Gőzerővel takarítunk idén tavasszal

Kiemelt Piac

Jelentős, kb. 50%-kal több gőztisztító készüléket vásároltak a MediaMarkt-nál az idei év első negyedévében 2019 azonos időszakához viszonyítva. Ez a kiugró érdeklődés vélhetően annak köszönhető, hogy épp a tavaszi nagytakarítás időszakában, a hazánkban kialakult koronavírus helyzetben még nagyobb figyelmet fordítottak az emberek a fertőtlenítésre az otthonukban is. A műszaki áruházlánc szakértői összegyűjtötték a gőztisztítókkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Csak idén márciusban, kb. 30%-kal több gőzölős takarítógépet vásároltak a MediaMarkt-nál a tavalyi év azonos hónapjához képest. A kiugró érdeklődés vélhetően több tényezőnek is köszönhető: egyrészt ezen készülékek egyik csúcsidőszaka többek között március-áprilisra, azaz a tavaszi nagytakarítás idejére tehető, másrészt a koronavírus miatti helyzetben még fontosabb szempont lett a felületek fertőtlenítése az otthonokban.

A gőztisztítók csúcsidőszaka a tavaszi nagytakarítás idejére, tehát március-áprilisra, valamint az év utolsó negyedévére tehető, ami a karácsonyi készülődéshez is kapcsolható – mondta el Szilágyi Ágnes, a MediaMarkt háztartási kisgépekért felelős termékmenedzsere. – Ezen időszakokban többszörös forgalomnövekedést tapasztalunk az előző év azonos időszakához képest. Ehhez vélhetően hozzájárult a jelenlegi koronavírus helyzet is, ami negyedéves összehasonlításban váratlan, 50%-os emelkedést hozott ebben a termékkategóriában. Bár a készülékek bizonyítottan hatékonyak a baktériumok eltávolításában, fontos szem előtt tartanunk, hogy a vírusok elleni hatékonyságát több gyártó még vizsgálja.” – tette hozzá Szilágyi.

A MediaMarkt azt tapasztalja, hogy a vásárlók egyre inkább keresik a környezetbarát megoldásokat és a baktériumok által terjesztett betegségek miatt mind jobban odafigyelnek arra, hogy egészséges környezetet teremtsenek otthonukban. Bár mára a keménypadló-felületek aránya egyre nagyobb, 70% körüli az otthonokban a Bissell gyártó adatai szerint, a vásárlók 80%-a mégis vödröt és mopot használ a takarítás során. Így azonban az nemcsak hosszabb és fáradságosabb, de nem feltétlen hatékony a makacsabb kosz és a kórokozók ellen, ráadásul gyakran koszcsíkokat is hagy maga után.

Ezeknek az elvárásoknak felelnek meg a gőztisztítók, amelyek ugyan különféle kivitelben léteznek, a kézi készülékektől kezdve a takarítógépekig, működésük ugyanazon az elven alapszik. A túlhevített gőz erejével bontják le a felületi szennyeződéseket, a beivódott koszt és baktériumokat vegyszer alkalmazása nélkül. Használatuk gyors és egyszerű, hiszen elegendő csak feltölteni vízzel őket, hogy látványos eredményt kapjunk. A gőztisztítók egyik legfontosabb előnye mégis a fertőtlenítő hatásuk, hiszen elpusztítják a csírák és baktériumok 99,9%-át, és foltmentes felületet hagynak maguk után. Ezekre a mopok nem feltétlenül alkalmasak. További előny, hogy használatukkal rövidül a száradási idő is, ami nemcsak a takarítást gyorsítja meg, de jobban kíméli az érzékenyebb, pl. fa felületeket is. A vegyszermentes alkalmazás, valamint a mosható antibakteriális felmosó párnák pedig kevésbé terhelik a környezetet.

A felhasználási területet illetően a gőztisztító készülékek közül az álló berendezések alkalmasak a padlótisztításra, gyakorlatilag minden keménypadlón jó szolgálatot tesznek, legyen az járólap, parketta, fapadló, márvány. Amennyiben más felületek tisztításához választunk készüléket, a kézi takarítógépek hatékonyan használhatók konyhai, fürdőszobai felületeken, de akár a sütő belső tisztítására, fertőtlenítésére is. Nem ajánlott ugyanakkor gőztisztítót olyan elektronikai eszközökhöz használni, amiket a víz vagy a forró gőz egyébként is tönkre tehet.

Ugyan a gőztisztítókészülékek kapcsán még nem bizonyított, hogy elpusztítják a vírusokat, így a COVID-19-es koronavírust, e gépek a gőz erejének köszönhetően a jelenlegi helyzetben is hasznos eszközök lehetnek az egészséges otthon megteremtésében, fenntartásában. A karantén miatt hosszas otthonlét során ugyanis annyi baktérium keletkezik a lakásban, amit már aligha lehet csupán moppal egyszerűen eltávolítani.

SOCIAL MEDIA