A hazai vállalatok is elismerik az LMBTQ-barát kommunikáció hatékonyságát

Inspiráció Kiemelt

Idén is megtartották a Pink marketing brunch nevű szakmai rendezvényt, amelyet már ötödik éve az LMBTQ közösség gazdasági szerepének szentelnek. Október 22-én a Szimpla Kertben a marketing szakembereknek és céges döntéshozóknak a legfrissebb magyar piackutatási adatokat is bemutatta a szervező Humen Media Group, valamint a gyakorlati tapasztalatokról is beszámoltak a hazai cégek képviselői.

 

Az LMBTQ közösség napjaink egyik legértékesebb fogyasztói csoportjának számít. Kétharmaduk a magasabb fizetéseket kínáló nagyvárosokban él, a nyitott és innovatív társadalmi csoportban az átlagnál magasabb az iskolázottsági szint. E két tényezőnek köszönhetően az LMBTQ célcsoport az átlagosnál 23 százalékkal magasabb jövedelemmel rendelkezik – többek között ez derül ki a Community Marketing & Insight (CMI) piackutató adataiból.

Globális szinten a „pink money”, azaz az LMBTQ közösség vásárlóereje 4600 milliárd dollárt tett ki 2018-ban – ez az összeg nagyobb, mint Németország GDP-je, önálló országként vizsgálva az USA, Kína és Japán után a negyedik legnagyobb gazdaság lenne az LMBTQ közösségé. Egy ilyen hatalmas piac a gazdasági szakemberek figyelmét is felkelti, ezért az 1992 óta működő CMI minden évben globális felmérés keretében vizsgálja a pink vásárlóerőt.

A gazdasági élet szereplői számára 2017 óta rendelkezésére állnak a legfrissebb magyar adatok is: évente közel kétezer magyar LMBTQ válaszadóval Magyarország 2017-ben kapcsolódott be a globális felmérésbe, a Humen Media Group szervezésében. Az idei adatokat Erdei Zsolt alapító-ügyvezető ismertette a marketingszakma képviselőivel.

Ezekből kiderül például, hogy az elmúlt 12 hónapban a megkérdezettek 46 százaléka vásárolt új okostelefont, közel 10 százalékuk okos-otthon eszközt is beszerzett, vagy például 7 százalékuk vásárolt új autót. A kulturális élet területén különösen aktív a pink forint: éves viszonylatban a válaszadók közel fele vásárolt például koncertjegyet, 44 százalékuk színházjegyet, és döntéseikben egyre inkább befolyásolja őket, hogy az adott vállalkozás folytat-e LMBTQ-barát kommunikációt – ez több mint kétharmaduk számára fontos.

„A piackutatásokból és a lassan 10 éves pink marketing tapasztalatunkból is látszik, hogy az LMBTQ célcsoport megszólítása egyre fontosabb szerepet tölt be a marketingkommunikációban itthon is. Egyre több vállalkozás használja tudatosan a pink marketinget, mert egy jól felépített kampánnyal és jól megválasztott kommunikációs csatornával könnyebben érhetnek el sikereket” – nyilatkozta Erdei Zsolt, a Humen Media Group alapító-ügyvezetője.

A pink marketing gyakorlati tapasztalatairól is beszámoltak a hazai cégek képviselői. Sándor Fruzsina, a Marionnaud parfümériák marketing managere szerint érezhető, hogy bátrabban keresik fel az LMBTQ vásárlók az üzleteiket, amióta tudatosan kommunikálnak feléjük. Ezt szerették volna elérni akkor, amikor ismerve a közösség szépségápolási trendjeit, a sokszínűségről szóló kreatívokkal igyekeztek megszólítani őket.

A harkányi Dráva Hotel több éve folytat pink marketinget, és a kedvező tapasztalatokra építve a jövőben ezt bővíteni szeretnék. Mivel rendezvényhelyszínként esküvőket is tartanak náluk, ezért örömmel vennék, ha azonos nemű párok is őket választanák családi rendezvényeikre.

Puch Eszter, a hotel ügyvezetője egyáltalán nem tartott attól, hogy bármilyen problémát jelenthet a többi vendég részéről, ha nyitnak az azonos nemű párok felé. Évtizedek óta meghatározó a vendéglátás a baranyai kisváros életében, amelynek a vendégek irányába tanúsított elfogadó attitűd az alapja. Inkább az okozott kisebb dilemmát, hogy a hotel vajon megfelel-e majd egy olyan célcsoportnak, amelynek közismerten magasak az elvárásai.

Saját értékrendjéből fakad az elfogadás, ezért döntött amellett, hogy kommunikál az LMBTQ fogyasztók felé Kovács Nimród. A Kovács Nimród Borászat tulajdonosa sok helyen dolgozott és élt a világban, többek között Hollywoodban is. Úgy véli, hogy az LMBTQ közösség világot látott, igényes fogyasztói réteg, amely értékeli a kifinomult borokat. A borászathoz emiatt tökéletesen passzoló klientúrának érzi a közösséget – saját tapasztalatai szerint a legtöbb kaliforniai borászat például kommunikál feléjük és járatos a pink marketingben.

A sokszínűség alapelv a zenei életben, így a Budapest Park számára nem volt kérdés, hogy nyitnak az LMBTQ közösség felé. Ferencz Sándor brand manager elmondta, inkább az operatív kivitelezést kellett kitalálni, hogy mikor, milyen formában tudnának csatlakozni. 2018-ban aztán az éves pride felvonulás afterpartijának adtak helyszínt, azóta is ők a Rainbow Party házigazdái. Bár a járvány miatt az idei év nehéz a rendezvényszervezők szempontjából, de júliusban egy kis helyen, a korlátozásokat betartva heti rendszerességű szabadtéri partisorozatot indítottak. A Ludus rögtön teltházzal kezdett, és az LMBTQ-barát rendezvényt, ahol mindenki önmaga lehet, egyből megszerette a közönségük.

 

 

 

 

 

 

 

SOCIAL MEDIA