Nyelvtanulás, otthonról kényelmesen

Tejszínhub

Sokak számára ismert az a probléma, amikor a sikeres pályázathoz, egy mindent eldöntő állásinterjúhoz, esetleg egy munkahelyen belüli előrelépéshez egyedül egy idegen nyelv (megfelelő) tudása hiányzik.  Az időnk, pénztárcánk és néha az energiánk sajnos nem mindig teszi lehetővé, hogy egy kurzuson vegyünk részt vagy külön nyelvtanárt fogadjunk. Emellett a napi rutin mellett sem egyszerű időt szakítani a nyelvtanulásra. Sokszor a fáradtság és az unalom elűzésének egyik legkönnyebb módja a mobiltelefon használata, hiszen egy pillanat alatt megnyithatjuk kedvenc oldalunkat, applikációnkat. Azonban, ahogy a mondás tartja: „Ha az időnket élvezettel vesztegetjük el, akkor az nem elvesztegetett idő”.

 

Gondoljunk csak bele, hogy mekkora kikapcsolódást és egyben feltöltődést is jelenthet, ha például az Unibet oldalán játszva, fogadásokat kötve pihenjük ki magunkat egy hosszú nap után. Vagy ha a kedvenc online számítógépes játékunkkal, legyen az körökre osztott vagy valós idejű, ütjük el az időt. Miért is ne? Hiszen ez is egy tökéletes módja annak, hogy kikapcsolódjunk. De itt ugyanúgy gondolhatunk a hírportálok átfutására, a közösségi médiánk hírfolyamának görgetésére, vagy az online elérhető kedvenc sorozatunkra. Azonban az így eltöltött időt miért ne fordítanánk egy idegen nyelv elsajátítására?

Sokan hiszik azt, hogy a nyelvet kizárólag egy tanfolyamon vagy egy magántanártól meg lehet tanulni. Megérteni biztos, megtanulni nem. Sajnos sok időt és energiát kell erre a folyamatra rászánnunk, ami nem csak a kedvünket tudja elvenni, hanem néha egyszerűen nehezen tudjuk összeegyeztetni a napi teendőkkel.

Vannak azonban különböző trükkök és lehetőségek, amelyek segítségével könnyebb, szórakoztatóbb es hatásosabb lehet a tanulási folyamat. A lényeg, hogy minél többet találkozzunk a célul kitűzött nyelvvel.

Az összes készülékünket és használt weboldalunkat/applikációnkat pl. közösségi média, e-mail, állítsuk át a kívánt nyelvre. Hogy frusztráló lesz-e az érzés, ha valamit nem értünk vagy nem tálalunk? Természetesen. Senki nem mondta, hogy egyszerű lesz, viszont annál hasznosabb. Emellett, ha van kedvenc játékunk, akkor az előbb leírtak arra is vonatkoznak. Illetve, ha szeretünk online játszani, akkor érdemes nemzetközi csapatokban játszani, hiszen így szórakozva tudjuk használni nyelvtudásunkat.

Ha szeretünk sorozatokat vagy filmeket nézni, akkor kezdetben vagy a feliratot, vagy a hangot állítsuk át. A cél, hogy a végén mindkettő az elsajátítandó nyelven legyen.

Mindezek mellett nem szabad megfeledkeznünk az egyik legfontosabb és leghatékonyabb nyelvtanulási lehetőségről, ami nem más, mint a telefonunkra letölthető online applikációk. Itt sem egy unalmas nyelvtant erőltető dologra kell gondolni, hiszen a hangsúly itt is a kreativitáson és szórakozáson van.

A szinte kivétel nélkül ingyenesen elérhető applikációkat különböző kategóriákra lehet osztani. Egy online nyelvtanfolyam formájában tanulhatunk a Duolingo, Busuu vagy Babbel segítségével.

Egy másik, talán egy fokkal szórakoztatóbb lehetőség, ha tanulókártyákat és az SRS (Spaced Repetition system – időközönkénti ismétlés) rendszerét használjuk. A nyelvtanulás sarkalatos pontjai az ismétlés és az aktív használat. Ebben segítenek azok a tanulás technikai programok, amelyek lényege, hogy egyre hosszabb időközönként idézzük fel a már korábban megtanult anyagot. Ilyen például a Memrise, AnkiApp vagy a Tinycards.

Ha különböző, napi szinten előforduló szituációkon keresztül szeretnénk nyelvet tanulni, akkor erre tökéletes a Leaf névre hallgató program, illetve a játékok kedvelőinek lett kifejlesztve a Mindsnacks.

Amennyiben szeretnénk másokkal együtt egy szociálisabb légkörben használni és tanulni a nyelvet, úgy ránk vár a HelloTalk, a HiNative vagy a TripLingo. Kis túlzással elmondhatjuk, hogy itt alkalmunk nyílik a világ különböző részein élőkkel felvenni a kapcsolatot es kommunikálni.

A fent említett programokon kívül számtalan más is könnyedén elérhető, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt. Ha megvan a kellő elhatározás és motiváció, úgy a többi szó szerint csak játék lesz.

SOCIAL MEDIA