Fenntartható fejlődés a reklámokban

Kiemelt Piac

A Kantar Media az Európai Fenntarthatósági Hét apropóján megnézte, hogy Magyarországon melyek azok a cégek, akik a fenntarthatósági fejlődést támogató terméket hirdetnek, vagy reklámjaikban kiemelt értékként jelenítik meg a fenntarthatóságot vagy a környezettudatosságot.

A kreatívok vizsgálatakor az idei év első 4 hónapját vették górcső alá, a reklámköltések összegzését pedig az első 3 hónapra végezték el és vetették össze az előző év azonos időszakával. A téma kommunikálásában – nem meglepő módon –az autós és az energia szektor jár az élen, a hibrid és elektromos meghajtású autók, illetve a megújuló energia és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások népszerűsítésével. Külön kategóriát alkotnak az e-mobility cégek, amelyek elektromos meghajtású járműveket kínálnak közösségi használatra – ezek száma és médiajelenléte is egyre nő. Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a téma fogyasztói célú kommunikációja mostanra olyan piaci szegmensekre is átterjedt, amelyek nem kötődnek olyan szorosan a fenntartható fejlődéshez. Találtak lakberendezési láncot, mosószergyártót, ruházati üzletet és bankot is, amelyik fenntarthatósági üzenettel kampányolt az év első 4 hónapjában. Franciaországban, ahol még előrébb tart ez a folyamat, az élelmiszer és a kereskedelmi szektor is nagy előszeretettel használ fenntarthatósági hívószavakat, a kreatívok számát tekintve meg is előzték az autós cégeket.

Úgy tűnik, hogy a zöld reklámüzenetek célba juttatásához legtöbbször az internetet választják a hirdetők: az érintett kreatívok 40%-a online video, 14%-a internet display hirdetés volt a vizsgált időszakban. A második legnépszerűbb forma a print hirdetés, ami jellemzően szerkesztőségi reklámot vagy szponzorált megjelenést jelent.

SOCIAL MEDIA