Itthon is tarol a tinik körében a TikTok 

Kiemelt Piac

Magyarországon is meghódította a tiniket a kínai közösségi applikáció – derül ki az első hazai TikTok felhasználók körében végzett kutatásból. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a nemzetközi trendekkel megegyezően elsősorban a tizenévesek használják a videós applikációt, akik kedvenc TikTok-videósaikat már könnyebben beazonosítják, mint legendás színészeinket vagy éppen Budapest főpolgármesterét. 

 

A legnépszerűbb online tartalomgyártókat – köztük TikTok-videósokat képviselő – NuHeadz Talent Management több mint 1,000 aktív TikTok-felhasználót kérdezett meg arról, hogy hogyan használják a közösségi médiát, milyen tévéműsorokat néznek vagy éppen a közszereplők közül kiket ismernek fel.

A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően a 11-18 éves korosztály használja elsősorban az applikációt, a felhasználók 74%-a ebbe a korosztályba esik, míg 25 év felett elhanyagolható az ismertsége.

A tinik között viszont már az egyik elsőszámú közösségi oldalnak számít, a felmérést kitöltő fiatalok 60%-a legalább napi félórát használja az applikációt, 10%-a pedig több mint napi 2 órát.

Az egyik legnépszerűbb magyar TikTok-videós, Czura Karina oldala hetente 1.2 millió videómegtekintést produkál, de a legerősebb héten – amikor az X-Faktor versenyzőivel készített videókat publikálta – ez a szám meghaladta a 3 millió videólejátszást.

A kutatást végző NuHeadz csapata összehasonlította Karina elérési adatait a legnépszerűbb magyar tévéműsorok nézettségi adataival a 18 év alattiak körében, és az adatok azt mutatják, hogy egy-egy népszerű TikTok-videó ma már el tud érni annyi fiatalt, mint az X-Faktor vagy a Sztárban Sztár legnézettebb adásai.

Az X-Faktor egyébként a legnépszerűbb tévéműsor a TikTok-felhasználók körében, a felmérést kitöltő fiatalok 55%-a rendszeresen nézi a tehetségkutatót, és a műsor sikere azon is jól lemérhető, hogy a 2019-es évadban szereplő Manuel egyik dalára több mint 45,000 TikTok-videó készült. A NuHeadz tapasztalatai alapján a legnépszerűbb magyar előadók a hazai TikTok-felhasználók körében Manuel, Burai Krisztián, Mario, ByeAlex és Ábrahám.

A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, kiket ismernek fel kép alapján azok a fiatalok, akik használják a TikTokot.

Az eredmények azt mutatták, hogy a legnépszerűbb YouTube-videósok továbbra is a fiatalok kedvencei, de egy színészlegenda (Gálvölgyi János) ismertsége már nem éri el az 50%-ot. Ugyanakkor a legnépszerűbb TikTok-videósokat már minden második felhasználó felismeri.

A felmérés a 2019-es önkormányzati választás utáni héten készült, ezért a közszereplők közül Karácsony Gergely fotójára is rákérdeztek a felmérés készítői. A főpolgármester mindösszesen a TikTok-használók harmadának volt ismerős. Csonka András viszont – aki magas is rendszeresen tölt fel videókat a TikTokra – magas, 73%-os ismertséggel rendelkezik.

SOCIAL MEDIA