Tenderajánlást tett közzé a Magyar PR Szövetség

Piac

Az ügynökségi pr-tenderekre vonatkozó ajánlást tett közzé a Magyar PR Szövetség. A szakmai szövetség célja annak elősegítése, hogy az ügynökségi pályázati folyamatok alapját egymás tisztelete és megismerése adja. Az ajánlás nem kötelező érvényű, egyfajta útmutatóként szolgál.

„Egy többéves folyamat végére került most pont ezzel az ajánlással” – mondja Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke. – „A tenderfolyamatokkal még az előző elnökségi ciklusban kezdtünk el foglalkozni, majd több alkalommal egyeztettük a szövegtervet piaci szereplőkkel, így mára egy széles körben elfogadott ajánlást adhatunk közre.”

Az ajánlás kitér a tenderek meghirdetésének lépéseire és javasolt szabályozására, rögzíti például, hogy a szakma érdekképviseleti szerve hány ügynökség meghívását tartja elfogadhatónak. Szabályozzák a tenderfolyamat lépéseit, onnantól, hogy milyen mélységű munkát volna szabad kérni egy-egy ügynökségtől, odáig, hogy mely adatokat javasolt megadni egy briefben.

Kifejezetten elhatárolódik a szakmai szövetség attól, hogy az ügynökségek munkáját olyan mennyiségi mutatókkal mérjék, mint a sajtómegjelenések száma, a rendezvényeken megjelenő újságírók száma, a leszervezett interjúk száma vagy a közösségi média követők és csatlakozók száma. Ezek a mutatók a széles körben elfogadott etikai elvek szerint önmagukban nem alkalmasak az ügynökségek eredményességének mérésére.

A Magyar PR Szövetség javasolja azt is, hogy az ajánlatkérők minden olyan ügynökség részére fizessenek díjat, amely próbafeladatot készít, ennek mértékét nettó 100.000, illetve nettó 200.000 forintban határozzák meg, a feladat összetettségétől függően.

A 15 pontos ajánlást kiegészíti egy külön dokumentum, amely az ajánlások indoklását tartalmazza. „Égető szükség volt már erre az ajánlásra. Bízom benne, hogy tényleges útmutatóként szolgál majd a pr-ügynökségek és a megbízók számára és idővel eltűnnek azok a tenderek, amelyek nem felelnek meg a szakmai elvárásoknak. El fogjuk érni, hogy komoly ügynökség ne induljon olyan tenderen, ahol ezen alapvető szabályok és az MPRSZ Etikai Kódexében lefektetett szakmai etikai normák betartását nem látja biztosítottnak” – nyilatkozta Lakatos Zsófia.

Az ajánlás letölthető innen: http://www.mprsz.hu/wp-content/uploads/2019/10/MPRSZ_tender-ajanlas_20191018.pdf

Az ajánlás indoklása letölthető innen: http://www.mprsz.hu/wp-content/uploads/2019/10/MPRSZ-tender-ajanlas-indoklasa_20191018.pdf

A Szövetség egyúttal felhívja a figyelmet a szakma mindenkori etikai normáinak betartására, amelyet a nemrégiben aktualizált MPRSZ Etikai Kódex tartalmaz.

SOCIAL MEDIA