Orvosi ragtapasz: barát vagy ellenség?

Kiemelt Piac

A kórházi kezelések során sok esetben kerül az orvosi ragtapaszok valamely fajtája a beteg bőrére, hogy ott akár napokig rögzítsen eszközt vagy kötszert. Az infúziós kezelésben részesülő betegek, a műtéten átesett páciensek mind érintettek lehetnek, de az otthonápolásban, és a krónikus sebek ellátása során is gyakran kapcsolatba kerül a bőr valamilyen ragasztóanyaggal ellátott termékkel. A használatuk és eltávolításuk során nem kívánatos szövődmények alakulhatnak ki, melyek azonban odafigyeléssel, megfelelő termékválasztással és használattal sok esetben megelőzhetőek!

 

Bőrünk védőpajzs, a test legnagyobb szerve, mely többek között védelmet nyújt a környezet hatásai, és a betegségek ellen is. Az újszülöttek és idősek bőre vékonyabb, így sérülékenyebb, a cukor- és vesebetegek, valamint a speciális kezelésben részesülő páciensek (pl onkológiai, vagy szteroidos) bőre is nagyobb valószínűséggel sérülhet a különféle orvosi ragtapaszokkal való találkozása során. “7-ből 1 betegnél ragtapaszok használatával összefüggő bőrsérülés alakul ki a kórházi ellátás során. A tapaszok eltávolítást követő fél óra után is látható nyomok, mint például bőrpír, bőrszakadás, bőr felső rétegének letépése, hólyagok, felázás, kiütések mind megelőzhetőek, ha a törékeny bőrre kevésbé agresszív ragasztót (pl.: szilikonos), vagy ragasztás nélküli rögzítést  választunk és ha felragasztáskor kivárjuk, hogy teljesen megszáradjon a bőrfertőtlenítő, és száraz legyen a bőr, illetve eltávolításnál sem célszerű letépni a ragtapaszt a bőrről, hiába akarunk mielőbb átesni a dolgon.“ – tette hozzá Horváth Gabriella a 3M klinikai specialistája.

Léteznek olyan védelmet nyújtó termékek, melyek abban az esetben is segítenek, amikor erősebb ragasztásra van szükség, ugyanakkor a bőrt mégis szeretnénk megvédeni. Ezek a védőkrémek és filmek (pl.: 3M Cavilon) olyan speciális orvostechnikai termékek, melyeket a bőrre kell kenni, fújni és a megszáradása után bármilyen ragasztóanyaggal ellátott termék/kötszer biztonsággal használható. A kötszer eltávolításakor nem a bőr felső rétegét húzzuk le, hanem ezt a védőréteget, így fájdalommentesen, biztonsággal, sérülést nem okozva eltávolítható, az alapvetően erős ragtapasz is.

Ezek a speciális bőrvédő termékek egyébként tovább sokfajta, irritáló anyagtól képesek megvédeni a bőrt, így inkontinencia esetén is remekül használhatóak, nem csupán a kórházakban, de idősotthonokban és otthonápolásban is védik ezzel bőrüket az inkontinencia terméket viselők, ezzel megelőzve, vagy gyógyítva a társuló szövődményeket.

 

A megfelelő ragtapaszok fejlesztése valódi tudomány

Az egészségügyi ellátás során a bőrre sokszor úgy tekintenek, mint amibe a kezelés során beleszúrnak, belevágnak, majd fertőtlenítenek, összevarrnak, bekötöznek, vagy ráragasztanak valamit, pedig bőrünk a legnagyobb szervünk, testünk első védelmi zónája. Bőrünk folyamatosan változik és szervezetünk funkcióinak, vagy működési zavarainak tükre.

Az orvosi eszközgyártóknak pedig olyan ragtapaszt, kanül- és eszközrögzítőt, EKG elektródát, gyógyszeradagoló tapaszt kell kifejleszteni, mely a használata során nem károsítja a bőrt.

A bőr lélegzik, izzad, szőrzetünk és hajunk növekszik, a hámsejtek felső rétege folyamatosan kopik, hogy megújulhasson, felületén élő organizmusok találhatóak (mikrobiom), szerkezete a kor előrehaladtával átalakul. Még az is befolyásolja állapotát, hogyan táplálkozunk, így nem egyszerű megfelelni ezeknek a kihívásoknak.

A 3M kutatói munkájuk során a bőrre ragasztható eszközök kifejlesztésénél tehát figyelembe veszik a bőr igényeit, és hogy azt, hogy az eszköz mennyi ideig tapadjon a bőrhöz. Ennek megfelelően választanak ragasztóanyag és alapanyag kombinációt. Az intenzív osztályon kezelt betegek centrális kanüljének (melyen keresztül infúziót és gyógyszert kap a beteg) rögzítőjét például úgy alkották meg, hogy minél tovább, csere nélkül rögzítse az eszközt, védjen a fertőzések ellen, és kíméletes legyen a bőrrel, engedje átlélegezni.

A megalkotott kötés átlátszó, így anélkül hogy a kötést le kellene venni, látni lehet, hogymi történik az alatta lévő eszközzel a használata során. A fertőzés megelőzése érdekében egy speciális antimikrobiális (CHG) zselépárnát integrálnak a kötszerbe, mely jelentősen csökkenti a fertőzés kialakulásának lehetőségét. Vékony, átlélegző, és a szélein megerősített, hogy kényelmes legyen és felvegye a test kontúrját. A választott ragasztóanyag pedig hipoallergén, de kellően tartós, hogy minél tovább, akár 1 hétig is rögzítse a kötszert vagy az eszközt. Ezeknek a tulajdonágainak köszönhetően megfelel a nemzetközi és hazai szakmai szervezetek elvárásainak is, így használatuk javasolt.

 

Az egészségügyi ellátás fejlesztése a környezettudatosság jegyében

Az intravénás kanülök rögzítéséhez, és a műtét utáni sebkötözéshez a 3M évtizedek óta kínálja a Tegaderm átlátszó filmkötszereket. A megfelelő higiéniai előírások betartása érdekében minden egyes kötszert egyesével csomagolnak, így kerül a dobozába. Mivel a 3M régóta elkötelezett a papír- és csomagolóanyag hatékony felhasználásával szemben, olyan szabadalmaztatott eljárást fejlesztett ki a steril kötszerek egyedi csomagolására, melynek köszönhetően 30 százalékkal kevesebb csomagolóanyagot kell felhasználni, ezáltal csökken a kórházakban is a csomagolóanyagból felszármazó hulladék mennyisége. A tasakok záró ragasztója természetes latex felhasználása nélkül, a dobozokban történő kiszereléshez használt karton pedig 100 százalékban újrahasznosított anyagból készül.

Jó példa a környezettudatosság erősítésére a Coban 2, két részből álló kompressziós rendszer csomagolása, mely szintén okos újratervezésen esett át. Azáltal, hogy eltávolították a kis kartondarabot, amely elválasztotta egymástól az egy dobozba összecsomagolt két kötszertekercset, csaknem 20 tonnával sikerült csökkentenünk az éves hulladéktermelést!

A környezetet megújuló erőforrások felhasználásával is segíthetjük, amint ez történt a Steri-Drape sebészeti-, és műtői izolálók esetében is. Ezek a műtétek során használt egyszer használatos termékek speciálisan előállított nem-szőtt anyagból készülnek, amely 95 százalékban megújuló növényi anyagokat tartalmaz. A termék az életciklusa alatt 18 százalékkal kevesebb kőolaj felhasználását igényli, és 10 százalékkal kevesebb szén-dioxidot termel a gyártás során.

SOCIAL MEDIA