a göteborgi HDK Akadémia hallgatói voltak. A Humans since 1982 ötvözi a művészetet és a formatervezést, hogy olyan felforgató hétköznapi tárgyakat hozzon létre, amelyek kérdéseket vetnek fel a technológia felgyorsításáról és annak kettős jellegéről – a haladás és a pusztítás forrásáról.

Stefan Marx
Stefan Marx német művész és illusztrátor, aki sajátos stílusával a mindennapok pillanatait ábrázolja és örökíti meg. Az ihletet a különféle szubkultúrákból, mint a grafiti és a techno nyeri, hogy különböző médiumok – gördeszkadizájn, nagyméretű olajfestmények és porcelán vázák – felhasználásával hozza létre műalkotásait.

Gelchop
A Japánból származó kreatív csoport, a Gelchop részeire szedi a mindennapi tárgyakat és különböző elemekkel ötvözi őket, hogy szórakoztató és lenyűgöző módon változtassa meg a funkciójukat. A Gelchop műalkotásai és termékei arra késztetnek, hogy másképp tekintsünk a dolgokra, hogy meglássuk egy tárgy „valódi” értelmét a világban.

SOCIAL MEDIA