IoT és VR alapú újításokat díjazott a Vodafone

Inspiráció Kiemelt

Megvannak a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj nyertesei. A 6 tagú zsűri 144 pályamű közül 8 nyertest hirdetett. Három kategóriában díjazták a legjobb pályaműveket: Digitális Gyerekek, Digitális Családok, Digitális Nonprofit szervezetek.

A Vodafone Digitális Díjjal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy olyan kész innovációkat találjon és jutalmazzon, amelyek egy-egy fontos társadalmi ügyre adnak választ. A rendkívül magas számú, összesen 144 beérkezett pályamunka 40 százaléka magánszemélyektől, 20 százaléka vállalkozásoktól és startupoktól, 40 százaléka pedig nonprofit szervezetektől érkezett.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója

„Connecting for Good – ez a Vodafone Alapítvány mottója, és ennek mentén célunk, hogy a mobiltechnológiai megoldásokat a társadalom szolgálatába állítsuk. A Vodafone Digitális Díjat is azért alapítottuk, hogy megtaláljuk és ösztönözzük azokat az innovátorokat, akik e törekvésünkben partnereink lehetnek” – mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A Digitális Társadalmi Szervezetek kategória

A Digitális Társadalmi Szervezetek kategóriájában társadalmi felelősségvállalást szolgáló projektekkel lehetett pályázni. Ebben a kategóriában egy nyertest hirdettek.

1. helyezett: Hulladék-vadász – a legapróbb önkéntes

A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány nyertes applikációjával arra ösztönöz, hogy mindannyian részesei legyünk egy tisztább, egészségesebb jövő kialakításának.

Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány képviselői és dr. Solymár Károly infokommunikációért felelős helyettes államtitkár, a zsűri tagja

A Digitális Család kategória

A Digitális Család  kategóriában a családok életében felmerülő legkülönbözőbb kihívásokra választ adó megoldásokat vártak a szervezők. A pályázatok között akadt intelligens segélyhívó, virtuális tréner és szolgáltatási platform is. Három nyertest hirdettek ebben a kategóriában.

1. helyezett: BankZee Családi Bankolás Pilot

A BankZee Kft. a családok pénzügyi tudatosságát fejlesztő mobilbank alkalmazásával és okosperselyével nyerte meg a versenyt.

A BankZee képviselői és Puskás András, a Budapest Bank kockázatvállalásáért és működtetéséért felelős vezérigazgató-helyettese, a zsűri tagja

2. helyezett: PregnaScan – Várandós gondozást támogató telemonitoring rendszer

Az E-Medlab Hungary Kft. telemonitoring rendszere lehetővé teszi a gyermeket vállaló családok számára az otthoni mérések elvégzését.

E-Medlab Hungary Kft. képviselői és Fábián Sára, a Vodafone Magyarország Alapítvány digitális kórházi angyala, a zsűri tagja

3. helyezett: Intelligens CO vészhelyzeti segélyhívó

Dobrai Tibor IoT-alapú vészhelyzeti segélyhívó eszköze veszély esetén SMS-ben riaszt, így csökkentve a szén-monoxid által okozott halálesetek és mérgezések számát.

Dobrai Tiborék Mártha Imrével, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnökével, a zsűri tagjával

Digitális Gyerekek kategória

A Digitális Gyerekek kategóriában olyan megoldásokkal lehetett nevezni, melyek a gyermekek életét, tanulását, fejlődését támogatják. A pályázatok között volt applikáció, chatbot, illetve IoT, VR és AR technológiát alkalmazó megoldás is. Ebben a kategóriában két pályázót díjazott a zsűri.

1. helyezett: OncoVR

Erdős Sándor innovációja a tartósan kórházban fekvő gyermekek mindennapjait teszi színesebbé VR technológiával.

Amanda Nelson elnök-vezérigazgató, Erdős Sándor és dr. Budai J. Gergő vezérigazgató-helyettes, a zsűri tagja

2. helyezett: Útramanó mesélő városi mobilalkalmazás

A Plukkido Kft. GPS alapú mesemondó mobilalkalmazása az autóban utazó gyermek számára az út menti látnivalókhoz társít szakemberek által írt meserészleteket.

A Plukkido Kft. képviselői Katona Bencével, a Hiventures vezérigazgató-helyettesével, a zsűri tagjával

Különdíjasok

A zsűri két különdíjast is kihirdetett. A Day-to-day Kids applikáció a nevelőszülőket és az állami gondoskodásban élő gyermekeket támogatja különböző játék tippekkel.

A Day-to-day Kids képviselői és Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára

A Kurbli Kft. SBrick adapterei pedig a különféle Lego vezérlések eszközeinek vegyes használatát teszik lehetővé, ezzel támogatva az iskolai robotprogramozási oktatást.

A Kurbli Kft. képviselői Kiss Dáviddal

„A beérkezett pályázatok minden várakozásunkat felülmúlták, nagyon jó látni, hogy hazánk innovátorai tudásukat és tehetségüket nemes ügyek szolgálatába állítják. Bízunk benne, hogy a nyertesek támogatásával hozzájárulhatunk a társadalmi jót szolgáló digitális innovációk továbbfejlesztéséhez, illetve ahhoz, hogy ezek minél több emberhez eljuthassanak” – mondta el dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, és a Vodafone Alapítvány kuratóriumi tagja.

A zsűri és a díjazottak csoportképe. Fotók: Vodafone Magyarország

SOCIAL MEDIA