Bréking: Lionel Messi marad Barcelonában

Karrier Kiemelt

Lionel Messi végül úgy döntött, marad Barcelonában – legalábbis a következő szezon végéig. Minden idők egyik legjobbja a goal.com– nak adott interjúban beszélt maradása okairól.

 

Mint ismeretes, az argentin szupersztár a Bayern München csapatától elszenvedett 8:2 arányú, megsemmisítő vereség után jelentette be távozási szándékát. Szándéka komolyságát jelezte, hogy nem jelent meg a csapat edzőközpontjában a múlt vasárnapi koronavírus-teszten, így a felkészülést sem kezdhette meg.

Ugyanakkor bármily súlyos is volt a BL-kiesés, főleg ilyen eredmény mellett, attól sem lehet eltekinteni, hogy Messi nem egy játékos a sok közül. A Barcelona hihetetlenül sokat köszönhet neki, és ő is a Barcelonának. Messi döntését a családja sem könnyítette meg, a goal.com interjújából kiderül, hogy gyerekei sem szerették volna elhagyni a várost. Mint ahogy ő maga sem, hiszen gyerekkora óta minden ide köti, mindent ennek a klubnak köszönhet.

Az argentin ikon és klubja közötti szerződésben azt rögzítették, hogy Messi bármelyik idény végén szabadon távozhat, ha úgy kívánja. Ellenkező esetben új klubjának ki kell fizetnie a játékos 700 milliós kivásárlási árát. Azzal azonban nem számolhattak a szerződő felek, hogy ezúttal a bajnoki szezon nem ér véget június elejére, sőt a Bajnokok Ligájának a végső szakasza augusztus második feléig húzódik. Nyilvánvaló, hogy Messi júniusban nem élhetett a távozási záradékkal, miközben a csapat még versenyben volt a BL-serlegért.

A jelenlegi Barcelona 2015-ben volt a csúcson, amikor legutóbb nyerte meg a Bajnokok Ligáját, ám azóta folyamatos lejtmenetben volt a gárda. Miközben legjobbjai korosodtak, a klubvezetés öt év alatt mintegy egymilliárd euróért igazolt közepes játékosokat a kispadra. Az új szerzemények egyikre sem tudta beverekedni magát az alapcsapatba, ráadásul az edzők sem igazolták vissza a beléjük vetett bizalmat.

Az öregedő, egyre fantáziátlanabbul játszó gárdának még voltak villanásai, ám egymást követték a csúfos kudarcok. Az otthoni győzelmek után idegenben, Rómában és Liverpoolban súlyos vereségeket szenvedtek, és a kieséseket Messi egyre dühösebben vette tudomásul, miközben a csapnivaló játéknak maga is részese volt.

A kudarcokra a Bayern Münchentől elszenvedett brutális 8:2 tette fel a koronát. Messi eltűnt a nyilvánosság elől, csak annyit lehetett tudni, hogy mindenképpen távozni akar. Bár mai tudásunk szerint marad, ezt nem feltétlenül jó szívvel vállalta, ugyanis Bartomeu klubelnök ragaszkodott a 700 milliós kivásárlási árhoz, amit nyilvánvalóan egyetlen csapat sem tudott kifizetni.

Messi tehát marad, mert köti a szerződése. Ám a szezon végén ingyen távozhat, ha a dolgok az új edzővel, Ronald Koemannal sem fordulnak jobbra. A holland szakvezetőre így óriási felelősség hárul. Ha képes lesz biztos kézzel nyúlni a csapathoz, képes lesz motiválni a sztárokat, akár sikeres is lehet, hiszen nem csak a Messi, de Griezman, De Jong vagy a visszatérő Coutinho is sokkal többre képes, mint amennyit eddig láttunk tőlük. Ám ha az elején becsúszik egy-két váratlan vereség, akkor a Barcelona atomjaira hullhat szét.

De Bartomeu elnök sem lehet biztos a jövőjében. Tavasszal elnökválasztás lesz a klubban, és komoly esély van rá, hogy a tagok nem bocsátják meg neki sem a mostani korszakos vereséget, sem a Messi-affért.

SOCIAL MEDIA