Ne dőljön be a kártékony URL-eknek!

Piac

Az utóbbi időben megnövekedett a kártékony URL-ek küldése sms üzenetben. A csalók a mostani kampányban az alábbihoz hasonló csomagkövetési linket küldenek.

A link megnyitást követően arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást. Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran az egyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon.

A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az sms-t. Fontos, hogy a felajánlott kártékony alkalmazást NE telepítsük!

 

Mobilalkalmazás kizárólag a gyártók által felügyelt forrásból (Google Play Store, Apple AppStore, Huawei AppGallery, stb.) telepítsünk!

Mi történik, ha valaki mégis telepíti és elindítja az alkalmazást?

  • Az alkalmazás telepítésével és a kért engedélyek megadásával a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülékünk felett, így bármilyen azon tároltadathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek. Pl.: Banki alkalmazáson belül utalást kezdeményezhetnek. Ezen felül az alkalmazás tömeges sms-üzenet küldéssel másokat is megpróbál rávenni a telepítésre.

Mi a teendő, ha már jelezték, hogy a számunkról hasonló tartalmú sms-eket kapnak mások?

  • A telefont Airplane módba (repülő üzemmódba) állítva, vagy a SIM kártyát ideiglenesen eltávolítva törölni kell az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges sms-küldés, akkor érdemes a készüléket gyári állapotba állítani.

Legyenek óvatosak!

 

Fotó: Bermix Studio, Unsplash

SOCIAL MEDIA