Gyermekek formálják tovább az Earth Speakr projektet, Olafur Eliasson művészeti kezdeményezését

Inspiráció Kiemelt

Az Earth Speakr egy művészeti kezdeményezés, amelyet Olafur Eliasson indított útjára. Célja, hogy teret adjon a gyermekek véleményének a bolygó védelméről. A művészeti kezdeményezés arra kéri a felnőtteket, döntéshozókat, változásokért felelős személyeket és globális vezetőket,  hogy hallgassák meg a gyermekek mondanivalóját. Az Earth Speakr kiterjesztett valósággal működik, és egy ingyenes alkalmazást, valamint egy interaktív weboldalt is magában foglal (www.earthspeakr.art), amely 24 nyelven érhető el a világ minden tájáról. Az Earth Speakr projektet Eliasson az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnökségének alkalmából indította el.

 

Az Olafur Eliasson dán-izlandi művész által megálmodott Earth Speakr kezdeményezés elősegíti az európai emberek közötti gondolkodást, rámutatva az éghajlatváltozás veszélyeire és bolygónk jövőjére. A teljesen ingyenes Earth Speakr egy interaktív weboldalt, ingyenes alkalmazást, prezentációkat és sok mást is magában foglal. A projektet – amely az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnökségének alkalmából megrendezett kulturális programsorozat központi eleme – a Német Külügyminisztérium és a Goethe Intézet finanszírozza.

 

Gyermekek, hallassátok hangotokat a bolygóért

A következő 6 hónap során bárki letöltheti az Earth Speakr alkalmazást és animációkat készíthet környezetéről egy játékos, interaktív technológia segítségével. A projektben a választójogi korhatár alatti gyermekek és fiatalok vehetnek részt úgy, hogy a hangjukat adják valaminek – fának, banánhéjnak, égnek vagy utcának –, ezzel szót emelve közvetlen környezetük és a bolygó megvédése érdekében. Kreatív üzeneteik megjelennek a www.earthspeakr.art oldalon, amelyet a kiterjesztett valóság (AR) segítségével az alkalmazásban is megnézhetnek.

„Az Earth Speakr egy kollektív művészeti kezdeményezés, amely arra  buzdítja a gyermekeket, hogy egy kis időre művészek legyenek. Az, hogy mivé válik majd az alkotás, a résztvevők kreativitásától és képzelőerejétől függ. A művek gondolatokat és jövőképeket, aggodalmakat és reményeket is kifejezhetnek. Az általuk kreált művek lehetnek játékosak és szeszélyesek, komolyak vagy költőiek, hiszen ebben az esetben nincs jó vagy rossz elképzelés. A mindenki számára egyszerű részvétellel az Earth Speakr arra kéri a gyermekeket, hogy meséljék el, mi rejlik szívükben, mire gondolnak, ezzel pedig részeseivé válnak a bolygó mostani és jövőbeni alakításának” – mondta Olafur Eliasson.

 „A gyermekektől nap mint nap elvárják a figyelmet és a szabályok betartását, most rajtunk, felnőtteken a sor, hogy figyelemmel meghallgassuk mondanivalójukat. Az Earth Speakr programban Olafur Eliasson egyedülálló lehetőséget kínál nekik, hogy kreatív módon megközelítve olyan ötleteket dolgozzanak ki, amelyek formálhatják az európai emberek jövőjét. Az európai politikai döntéshozókhoz eljuttatott üzenetekkel a Earth Speakr teret ad ennek a fiatal generációnak, hogy őszintén elmondhassa véleményét, és mi felnőttek, a közös jövőnk érdekében, pedig jobban tesszük, ha figyelmesen meghallgatjuk ezeket” – mondta Heiko Maas, a Német Szövetségi Köztársaság külügyminisztere.

A lehető legtöbb ember bevonása érdekében Eliasson a csapatával egy sokak által elérhető, elsősorban digitális műalkotást fejlesztett ki, a kezdetektől együttműködve a gyerekekkel, kutatókkal és más szakemberekkel. A Earth Speakr az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén a világ minden tájáról elérhető. A projektet több múzeum, könyvtár és oktatási intézmény is támogatja, egyik legfontosabb partnerük a Goethe Intézet, amely a művet az aktív hálózata segítségével a társadalmi távolságtartás idején is igyekszik a lehető legtöbb fórumon és a legszélesebb körben megosztani.

 

Felnőttek, hallgassatok a jövőre

Az Earth Speakr lehetőséget biztosít a gyerekeknek, hogy üzeneteket fogalmazzanak meg, és arra kéri a felnőtteket, a döntéshozókat, a változásokért felelős személyeket és globális vezetőket, hogy hallgassák meg ezeket. A felnőttek a www.earthspeakr.art weboldalon megtalálható a „Loud Speakrs” elnevezésű AR üzenetgyűjtemények létrehozásával mutathatják meg, hogy az üzeneteik meghallgatásra találtak. A Loud Speakr gyűjteményeket bárhol elhelyezhetik egy virtuális térképen – nyilvános tereken, parkokban, politikai épületek felett –, hogy mások figyelmét is felhívják az üzenetekre, és amelyeket olyan fontos helyszíneken is streamelni fognak, mint Brüsszelben a Justus Lipsius és Europa épületek, valamint Brüsszelben és Strasbourgban az Európai Parlament, vagy a berlini Szövetségi Külügyminisztérium „Lichthof” épülete.

 „A földi élet az emberek, az állatok, a növények és a különböző ökoszisztémák együttélése, amit nem csak el kell fogadnunk, de mindent meg is kell tennünk ennek fenntartására. Az egyre gyakoribb éghajlat-politikáról folytatott vitákban elengedhetetlen, hogy a következő generáció hangját hangosan és egyértelműen hallják, hiszen éppen ők élnek majd az általunk formált jövőben.

Az Earth Speakr alkotás arra kéri a gyermekeket, hogy emeljék fel hangjukat az éghajlatváltozás ellen, akár aggodalomnak, akár reménynek hangot adva. Az alkalmazáson keresztül a közvetlen környezetükben bármivel kifejezhetik magukat. A mű összehozza hangjukat és támogatja mondanivalójukat. Nekünk felnőtteknek, döntéshozóknak és politikusoknak pedig meg kell hallgatnunk a gyerekek kreatív üzeneteit és komolyan is kell vennünk ezeket” – mondta Olafur Eliasson.

Július 1-jétől a gyerekek üzenetei megjelennek majd az Earth Speakr virtuális térképén, a Loud Speakr gyűjtemények pedig az AR segítségével lesznek megtekinthetők az EU egész területén. Ha többet szeretnél tudni és részt vennél a mű megalkotásában, töltsd le az Earth Speakr alkalmazást a Google Playből vagy az App Store-ból, keresd fel a www.earthspeakr.art weboldalt és csatlakozz a közösségi médiában a @earthspeakr beszélgetéshez.

 

SOCIAL MEDIA