Példamutató szén-dioxid csökkentési vállalást tett 2025-re a Deloitte

Hírek Kiemelt

A Párizsi Klímamegállapodással és az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban hozott szén-dioxid-kibocsátás csökkentési célokat globális szinten most először a Deloitte. A társaságcsoport azt szorgalmazza, hogy minél több állami és civil intézmény, cég, közösség és egyén csatlakozzon ezen közös célokhoz.

A 2019-es cégcsoportnak tartott világtalálkozón a Deloitte bejelentette első globális szén-dioxid kibocsátás csökkentési céljait, melyeket a cégcsoport tagvállalatainak vezetői elfogadtak, és melyek az egész szervezetre érvényesek.

A társaság felismerte a klímaváltozásra való reagálás sürgősségét, és a Deloitte teljes szervezetére határozott meg globális szén-dioxid kibocsátás csökkentési célokat. Ezek alapján a cégcsoport elkötelezte magát, hogy a 2017-ben elért szinthez képest 2025-re 36 százalékkal csökkenti épületeinek területi egységenként mért kibocsátását, 11 százalékkal csökkenti járműflottája kibocsátását és 10 százalékkal a teljes munkaidő egyenértékes (FTE – full-time equivalent) alkalmazottak utazási kibocsátását. Ezen intézkedések nettó hatásaként FTE-re vetítve a Deloitte teljes globális szén-dioxid-kibocsátása 20 százalékkal csökken.

Lukács Ákos

A Deloitte irodáinak és járműflottájának kibocsátás csökkentési céljait a tudományos metodológiák alapján (2 Celsius fokos előrejelzés) fogalmazta meg, a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezménnyel összhangban. A cég céljai megfelelnek az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG-k) és teljes egészében követi az SDG 13-as szén-dioxid-kibocsátás csökkentési klímavédelmi akciótervet. A vállalat ezen kívül a 2019-es év egészére vonatkozóan karbonkrediteket vásárol, hogy ellensúlyozza a légiközlekedéssel kapcsolatos egész éves kibocsátását.

A Deloitte alkalmazottai és ügyfelei egyaránt a legfontosabb ügynek nevezték a klímaváltozást. A 2019-es Millennial tanulmányból kiderült, hogy a Z-generáció és a milleniálok számára a klímaváltozás az első számú társadalmi kihívás. A Világgazdasági Fórum 2019-es Globális Kockázati Jelentésében a top 5 kockázatból három van összefüggésben a klímaváltozással illetve környezetvédelemmel, mind hatását, mind pedig valószínűségét tekintve. Fontos, hogy tíz évvel ezelőtt a jelentésben nem szerepelt környezeti jellegű kockázat

„Egyedül nem tudunk végigmenni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének útján: a siker azon múlik, hogyan tudunk együttműködni kormányokkal, üzleti partnerekkel és közösségekkel, illetve azon, hogy egyéni szinten felismerjük és kezeljük a környezettel kapcsolatos problémákat. Ez közös ügyünk” – mondta Lukács Ákos, a Deloitte fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának vezetője. „Szeretnénk elismerni a vállalatok erőfeszítéseit és fenntarthatósági vállalásait, beleértve a klímaváltozás iránti küzdelmüket, ezért idén is átadjuk a Zöld Béka Díjat azon cégek számára, amelyek sokat tesznek a környezetükért, a fenntartható fejlődésért. Idén is várjuk a legjobb vállalati fenntarthatósági jelentést, a legjobb első jelentést és a leginnovatívabb jelentést” – tette hozzá Lukács Ákos.

A Zöld Béka Díjra 2019.10.18-ig tudnak jelentkezni a vállalatok a regisztrációs felületen.

 

Zöld Béka Díj

2019-ben 19. alkalommal kerül meghirdetésre a Deloitte Közép-európai Fenntarthatósági Jelentés Díja, a Zöld Béka Díj, amelyet a legjobb fenntarthatósági jelentést készítő hazai és regionális vállalatok nyerhetnek el.
A Zöld Béka Díjról és a nevezés részleteiről ide kattintva olvashatnak.

SOCIAL MEDIA