Tíz dolog, amit jó ha tudsz a Drakulics elvtársról

Kiemelt Tejszínhub

Stílusosan október 31-től látható a magyar mozikban a hetvenes évek Magyarországán játszódó retró-vámpír-kém-komédia, a Drakulics elvtárs, aminek kapcsán összeszedtünk tíz, eddig koporsóba zárt, fokhagymával és szenteltvízzel védett hasznos tudnivalót.

  1. A forgatókönyvet is jegyző rendezőt, Bodzsár Márkot kamaszkora óta rabul ejtetik a filmen látott vámpírok. Olyan klasszikusok, mint a Nosferatu, a Vámpírok bálja mellett a kedvencei közé tartozik az Engedj be svéd eredetije is. Annyira vonzza ez a téma, hogy a Színművészeti Egyetemen a szakdolgozatát is a vámpírfilmek ikonográfiájáról írta.
  2. A műfaj sajátosságai ellenére a rendező nem tipikus vérszívó történetet vitt vászonra. Őt a halandó nő és a félig ember, félig szörnyeteg vámpír közti romantikus kapcsolat mibenléte, szempontjai érdekelték és ezt szőtte bele a Kádár-kori miliőben játszódó szerelmi háromszög történetébe.
  3. A hetvenes években, egészen pontosan 1972-ben játszódó filmben a korszak névadója, az akkor hatvan éves Kádár János is megjelenik. A fiktív történet azonban lehetőséget adott arra, hogy eltérjenek a valóságtól. Sem külsőleg, sem hangban nem volt cél, hogy a volt főtitkárt a történelmi hűség jegyében idézzék meg, akit a kamerák előtt Rába Roland formált meg ráncos arccal, szem alatti táskákkal és megritkított hajjal.
  4. A stáb a korabeli tárgyak kapcsán már sokkal inkább ragaszkodott a tényekhez. Ennek megfelelően eredeti fényképfelvételek alapján rekonstruálták Kádár János dolgozószobáját, a róla készült fotók felhasználásával alakították ki a filmbeli ruhatárát, sőt még egy ugyanolyan Mercedes autót is szereztek, amilyen a hetvenes években a hivatali gépkocsija volt. Sőt beleszőtték a filmbe bizalmasának, állandó tolmácsának, Bartha Istvánné Nádja asszonynak az alakját is, akit a kamerák előtt Balsai Móni formálhatott meg.
  5. A forgatás 2017. novemberétől – 2018. február végig tartott olyan változatos helyszíneken, mint a Vasúttörténeti Park, a Széchényi Fürdő, a Gyermekvasút, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének székháza, vagy a Gellért Hotel.
  6. Bár sok helyszínt csak kicsit korhűbbé kellett alakítani a forgatás miatt, a főszereplők, Nagy Ervin és Walters Lili filmbeli közös otthonát az nulláról kellett felépíteni egy elhagyott, romos házban. A parkettázástól a tapétázáson át a bútorozásig, a karnis felfúrásig mindent a stáb csinált meg, hogy elkészüljön a teljesen autentikus, hetvenes évekbeli lakás a felvételekhez.
  7. A rendező csupa olyan színészt szerződtetett a film szerepeire, akikkel már régóta szeretett volna együtt dolgozni, és a végeredményt látva úgy látja mindannyiuk a pályafutása egyik legjobb alakítását nyújtotta legyen szó Nagy Ervinről, Walters Liliről, Nagy Zsoltról, Thuróczy Szabolcsról, Borbély Alexandráról, Znamenák Istvánról, Szűcs Nelliről, Balsai Móniról, Kerekes Éváról, vagy Rába Rolandról.
  8. A szocialista James Bondot, a kicsit bumfordi állambiztonsági tisztet játszó Nagy Ervin saját gyerekkori élményét is beleszőtte a filmbe. Annak idején a színész sokszor nézte a nagypapájával A négy páncélos és a kutya című lengyel sorozatot, amelyben a hős páncélosok a kutya segítségével győzték le az ellenséget. A nagypapája minden rész végén rituálisan kitüntette a kis Ervint egy Kiváló dolgozó jelvénnyel. Ezt az élményét a filmben is megosztja a nézőkkel az egyik jelenetben.
  9. A női főszereplőt, a kezdő állambiztonsági tisztet megformáló Walters Lilinek, koránál fogva nincsenek személyes élményei a hetvenes évekről, ezért alaposan fel kellett készülnie a korszakból. Emiatt rendező rengeteg archív anyaggal, fotókkal, állambiztonsági oktatóvideókkal, régi tévéfelvételekkel látta el, amelyeken lelkiismeretesen át is rágta magát. Valamint önszorgalomból az akkori táncdal fesztiválok tévéfelvételeit, illetve korabeli filmeket is megnézte.
  10. A színészeknek bőven kijutott a kaszkadőr feladatokból is a forgatáson. Nagy Ervinnek egy a lejtőn leszáguldó Volgát kellett hősiesen megállítania, Nagy Zsoltnak az emeleti ablakon át kellett az egyik helyszínről pillanatok alatt eltűnnie, Walters Lilinek pedig egy tetőről kellett egyensúlyát vesztve félig-meddig lezuhannia. Természetesen mindenki sérülés, és bonyodalmak nélkül megoldotta a ráváró fizikai kihívásokat.

SOCIAL MEDIA