Látványos robbantással folytatódik a nyírbátori Domestos-gyár bővítésének előkészítése

Kiemelt Márkák

Egy használaton kívüli, több mint 50 éves, leromlott állapotú vasbeton siló robbantásos bontásával folytatódik az Unilever Magyarország Kft. nyírbátori háztartásvegyipari gyárbővítésének előkészítése. A robbantásól látványos felvételek is készültek.

Amint azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Alberto di Leo, az Unilever Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója idén áprilisban bejelentette, a vállalat harmadával bővíti a nyírbátori üzem alapterületét, így az egység termelési kapacitása mintegy a negyedével nő majd. A közel 15 milliárd forint értékű, saját erőből megvalósuló beruházás keretében a brit-holland anyavállalat egyik legkorszerűbb, stratégiai fontosságú európai üzeme – ahol olyan, itthon és világszerte is jól ismert termékeket gyártanak, mint a Domestos, a Cif, a Coccolino, a Flóraszept, a Surf vagy az Omo – egy 11.000 négyzetméteres csomagolócsarnokkal, két új gyártósorral és egy 8.000 négyzetméteres korszerű raktárral bővül. A várhatóan 2021 elején záruló beruházás eredményeként a foglalkoztatottak létszáma mintegy 10%-kal növekedhet.

A fejlesztés előkészítési szakaszának részeként bontották le – robbantásos módszerrel – az 1964-ben a Nyirterv által tervezett és az 1.sz. Mélyépitő Vállalat által megépített, majd 1965-ben átadott, 500 vagon kapacitású, 47 méter magas vasbeton silót. Az építmény anyagának minőségi problémái miatt már 1980-ban és 1986-ban is javítani kellett a keletkező repedéseket, sőt, 1991-ben egy – szerencsére személyi sérüléssel nem járó – baleset is bekövetkezett: akkor a 4. sz. siló fala szakadt ki. A létesítmény az építési technológiai bizonytalanságok, az építmény kora és a korróziós hatások miatt az utóbbi időben már csak limitált kapacitással működött, a 34 méter helyett csak 20 méteres magasságig lehetett feltölteni, vagy csak könnyű mag (napraforgó) tárolására volt alkalmas.

A gyárbővítéssel érintett területen az épületek bontását a Szikla Terv Kft. végzi, a robbantásos bontással pedig a több évtizedes gyakorlattal rendelkező miskolci Detonet Kft.-t bízták meg.

 

A nem mindennapi eseményt több kameraállásból rögzítő látványos videó is készült.

 

SOCIAL MEDIA