Együtt fejleszt félvezetőket a Toyota és a Denso

Kiemelt Márkák

A modern autóiparban használt technológiák, rendszerek és alkatrészek globális piacvezető beszállítójaként a DENSO a világ vezető autógyártóit, köztük a világ leginnovatívabb és legzöldebb autógyártóját, a Toyotát látja el termékeivel, amely egyébiránt 33,3%-os tulajdonrésszel rendelkezik az autóipari beszállítóban. A Toyota és a DENSO most a jövő mobilitását célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenység felgyorsítása érdekében egy közös vállalat létrehozása mellett döntött. Az új vállalat fő profilja a következő generációs járművekben alkalmazandó félvezetők fejlesztése lesz, amelyek fontos szerepet kapnak az autóipar jövője, a CASE (csatlakoztatott, autonóm, megosztott, elektromos) szempontjai szerint épülő autókban.

Az autóipari erőátvitel-vezérlő, elektronikai, hőszabályozó, információs és biztonsági (intelligens közlekedési) rendszerek, valamint a mikromotorok (ablaktörlő, elektromos ablak és ülés, stb.)  vezető fejlesztőjeként ismert  DENSO és a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota megállapodtak egy vegyesvállalat (51%-os DENSO és 49%-os Toyota tulajdoni hányaddal) létrehozásáról a következő generációs, járművekben alkalmazandó félvezetőkkel kapcsolatos, kutatási és fejlesztési tevékenységre. A két vállalat a részletek kidolgozását követően 2020 áprilisában kívánja megalapítani az új céget.  Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben alkalmaznak elektronikus vezérlési rendszereket a járművekben, emellett növekszik a járművekbe épített félvezetők száma is, miközben folyamatosan javul ezek teljesítménye. A biztonságos és fenntartható jövőbeni mobilitás kialakítása érdekében olyan új generációs félvezetőket kell kifejleszteni, amelyek szerves részét alkotják majd a CASE (csatlakoztatott, autonóm, megosztott, elektromos) technológiai innovációknak.

Összefogott a jövő zöld és biztonságos autói iránt leginkább elkötelezett két vállalat

Ahogyan az autógyártók között a Toyota, és az autóipari beszállítók között a DENSO számít a fenntartható fejlődés, és az autóipar környezeti lábnyomának csökkentése iránt leginkább elkötelezett vállalatnak, egyben a jövőbeni mobilitás vezető fejlesztőjének. A DENSO és a Toyota egyaránt célul tűzte ki az autópiar CO2-kibocsátásának és a közlekedési balesetek számának zéróra csökkentését. Éppen ezért 2018 júniusában a két vállalat megállapodott arról, hogy az elektronikai alkatrészek gyártásával és fejlesztésével kapcsolatos feladatokat a DENSO-nál vonják össze. E megállapodás alapján a két vállalat egy gyors és versenyképes gyártási, illetve fejlesztési rendszer kialakításán dolgozik

A jövő autóihoz elengedhetetlen alkatrészek és részegységek közös fejlesztése a cél

A DENSO úgy döntött, hogy új céget hoz létre a járművekbe építendő félvezetőkkel kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységre.  A DENSO elfogadta a Toyota által az új vállalat létrehozásához felajánlott tőkét, hogy teljes egészében kihasználhassák a Toyota mobilitási tapasztalatait.  Az új cégbe történő tőkebefektetés révén a Toyota további technológiai innovációkat tud majd létrehozni, mivel a mobilitási szolgáltatások és járművek tervezésének első szakaszától rendelkezésére állnak a legmodernebb félvezető technológiák.  Az új vállalat feladata lesz a következő generációs félvezetők alapvető szerkezetével és feldolgozási eljárásaival kapcsolatos kutatás, az elektromos hajtású járművek energiaellátó moduljaiban alkalmazott elektronikai alkatrészek fejlesztése, illetve az önvezető járművekben alkalmazott környezetfigyelő érzékelők félvezetőinek fejlesztése.