A PROGmasters csapata dobogós lett az Accenture Java Competition programozóversenyen

Kiemelt Piac

Egy, a vállalatok számára igazán aktuális kihívással, a reboardinggal – vagyis a koronavírus-járvány után a munkaerő irodába történő visszatérésével – kapcsolatos problémát kellett megoldaniuk Java microservice architektúra használatával az Accenture Java Competition idei indulóinak. A héten lezárult kétfordulós, online programozóverseny résztvevőinek kétharmada legalább 3 év tapasztalattal rendelkező senior szoftverfejlesztő volt, ebben az erős mezőnyben ért el harmadik helyezést a junior szoftverfejlesztőket és szoftvertesztelőket képző PROGmasters – idén áprilisban végzett hallgatóiból álló – csapata.

 

Az Accenture Java Competition versenyt kifejezetten a Java programozásban jártas, háromfős csapatok számára hirdette meg a világ egyik vezető szakmai szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi vállalataként ismert Accenture, valamint az MPS Solutions, mint szervező.

A verseny résztvevőinek idén egy igen aktuális problémára kellett megoldást találniuk a járványhelyzet utáni reboardinggal – vagyis a munkaerő irodába történő visszatérésével – kapcsolatban. A kétfordulós bajnokság során nemcsak az indulók Java programozási ismereteit mérték fel: a csapatoknak egy komplex üzleti alkalmazást, és annak teszt automatizációját kellett fejleszteniük, amit egy prezentáció keretében mutattak be, hasonlóan a valódi projektmunkához. A versenyben kiemelt szerepe volt a szerveroldali, backend kód olvashatóságának, dokumentáltságának és karbantarthatóságának, valamint a minőségnek, amit automatizált tesztekkel kellett biztosítani. Fontos volt, hogy az ipari szabványoknak megfelelő termék készüljön modern technológiák – Java, Spring Boot, Kafka, REST API – felhasználásával.

Komoly elismerés a számunkra, hogy az Accenture Java Competition e héten lezajlott döntőjébe a PROGmasters négy csapata is bejutott, amelyek közül kettőben még jelenleg is aktív hallgatóink indultak, ráadásul az idén áprilisban végzett diákjainkból álló csapatunk, a Back to Office (Erdei Péter, Hudák Elza és Tarczi Laura) harmadik helyezést ért el a főként senior szoftverfejlesztőkből álló mezőnyben” – mondja Filep Szabolcs, a PROGmasters alapítója és vezetője.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) független auditja szerint, a szoftverfejlesztőket és szoftvertesztelőket képző PROGmasters tavaly év végéig végzett 187 diákja közül mindenki álláshoz jutott szoftverfejlesztőként, tanácsadóként vagy tesztelőként, ráadásul 61 százalékuk a képzés után 1 hónapon belül, további 34 százalékuk pedig 2-4 hónap múlva elhelyezkedett. A diákok 90,2 százaléka junior informatikusként bruttó 300 és 600 ezer forint közötti kezdő fizetést vitt haza, ráadásul a 2016 óta végzettek már közel negyede (22,8 százaléka) keres bruttó 600 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget.