Ismét Joan Laporta az FC Barcelona elnöke

Hírek Kiemelt

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Joan Laporta visszatért az FC Barcelona elnöki székébe. A klubot 2003-tól 2010-ig irányító Laporta alapozta meg a Barca utolsó aranykorát, amelynek során 12 nagy trófea került a katalán óriás vitrinjébe.

 

Az első Laporta-korszak kiemelkedő éve volt a 2008-2009-es szezon, amikor a csapat Pep Guardiola irányításával mindent megnyert, amit megnyerhetett. Olyan legendák fémjelezték az akkori csapatot, mint Carles Puyol, Xavi, Andrés Iniesta, Samuel Eto’o, Thierry Henry vagy Dani Alves. A 2006-ban és 2009-ben is BL-t nyert aranycsapatból ma már csak hárman maradtak hírmondónak, Gerard Piqué, Sergio Bousquets és a GOAT, azaz minden idők legjobbja, Lionel Messi.

A Laporta korszakban Spanyolország és Európa trónjára ülő gárdát a következő évtizedben még vitte a lendület, számos spanyol bajnoki cím és kupagyőzelem mellett 2011-ben és 2015-ben ismét megnyerték a Bajnokok Ligáját. Ám az évtized közepe óta a külső szemlélő számára is egyre világosabbá vált, hogy a klubnál valami nagyon elromlott. Elhibázott igazolások, BL-fiaskók, óriásira duzzadt adósság – miközben a legnagyobb rivális, a Real madrid háromszor egymás után elhódította a BL-serleget.

A mélypontot a Bayern Münchentől tavaly augusztusban elszenvedett 8:2 arányú, megsemmisítő vereség jelentette, ami után a klub kevés híján elvesztette ikonját, Lionel Messit is. Ahogy várható volt, emiatt Bartomeu elnököt végül elsodorta a népharag.

A mostani választást Laporta részben sikeres múltjának, részben pedig annak az ígéretének köszönheti, hogy itt tartja a távozását korábban bejelentő Messit. Ami akár meg is történhet, hiszen a csapat az őszi vergődés után az idén zsinórban nyeri a bajnoki mérkőzéseket, és a megkopott fényű, kiöregedő sztárok helyére bejelentkeztek a kivételesen tehetséges fiatalok, Ansu Fati, Pedri Puig, vagy a szombaton bombagólt szerző Moriba. Ebben a közegben a 33 éves Messinek is van esélye egy utolsó nagy megújulásra.

Laporta megkapta a bizalmat, a szavazatok 57,63 %-ával lett újra elnök. Szerdán este majd meglátjuk, milyen arccal áll fel a Paris Saint-Germain elleni BL-visszavágó után. A hazai 1:4 után csoda kellene a továbbjutáshoz, de Laportától most mindenki csodát vár, egy újabb aranykort.

Nem lesz könnyű.

 

SOCIAL MEDIA