Fontos lépés az önvezető autók területén

Hírek Kiemelt Piac

A világ leginnovatívabb autógyártója, a Toyota jövő autózásáért felelős kutatórészlege, a Toyota Research Institute-Advanced Development Inc. (TRI-AD) és a CARMERA Inc. (CARMERA) bejelentette, hogy egy olyan kísérleti projekt megvalósításáért fognak össze, amely nagy felbontású (HD), automatizált térképeket készít kameraalapú adatok felhasználásával. Ez az első lépés a TRI-AD Automatizált Térképezési Platform (AMP) néven ismert, nyílt forráskódú szoftver-platformjának létrehozására. A platform célja a magas fokú önvezető rendszerek támogatása, méghozzá a résztvevő cégek járműveiből begyűjtött adatok alapján elkészült HD-térképek segítségével.

A Toyota esetében a Toyota Safety Sense, a vállalat prémium márkája, a Lexus esetében pedig a Lexus Safety System által csokorba fogott és immáron a világ leginnovatívabb autógyártójának valamennyi modelljében helyet kapó mai aktív biztonsági rendszerek és vezetéstámogató technológiák az autonóm autózás előhírnökei. Az önvezetéshez ugyanakkor HD-térkép-adatokon alapuló, nagyon megbízható útinformációk is szükségesek. Az országúti HD-térképek azonban csupán a világ úthálózatának alig egy százalékát fedik le. Feltételezve, ugyanis, hogy léteznek HD-térképek az egész országúthálózatról az USA-ban, Kínában, Németországban és Japánban, ami együtt 0,23 millió km, ez kevesebb mint egy százalékát jelenti a világ jelenleg 39,5 millió kilométeres úthálózatának. A következő kihívás tehát az országutakon kívüli, városi utcákat és kisebb úthálózatokat megjelenítő térképek létrehozása és üzemeltetése.

E kísérleti projekt során a két cég tokiói tesztjárművekben helyez el kamerákat, amelyek hónapokon keresztül rögzítik majd az adatokat Tokió belső kerületeiben. A tesztjárművekben elhelyezett kamerák a Toyota által a járműveikbe világszerte beépített Toyota Safety Sense (TSS) rendszer alapján működnek. A TSS révén begyűjtött képeket és egyéb információkat a CARMERA valós idejű platformja dolgozza fel, automatikusan generálva a további HD-térkép-adatokat. Emellett a Toyota járművekbe szerelt, kereskedelmi forgalomban beszerezhető „műszerfali” autós kamerák segítségével a projekt azt is demonstrálja majd, hogy a TSS rendszer hiányában hogyan működik a más forrásokból származó automatizált térképezés. A CARMERA birtokában lévő, több millió kilométernyi autózásból származó videóanyag strukturálását és kiegészítését – olyan környezetekben, mint például New York – a városokban üzemelő flottajárművek biztonsági követőrendszere által rögzített adatok segítségével végzik majd.

A projekt során alkalmazott technikákkal automatikusan generált térképek és a jelenleg elérhető digitális térképek ötvözése révén lehetségessé válik egy még megbízhatóbb útinformációkat tartalmazó adatbázis a jövő önvezető járművei számára. Emellett a világszerte forgalmazott járművekből származó adatok felhasználásával történő HD-térképezés mindenütt lehetővé teszi majd az önvezetés alkalmazását.

„Az önvezetéshez használt térképek elkészítéséhez jelenleg igen drága, ráadásul csekély számban rendelkezésre álló különleges térképező járműveket használnak, a HD-térképek megrajzolásához pedig egy igen hosszadalmas manuális eljárás szükséges. Éppen ezért nagy örömmel dolgozunk együtt a CARMERA-val a HD-térképezés automatizálásán és azon, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önvezetésen alapuló mobilitást” – mutat rá Mandali Khalesi, a TRI-AD önvezető autókért felelős alelnöke.

„A CARMERA-t azért alapították, hogy mérsékelt költségek mellett, gyorsan és megbízhatóan alkalmazza a következő generációs közúti információkat, s ezzel globális léptékben demokratizálja az önvezető mobilitást. Platformunk rugalmasságának és modularitásának növelése érdekében nagy örömmel dolgozunk együtt a TRI-AD-dal, így a HD-térképezés fejlesztését a világ egyik legnagyobb és legdinamikusabb városi környezetében kezdjük majd el” – avat be Ro Gupta, a CARMERA vezérigazgatója.

A TRI-AD

A Toyota Research Institute-Advanced Development Inc. az önvezetést kiszolgáló szoftverek fejlesztésével foglalkozik. Az intézet feladata a világ legbiztonságosabb önvezető autójának létrehozása, illetve a Toyota Kutatóintézet (TRI) kutatási eredményeinek és a Toyota Csoporton belüli kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeinek magas szintű összehangolása. Az intézet tevékenységei közé tartozik az önvezető szoftverek fejlesztése, az adatkezelő kapacitások alkalmazása és a kutatási eredmények legközvetlenebb úton történő továbbítása az üzleti felhasználás érdekében.

A CARMERA

A CARMERA egy nagy léptékű, „élő”, önvezető járműveknek szánt HD-térképezést szolgáló, utcai információs platform. Amellett hogy a CARMERA felhasználja a magánjárművekből származó információkat, céges flottáknak is nyújt vizuális telematikai szolgáltatásokat a nagy kihasználtságú járművek biztonságosabb és gazdaságosabb üzemeltetése érdekében. A szolgáltatás mindemellett segít valós időben azonosítani az utakon kialakult változásokat, a navigáció szempontjából meghatározó eseményeket, s ezzel folyamatosan frissíti a járműipari gyártók és a „mobilitás mint szolgáltatás” szlogent valló vállalatok számára készített 3D-térképeket. A CARMERA PPP formában a városi önkormányzatokkal is együttműködik olyan tervezési adatok terén, mint például a gyalogossűrűség vagy a folyamatban lévő építkezési munkálatok, hogy mindenhol garantálhassák az önvezető mobilitás magas szintű működését.

SOCIAL MEDIA