Centenáriumi kiállítás nyílik Fiedler Ferenc tiszteletére

Inspiráció Kiemelt

Száz éve, 1921. február 15-én született Fiedler Ferenc, azaz Francois Fiedler, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő képviselője. Tiszteletére a Kálmán Makláry Fine Arts galériában centenáriumi kiállítás nyílik. A galéria közel tíz éve gondozza a művész munkásságát nemzetközi és hazai téren egyaránt. 

Fiedler Ferenc Kassán látta meg a napvilágot, majd később Nyíregyházán nevelkedett. Ötévesen már Leonardo da Vinci és Caravaggio festményeit kezdte másolni, tízévesen pedig felnőtt művészekkel együtt állított ki. A negyvenes években aktívan dolgozott, több alkotását is megvásárolta a magyar állam, ezek a figuratív művek ma is a Szépművészeti Múzeum – Nemzeti Galéria gyűjteményét gyarapítják.

A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola festő szakán Szőnyi István volt a mestere, ahol olyan művészekkel kötött életre szóló barátságot, mint Reigl Judit, Hantai Simon és Paul Hargittai. Művésztársaihoz hasonlóan a negyvenes évek végén az elszigetelődő Magyarországot elhagyva Franciaországot választotta új otthonának.

Párizsban szinte azonnal felhagyott a figurális festészettel és teljes mértékben az absztrakció felé fordult. A tasizmus és a gesztusfestészet kezdte inspirálni. A gesztusfestészet eszköztárát sajátos ötvözetben jeleníti meg alkotásain, melyeken jól érzékelhetőek Hans Hartung, Jean-Paul Riopelle, Jackson Pollock, Mark Rothko hatásai.

1950-ben ismerkedett meg a szürrealizmus katalán nagymesterével, Joan Miróval. Miró egy képkeretező kirakatában pillantotta meg egyik munkáját, amely nagy hatással volt rá, ezért pártfogásába vette a „fények festőjét”, ahogy elnevezte Fiedlert. Olyan művészekkel ismertette össze, mint Alexander Calder és Marc Chagall, és ő volt az, aki bemutatta a neves galériatulajdonosnak, Aimé Maeghtnak. Fiedler ettől kezdve a Galerie Maeght exkluzív művésze lett és a XX. század modern művészetének olyan nagy mestereivel állított ki rendszeresen, mint Braque, Chagall, Calder, Giacometti, Kandinszkij, Miró, Matisse, Picasso, Riopelle, Tápies.

A centenáriumi kiállítás főleg az 50-es és 60-as évekbeli alkotói periódusára fókuszál és több olyan alkotást is bemutat, amelyek Magyarországon még soha nem voltak kiállítva.

François Fiedler nyolcvanéves korában hunyt el 2001-ben, gazdag, befejezett életművet hagyva maga után. 2012-ben Jackson Pollock születésének centenáriuma alkalmából New Yorkban, az amerikai festőművész egykori műterem-házában tizenhárom nagynevű művész alkotásaiból megrendezték a “The Persistence of Pollock” – Pollock továbbélése – című tárlatot, közöttük az egyedüli európai festő François Fiedler volt.

A kiállítás 2021.02.01.- 03.12. között látogatható a Kálmán Makláry Fine Arts galériában. A tárlat hétköznapokon 10:00-16:00 óra között tekinthető meg.

A galéria kér minden kedves érdeklődőt, hogy a kmfagallery@gmail.com e-mail címre regisztráljon a tárlat megtekintéséhez egy konkrét időpont megadásával. A galériában a maszk használata kötelező, a kiállítótérben egyszerre max. 6 fő tartózkodhat.

 

SOCIAL MEDIA