Három hónappal jár a versenytársak előtt a Toyota a hazai újautópiacon

Hírek Kiemelt

A Toyota idei szárnyalása példa nélküli a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon: a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modelljeiről ismert márka január és szeptember között 16,4%-al növelte újautó értékesítéseit az előző év azonos időszakához képest, miközben a piac több, mint ötödével, 20,7%-al esett vissza. A Toyota így 9988 új autó értékesítésével, 3,8 százalékpontos növekedést jelentő 12%-os piaci részesedéssel toronymagasan áll az első helyen a márkák versenyében Magyarországon, miután legjobban teljesítő versenytársához képest a japán autómárka közel három havi átlagos értékesítésének megfelelő előnyre tett szert.

Az év első kilenc hónapja után a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon mindvégig magabiztosan élen álló Toyota közel negyedéves átlagos értékesítésével előzi meg legjobban teljesítő versenytársát, előnye gyakorlatilag befoghatatlannak tekinthető. Az elképesztő siker főként annak köszönhető, hogy a Toyota, és prémium márkája, a Lexus felkészülten várta az idei évet: a két márka együtt a piac legszélesebb, valamennyi fontos személyautó szegmens lefedő öntöltő hibrid elektromos modellportfólióját kínálja. Ennek hála az idén életbe lépő szigorodó európai emissziós normák miatt sem áremelésekre, sem pedig hajtásláncok és modellek megszüntetésére nem kényszerültek, sőt idén is sorban érkeznek a két márka háza tájáról az új modellek, aminek eredményeképp a koronavírus helyzet jelentette piaci visszaesés is jóval enyhébb hatással volt rájuk, mint a piac többi szereplőjére. A Toyota – egyetlenként a TOP10 piaci szereplő közül – még 16,4%-al növelni is tudta értékesítéseit, a Lexus esetében pedig ugyan volt némi mérséklődés (5,1%), ám az nagyban elmarad a piac 20,7%-os visszaesésétől, és így is 0,1 százalékpontos piaci részesedés növekedést jelent a márka számára a teljes kivonásokkal tisztított piacra vetítve, amely így eléri a 0,7%-ot. A Toyota kínálatában vadonatúj szereplőként idén nyáron meg a Proace City kisáruszállító és nagycsaládos autóvásárlási program egyik favoritjának számító Proace City Verso személyszállító, a napokban érkezett meg a márkakereskedésekbe a vadonatúj Yaris, amit hamarosan az új 2.0 literes Supra, az új Land Cruiser és az új Hilux követ majd, és valószínűleg még év vége előtt rendelhető lesz az új plug-in hibrid elektromos RAV4 és a vadonatúj Highlander. Eközben a Lexus sem tétlenkedett: immár a márkakereskedésekben az új Lexus LC Convertible luxus kabrió, immáron digitális visszapillantó tükörrel is rendelhető az ES felsőkategóriás limuzin, és hamarosan rendelhető lesz a megújult LS zászlóshajó.

Kimagasló eredményeket produkálnak a Toyota modellek

A fentiek ismeretében vélhetően nem meglepő, hogy a Toyota modelljei kategóriájukban is hihetetlen eredményeket érnek el. A Yaris 25,2%-os részesedéssel áll szegmensének első helyén, ami annyit tesz, hogy minden negyedik Magyarországon gazdára találó kisautó Toyota Yaris. A Corolla 24,8%-os szegmens részesedéssel vezeti kategóriája értékesítéseit (tehát minden negyedik hazánkban eladott alsó-középkategóriás autó Toyota Corolla), a RAV4 21,1%-os részesedéssel áll az első helyen, a Hilux pedig megdöbbentő, 38,5%-os részesedéssel bizonyult az év első kilenc hónapjában Magyarország legnépszerűbb pickupjának. Nincs oka szégyenkezésre a 20,4%-os részesedéssel a második legnépszerűbb hazai miniautónak bizonyuló Aygónak, a 12,6%-al ezüstérmes C-HR-nek, a 19,1%-al szegmens második Proace Versonak, vagy épp a 11,3%-al bronzérmes Proace-nek sem.

SOCIAL MEDIA