Fidelity: A három legnagyobb kockázati tényező 2021 elején

Kiemelt Piac

2021 elején gyorsan szertefoszlottak a zökkenőmentes évkezdéshez fűződő korábbi remények. Ennek okai a Covid-19 járvány újabb fejleményei (és az azokból következő szigorú korlátozások), az USA új elnökének beiktatása körüli hercehurca és a globális gazdasági talpra állás lassulására utaló jelek voltak. A Fidelity International alapkezelői csapata ugyanakkor úgy véli, hogy a vakcinák megjelenése, valamint a szabályozói és költségvetési stimulus többet nyom a latban, mint a gazdasági tevékenységet korlátozó tényezők és a továbbra is fennálló vírusfenyegetés, és hogy a piacok továbbra is távolabbra tekintenek, mint ezek a rövidebb távú kockázatok.

 

Vírus kontra vakcina

Annak ellenére, hogy megvannak a hatásos vakcinák, 2021 elején továbbra is mindenki a Covid-19 járvány második és harmadik hullámáról beszél. A Fidelity szerint a piacok messzebbre tekintenek, mint az üzletbezárások és a kijárási korlátozások által okozott rövid távú fennakadások: arra számítanak, hogy 2021 második felében, amikorra a sikerrel elosztott vakcinák és a rendkívül támogató szabályozói környezet hatására megindulhat a lendületes felpattanás. Ezzel együtt markáns regionális és ország szintű különbségek vannak, mivel a vakcinák nem mindenhol egyforma sebességgel válnak hozzáférhetővé. A fejlett világban ezen a téren jelenleg az USA és az Egyesült Királyság jár az élen, míg egyes fejlődő országokban (Kínát is ide értve) nagyon lassú az előrehaladás.

 

Rendkívül támogató szabályozói környezet

A Fidelity szakértői úgy vélik, a fejlett országokban a monetáris politikai környezet továbbra is nagyon támogató lesz, és a fő jegybankok jelzései arra utalnak, hogy hajlandóak kivárni, amíg az országokban elrendelt nyitás hatására újra beindul majd a gazdaság. Egyes nagyobb országokban esetleg csökkenhet a költségvetés-politikai támogatás, de az USA-ban nem ez lesz a helyzet.

A georgiai szenátusi választások és a meglepő demokrata győzelem után valószínű, hogy a következő négy évben további 2-3 ezer milliárd dolláros fiskális stimulusra kerül ki a gazdaságba; ezermilliárd USD-t már a következő hetekben felszabadítanak majd egy nagyobb Covid-19 segélycsomag részeként. A Fidelity szerint e jelentős költségvetési támogatás hatására 2021-ben az USA reálgazdasági növekedése meghaladja majd a 7%-ot.

 

Az USA becsült gazdaságélénkítő kiadásai

(Milliárd USD, a GDP %-ában)

Forrás: Fidelity International, 2021. január

Középkék: Covid támogató csomag 4. és 5. fázis
Világoskék: Egészségügy
Sötétszürke: Vegyes
Narancs: Infrastruktúra
Zöld: Lakhatás
Barna vonal: Nettó stimulus
Világosszürke: Személyi jövedelemadó
Sötétkék: Oktatás
Sárga: Vállalati adó
Barna: Gyermekgondozás

 

A főbb kockázatok 2021 elején

A vakcina miatti optimizmus és a támogató környezet hatása 2021 elején is érződik, de a befektetőknek rövid távon tisztában kell lenniük a járványhoz kapcsolódó kockázatokkal, melyek például a következők:

◼  Oltási programok lebonyolításának időigénye

◼  A vírusmutációk megjelenése

◼  A jegybankok szavahihetősége

Az üzleti ciklus szemszögéből a globális növekedést érintő fő lefelé mutató kockázat az, hogy a vírus mutációi miatt szükség lesz a vakcina módosítására, esetleg fennakadások történnek a vakcina gyártásában vagy elosztásában. Ezenkívül a feltörekvő országok lemaradtak, miközben a fejlett országok már biztosították a maguk számára szükséges kezdeti oltóanyag-kvótákat. Ezért a vakcinákon és a demográfiai szempontokon kívül az egészségügyi hálózatra nehezedő nyomás is fontos tényező lesz, melyet figyelembe kell venni, mivel a növekedési trendek differenciálódása várható. Ami a szabályozói környezetet illeti, tekintve, hogy a Fed kulcsszerepet játszik a globális eszközpiacokon, a költségvetési politika által meghatározott ciklikus refláció komoly kommunikációs kihívást jelent, melyet a Fidelity szerint a következő hónapokban fel kell majd oldani, amikor az infláció és a növekedési lendület is megindul felfelé.

 

Óvatos optimizmus

Rövid távon sok minden múlik majd a „vakcina kontra vírus” csata kimenetelén. „A szabályozói környezet nagyon támogató, az USA-ban már megindult a következő élénkítő program, és a vakcinához kapcsolódó 2020-as optimizmus továbbra is érezteti a hatását, ezért úgy gondoljuk, hogy a befektetők 2021 második felére és az akkorra várt növekedési környezetre irányítják majd a figyelmüket. Ugyanakkor figyelemmel kísérjük a refláció rövid távú kockázatait is, és minden eszközosztályban kellő diverzifikációt tartunk fenn, miközben keressük a vakcinából hasznot húzó nyerteseket azokban az ágazatokban, amelyeket a legsúlyosabban érintették a járvány miatti megszorítások” – teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet európai igazgatója.

SOCIAL MEDIA