Növekvő árbevétel, zéró hulladék: megjelent a Borsodi Sörgyár fenntarthatósági jelentése

Kiemelt Márkák

A Borsodi Sörgyár bemutatta második, 2019-es fenntarthatósági jelentését, amelyből többek között kiderül, hogy amellett, hogy a vállat nettó árbevétele közel 10 százalékkal emelkedett, csökkent a bőcsi üzem hőtermelése, és 2018 után 2019-ben is zéró tonna maradt a lerakott gyártási hulladék mennyisége.

 

Összetett, kihívásokkal teli, de sikeres év volt a 2019-es év a Borsodi Sörgyár számára a vállalat legfrissebb Fenntarthatósági jelentése alapján.  Magyarország egyik legnagyobb sörgyártója a korábbi évek trendjével összhangban fejlődő piacon tudta erősíteni jelenlétét, mintegy 10%-kal 44,6 milliárd forintra növelte nettó éves árbevételét, miközben fenntarthatósági céljait sem tévesztette szem elől.

Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár ügyvezetője és kereskedelmi igazgatója a fenntarthatóság kapcsán elmondta„Mi a Borsodinál hiszünk abban, hogy a siker és az eredményesség több, mint a pénzügyi eredmények kedvező alakulása. Úgy gondolom, hogy akkor lehet egy vállalat hosszú távon is sikeres, ha mind társadalmi, mind környezeti szempontból fenntarthatóan működik. Ezért büszke vagyok arra, hogy a 2019-ben elért jó üzleti eredmények mellett munkatársaink több mint 1000 órát fordítottak önkéntes munkára, ezzel is hozzájárulva a hátterünket biztosító közösségek működéshez.”

A Borsodi Sörgyár a Molson Coors csoport tagjaként az „Our Imprint” programmal átfogó stratégiát dolgozott ki a 2025-ig tartó időszakra, amely három alappillérre épül: a felelősségteljes frissítésre, a környezettudatos gyártásra és a közösségekkel való együttműködés fontosságára épít.

A felelős frissítés jegyében a Borsodi kiemelt figyelmet fordít a minőségi sörök gyártásra, valamint a felelős fogyasztására. A bőcsi üzem minőségellenőrzőinek munkáját a Molson Coors vállalatcsoport olyannyira elismeri, hogy központi laboratóriumként 15 ország mintegy 40 termékének minőségét ellenőrzik a borsodi üzemben.

A környezettudatos gyártás érdekében a Borsodi Sörgyár 2019-ben is folytatta a gyártósorai megújítását. A folyamat első lépéseként 2018-ban új palackfejtőgépet állítottak szolgálatba, tavaly pedig üzembe helyezték a bőcsi üzem második doboztöltő gépsorát. Az új, korszerű berendezésnek

köszönhetően az üzemi hőfelhasználást 50%-kal, a vízfelhasználást 90%-kal csökkentheti hosszú távon a sörgyártó. A gyártósorok megújítása 2020-ban is folytatódik, emellett a hatékonyság további fejlesztése érdekében a Borsodi Sörgyár egy új, hároméves tervet is életbe léptetett World Class Supply Chain 2.0 néven.

Az üzemfejlesztésnek és a hatékonyságnövelő lépéseknek is köszönhetően a bőcsi üzemben 2019-ben csökkent a hőenergia felhasználás, valamint továbbra is zéró tonna az üzem által termelt gyártási hulladék.

A Borsodi Sörgyár célja, hogy hosszú távon geotermikus és napelemes – megújuló energiaforrásokat telepítsünk a telephelyen, ezzel is csökkentve a sörgyár környezetre gyakorolt hatását.

Szilva János, a Borsodi Sörgyár gyárigazgatója igazgatója kiemelte: „A sörfőzés során felhasznált alapanyagok, az energiahatékonyság, valamint a felelős fogyasztás mellett társaságunk munkavállalói és a minket támogató közösségek egyaránt fontos szerepet töltenek be a sörgyár életében. A söreink olyan elhivatott emberek munkájának köszönhetően készülnek és jutnak el a fogyasztóinkhoz, akik abban is nagy szerepet vállalnak, hogy a Borsodi Sörgyár – mint közös munkahelyünk – egyre jobbá váljon. Ezért kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy dolgozóinkat, valamint a közösségeket is támogatni tudjuk.”

A Borsodi Sörgyár dolgozói 2019-ben, minden eddiginél többet, összesen több mint 1000 órát töltöttek önkéntes munkával, melyet a fenntarthatósági célkitűzések közösen alkotunk pillérének keretében tettek. Így többek között felújították a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kertjének egy részét 3 millió forint értékben.

Az idei fenntarthatósági hónapot rendhagyó módon tartottuk meg – összegezte az idei szeptembert Besze Ágnes, a Borsodi Sörgyár jogi és vállalati kapcsolatok igazgatója. – A felelősen frissítünk jegyében egy online, interaktív beszélgetés keretében kérdezhették kollégáink Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét a felelős alkoholfogyasztásról, valamint a koronavírus megelőzésével kapcsolatban. A közösen alkotunk keretében ezúttal közvetlen környezetünkben, a gyár területén több mint 30 lelkes, önkéntes kolléga tisztította meg az üzem külterületét. A környezettudatosan gyártunk alapelv mentén a fenntarthatósági hónap pedig remek alkalom arra, hogy az elmúlt időszakot értékelve büszkén osszuk meg eredményeinket a 2019-es fenntarthatósági jelentésünk kiadásával.”

SOCIAL MEDIA