MediaMarkt : a kidobott elektronikai hulladék az égig érne

Kiemelt Piac

2017 és 2018 után várhatóan idén is 1000 tonna körül ad le a lakosság elektronikai és elektromos hulladékot a MediaMarkt üzleteiben. A leadott berendezések szakszerű feldolgozásnak köszönhetően több száz tonna nyersanyag, főleg fém, alumínium, üveg és réz vált újrahasznosíthatóvá. Az újrahasznosított anyagok visszaforgatásával rengeteg energiát takarítanak meg a gyárak. A lakosság haszna mindebből: kevesebb illegális szemét, egészségesebb környezet és pénz egy új gép vásárlásához.

Magyarországon 2019-ben várhatóan a tavalyi mennyiségnél 3 százalékkal több, összesen 242 ezer tonna elektromos és elektronikus hulladék keletkezik, melyből 80 ezer tonna begyűjtését és kezelését végzik el a hazai hulladékhasznosítók. Hazánk ezzel a fejenként 8 kilogrammos, folyamatosan emelkedő begyűjtési mennyiséggel a középmezőnybe tartozik az uniós országok között.

Több km magas roncstorony épülhetne csak a MediaMarktnál leadott háztartási nagygépekből

A lakossághoz kerülő elektronikai cikkek java részét műszaki kiskereskedelmi áruházak értékesítik Magyarországon, akiknek a fölöslegessé vált gépeket át kell venniük a háztartásokból. A legnagyobb forgalmú műszaki kiskereskedelmi áruházláncnál, a MediaMarktnál 2014 és 2017 között évente átlagosan 20-30 százalékkal növekedett, azóta pedig 1000 tonnára állt be az áruházaikban leadott műszaki eredetű hulladék mennyisége.

A többnyire házhoz szállítások során visszavett hűtők és egyéb háztartási nagygépek adják ennek a 70 százalékát, míg a régi képcsöves televíziók és monitorok aránya még mindig számottevő (18%). Ha csak a háztartási nagygépeket – melyek jellemzően mosógépek és mosogatógépek – egymás tetejére raknánk, 5 km magas lenne ez a torony.

500 tonna újrahasznosítható vas csak a MediaMarktól

A MediaMarktnál átveszik a használaton kívüli készülékeket akkor is, ha nem ott vásárolta a tulajdonos, de a termékkategória megtalálható az áruház kínálatában – hívta fel a figyelmet Bíró Péter, a vállalat szolgáltatási és környezetvédelmi termékmenedzsere. Ezeket igény esetén ingyen el is viszik azokból a lakásokból, ahova egy új készülék kiszállítását rendelte meg a vásárló. A teljes átvett mennyiséget aztán egy erre szakosodott hulladékkezelő partnerüknek adják át feldolgozásra. A feldolgozás célja a környezetre veszélyes összetevők eltávolítása, és a hasznosítható anyagok kinyerése. Tihanyi Ervin, az Inter-Metal Recycling elektronikai hulladék üzletág vezetője elmondta, közel 500 tonna vasat nyertek ki tavaly az áruházlánctól érkező e-hulladékokból. De az egyéb fémek mennyisége sem elhanyagolható.

Hatalmas mennyiségű energia „szabadult fel”

Az újrahasznosítás másik előnye Tihanyi véleménye szerint, hogy kevesebb energiát emészt föl az újrahasznosításból származó nyersanyagok előállítása. Hozzávetőlegesen 300 ezer kWh elektromos energiát váltottak ki csak a 20 tonna alumínium újrahasznosításával. Ha egy városi közlekedésre használt autó éves futásteljesítményét átlag 5000 km-rel számoljuk, akkor ebből az energiából Tihanyi szerint 350 db elektromos autó éves közlekedése finanszírozható.

SOCIAL MEDIA