P&G és a Habitat for Humanity: új otthont kap egy család

Inspiráció Kiemelt

Háromfős család költözhetett be újpesti új otthonába a Procter & Gamble által életre hívott Habitat for Humanity „Második esély” programja keretében. Az önkormányzat által felajánlott lakás felújításának teljes költségét a Procter & Gamble állta, és a tavaszi felújítás során közel 50 vállalati önkéntes is részt vett a civil szervezet által irányított munkálatokban.

A Habitat for Humanity a lakhatási szegénység ellen küzd, ennek keretében több mint húsz éve dolgozik Magyarországon is, követve a hazai lakhatási szegénység alakulását, és programjain keresztül elősegítve a méltó lakhatás megteremtését nehéz sorsú családok számára. A „Második Esély” program keretén belül olyan családokat segít, akik elvesztették otthonunkat, és több éve családok átmeneti otthonában élnek, vállalatok pénzügyi támogatásával, önkéntesek segítségével és önkormányzatok lakásfelajánlásával üresen álló, rossz állapotú, önkormányzati, szociális bérlakásokat újít fel számukra.

Idén tavasszal zajlott annak az Újpest Önkormányzata által rendelkezésre bocsátott lakásnak a felújítása, ahova ma költözhettek be új lakói, egy háromfős, kisgyermekes család. A mai napon átadásra kerülő házrész felújításának költségeit a P&G állta, és közel 50 önkéntesük vett részt a felújítási munkálatokban.

A beköltöző család – Valéria, Tibor és kisfiuk – az utóbbi másfél évben az S.O.S. Krízis Alapítvány átmeneti otthonában éltek, de az idei karácsonyt már az új otthonukban tölthetik.  Azelőtt a család munkásszállón élt, ez alatt az idő alatt a kisfiút a nagymama nevelte. Valéria és Tibor teljes állású munkavállalók, akik most a Habitat és a P&G segítségével egy új, önálló életet kezdhetnek.

“A P&G filozófiájának fontos része a társadalmi felelősségvállalás, nagy hangsúlyt fektetünk a jótékonysági programok támogatására. Termékeinkkel jelen vagyunk a családok mindennapjaiban, hozzájárulunk a tiszta és kényelmes otthon megteremtéséhez.” – mondta el Krubl Yvette, a P&G Magyarországért felelős vállalati kommunikációs vezetője. – „Büszkék vagyunk a Habitat for Humanity-vel évek óta jól működő partnerségünkre, és hogy segíthetjük azokat, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.”

A magyarországi lakhatási szegénységről

A Habitat for Humanity Magyarország 2011 óta minden évben éves jelentést készít a lakhatási szegénység helyzetéről. Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója elmondta: Magyarországon  2-3 millióra tehető azoknak a száma, akiket valamilyen formában érint a lakásszegénység. Már hosszú évek óta nem csak egy szűk, mélyszegénységben élő réteget érint, hanem számos alsó-, illetve középosztálybeli családot is. Közel 140 ezer ember nem tudja fizetni jelzáloghitelének törlesztőrészletét, több százezer család a rezsi költségeit, közel 300 ezer ember pedig szegregátumokban, szegénytelepeken él.” Az idei jelentéseiből kiderül, hogy Magyarországon körülbelül mintegy 30 ezer embernek nincs fedél a feje felett, az állampolgárok közel fele él túlzsúfolt lakásban él, és minden negyedik embernek penészes, nedves és egészségtelen az otthona. A családok átmeneti otthonában pedig több mint 4000 férőhely áll rendelkezésre, azonban ez messze nem fedezi az igényeket. Mivel a megfizethető bérlakások száma kevés, innen is nehezen tudnak saját otthonba költözni a családok. Az otthonok így csak átmeneti segítséget tudnak nyújtani a rászorulóknak.

 

A Habitat és a P&G partnersége

A Procter&Gamble ötödik alkalommal támogatja a magyarországi civil szervezet munkáját, nemcsak anyagi hozzájárulással, de a vállalat munkavállalóinak önkéntes munkájával is. A két szervezet hazai együttműködése egy globális partnerség részeként jött létre 2015-ben, a P&G azóta is támogatja az általa javasolt és azóta már a civil szervezet egyik legsikeresebb programjává előlépett „Második Esély” programját. Az elmúlt 4 évben, összesen 12 önkéntesnapon, mintegy 168 P&G dolgozó vett részt a programban és így segítette a nehéz helyzetbe jutott családokat.

SOCIAL MEDIA