Hogyan hat a koronavírus-járvány az egészségügyi piacra és a dolgozók presztízsére?

Inspiráció Kiemelt

A koronavírus-járvány szinte az életünk minden területét átrendezte, kezdve a munkahelyektől a gazdasági tényezőkön át az egészségügyig. Megnőtt az otthon töltött idő, és felértékelődött az egészség, mint állapot. Másként tekintünk arra az alapvető helyzetre, ha nem kell orvoshoz mennünk. Ebben a járványügyi helyzetben világossá vált, mekkora kincs az egészség, és hogy milyen fontos, hogy tehermentesítsük az állami egészségügyet. Ugyanakkor az is kiderült, hogy bizonyos vizsgálatok, szolgáltatások, betegségek kezelése nem várathat, és ezért komoly szerep jut a magánklinikáknak is.

 

Az egészség értéke és ára

Érték és ár nem ugyanazt jelenti. Klisé, hogy az egészség a legnagyobb kincs, és ha az van, akkor minden megoldódik, de most ezt különösen érezhetjük. A koronavírus elsősorban azoknál végződik halállal, vagy súlyos beavatkozásokkal, akik alapbetegségektől is szenvednek, tehát nincs rendben az egészségük. Egy erős immunrendszerű szervezet sokkal jobban reagál mindenféle kórokozó támadására, a koronavíruséra is. Az, hogy ebben a nehéz helyzetben valakinek nem kell háziorvoshoz mennie, szűrővizsgálatot halaszthat, áttehet egy nem sürgős műtétet, vagy akár meg sem kell közelítenie egy orvosi szolgáltatót sem, tényleg óriási kincs és érték. Tehát az egészség értéke felbecsülhetetlen.

De, hogy mi az ára? Az az ára, hogy oda kell figyelnünk magunkra és egymásra. A járványhelyzetben kimagaslóan fogynak a vitaminok, immunerősítők, gyógynövényi készítmények (a fertőtlenítőkről és maszkokról nem is beszélve), mert mindenki ellenálló akar maradni. A korlátozások ellenére többen kezdtek el mozogni, pl. kocogni szabadtéren. Aki kicsit is erős tudott lenni, letette a cigarettát, mivel a koronavírus elsősorban a tüdőt támadja. Az egészségnek tehát ára van, de ezt érdemes megfizetni.

Ehhez az árhoz hozzávehetjük a szűrővizsgálatokat, amelyek szintén garantálják az egészségmegőrzést. Ezeket azonban nagyon nehézkes, és hosszú idő lenne az állami egészségügyben, TB-re elvégeztetni (sokat nem is támogat), ezért a magánorvosi intézmények is felértékelődtek.

 

Közegészségügyi vagy magánorvosi ellátás?

A covid-19 veszélyhelyzet alatt – mindenki számára ismert – jó néhány kórházi ágy kiürítésére szükség volt, valamint a rendelések, ellátások felfüggesztésére, hogy az egészségügy fel tudjon készülni egy esetleges robbanásszerű tetőzésre. Szerencsére úgy néz ki, hogy ez hazánkban nem jön el, ennek ellenére csak óvatosan indítják újra májustól az állami ellátást.

A magánklinikák is erre az időre kénytelenek voltak a szolgáltatási körüket csökkenteni, jórészt vészhelyzetekre berendezkedni, illetve szakembereikkel segíteni és tehermentesíteni az állami ellátást. Májustól a magán intézmények is újra teljes gőzzel üzemelhetnek, így az elodázott beavatkozásokra sor kerülhet.

Bármennyire is fejlődik az állami egészségügy és annak ellátottsága, aki megteheti, inkább a magánorvost választja. Bizonyos esetekben ez hatványozottan igaz. Míg az állami ellátásban hónapokat kell várni egy képalkotó diagnosztikára, addig magánúton szinte bármikor áteshetünk egy röntgenen, CT-n, MR-en, ultrahangon. És lássuk be, daganatos betegségeknél az idő bizony életet ment.

A járványügyi helyzetben a kismamák közül is többen döntöttek úgy, hogy a terhesgondozás végét, magát a szülést inkább egy magán szülészeten töltik már el, akkor is, ha államiban indultak neki a 9 hónapnak. Egy fájó görcsökkel járó epekő probléma, vagy valamilyen sürgős kardiológiai kivizsgálás is hatékonyabb, ha magánklinikához fordulunk segítségért.

A szakemberek szerint az elkövetkezendő időkben még több hangsúly jut majd a magán intézményekre és ellátásra, akkor is, ha pl. az onkológiai terápiák és kezelések az államiban tudnak megvalósulni. Az emberek hamarabb szeretnének ellátáshoz jutni, és féltik a maguk és szeretteik életét.

Szerencsére hazánkban is megvan már a kialakult rendszere a dolgoknak, vannak egészségbiztosítások, melyek lehetővé teszik akár a járóbeteg (háziorvosi) gondozást is magán úton, és persze ezek nélkül is felkereshetünk klinikákat. Sok munkáltató biztosít dolgozói számára egészségügyi csomagot, mely tartalmaz baleset- vagy betegségbiztosítást, illetve magánorvosi ellátást.

 

Az egészségügyi dolgozók presztízse

Ha valakinek jó orvosa van, azt eddig is nagy becsben tartottuk. A járvány idején megtapasztaltuk, hogy az egészségügyi dolgozókra, akik a “frontvonalon” vannak, még jobban kell vigyázni. Adtuk a tapsot a nővéreknek és az orvosoknak, elkerültük a háziorvost, de ennél is fontosabb, hogy hosszútávon becsüljük meg őket, és ezt a mindennapokban is kifejezzük. Az emberség, és emberséges viselkedés, a segítségnyújtásra való hajlam része kell, hogy legyen a társadalmunknak. Mind az egészségügy felé, mind a kereskedelmi dolgozók felé, mind embertársaink felé. A koronavírus járvány reflektorfénybe helyezte az egészségügyet, de ne felejtsük el, hogy mindenki egyformán felelős a másikért, ezért csak közös erővel kerülhetünk el egy újabb világjárványt.

SOCIAL MEDIA