VOSZ-közlemény az egészségügyi veszélyhelyzetről

Kiemelt Piac

Szombat éjjel megjelent a Kormány 106/2021. (III.5.) Korm. rendelete az „egészségügyi szolgálatra berendelés és az egészségügyi szolgáltatás biztosításának veszélyhelyzeti különös szabályairól” – írja a VOSZ közleményében, melyet változatlan formában közlünk.

 

Ez a szabályozás nagymértékben érintheti a vállalkozó orvosokat, az őket foglalkoztató vállalkozásokat, kisebb- és nagyobb magánegészségügyi szolgáltatókat, végső soron az egész szektort. Egész hétvégén égtek a telefonvonalaink, sok tagszervezet érdeklődött, hogy mi a véleményünk, ezért jelen közlemény formájában tudatjuk a nyilvánossággal a VOSZ Egészségügyi Szekció vezetésének az álláspontját.

Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi kritikus helyzetben a legfontosabb az lehet, hogy mindenki megőrzi a nyugalmát, még ha ez nem is olyan könnyű a nehéz napokban, és fő feladatunkra, a beteg emberek ellátására koncentrálunk. Az egészségügy tényleg minden fronton harcban áll, és ilyenkor a mi tagszervezeteink nem szakértői konzultációt ajánlanak a kormánynak, hanem segítő kezet a frontvonalon, mert nem világmegváltó ötletekre, hanem felgyűrt ingujjakra van szükség.

Vállalkozó háziorvosok küzdenek naponta, és a nagyobb cégek is kiveszik oroszlánrészüket a harcból. Van, aki közvetlenül részt vállalt a Covid betegek fekvőbeteg ellátásból, van, aki olyan állami feladatokat vesz át, amelyek most a háttérbe szorultak a túlterhelt állami rendszerben, van, aki oltópontokat üzemeltet, és van, aki ingyen szűri az óvodai és bölcsődei dolgozókat, stb. A lényeg, hogy tagszervezeteink különböző módon, és legjobb képességük és lehetőségeik szerint vesznek részt a járványhelyzetből adódó teendőkből. Mint vállalkozói érdekképviselet, külön üdvözöljük azt a kormányzati szándékot, ami az utólagos kártalanítás lehetőségét megnyitva, reményt ad a felmerülő óriási extra költségek legalább utólagos kompenzációjára. Mindenkinek erőt, kitartást és jó egészséget kívánunk az előttünk álló napokhoz és hetekhez.

SOCIAL MEDIA