Jön Budapest eddigi legnagyobb robotrendezvénye

Kiemelt Piac

Több mint negyven csapat regisztrált a főváros eddigi legnagyobb robotendezvényére, ahol három verseny keretében a tizenéves és a senior robotvezérlők is ringbe szállnak. A január 11-i ingyenes esemény látogatói workshopok keretében megépíthetik saját robotjukat és belekóstolhatnak a programozásba az Alternatív Közgazdasági Gimnázium épületében.

Nem kérdés, hogy részben az automatizálás és a robottechnológiák térnyerése határozza majd meg az előttünk álló évtizedet. A mai tizenéveseknek jó eséllyel együtt kell majd dolgozniuk egy robottal a munkaerőpiacra kerülve, éppen ezért fontos, hogy az oktatás már most felkészítse a gyerekeket erre az algoritmusok által dominált új világra. Az ifjúsági robotversenyek ehhez kiváló gyakorló terepet jelentenek, és immár az államilag támogatott versenyek között két globális robotverseny is megtalálható (a FIRST LEGO League és a World Robot Olympiad). Az elmúlt év elején közel húsz csapat vetélkedését hozta a főváros addigi legnépesebb robotversenye, január 11-én viszont várhatóan még nagyobb tömeg előtt mutathatja meg tudását az a 42 csapat, amelyik regisztrált A jövő iskolája robotversenyeire.

A családi rendezvényen a modern oktatás képviselői is megmutatják képzési programjaikat, valamint a fiatalabb korosztály tagjai a legújabb konzolos játékokat és társasjátékokat is kipróbálhatják a helyszínen lévő játékmesterek segítségével. Az épületben ezen felül egy kisebb LEGO kiállítás is helyet kap.

A verseny zsűrijének a munkáját többek között Benkő Pál, Demjén Gábor, Fazekas Péter és Juhász Gábor is segíti majd az EPAM képviseletében, illetve Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ divízióvezetője, Koren Balázs, a Telenor Hipersuli programjának a szakmai vezetője, illetve Balogh-Mázi Mária, Balogh Péter szakmai befektetők is. A rendezvényen Bécs város képviseletében Walter Palmetshofer is előadást tart majd, bemutatva azt, hogy a szomszédos országban miként képzelik el a fenntartható várostervezést.

A belépés mindenki számára ingyenes. A rendezvényről bővebben a firstlegoleague.hu oldalon olvashat.