Második esély: új otthon újrakezdőknek

Inspiráció Kiemelt

Idén is otthonokat teremt a Habitat for Humanity és a P&G Magyarország. A vállalat ötödik alkalommal csatlakozik a Második esély elnevezésű programhoz, amelynek köszönhetően ismét egy gyermekes család kaphat lehetőséget, hogy több hónapnyi átmeneti otthonban töltött éjszaka után új, független életet kezdjen egy önkormányzati tulajdonú, megszépített bérlakásban. Az idei otthonteremtő programhoz Dobó Ági kétgyermekes családanya, háziasszony, volt szépségkirálynő is csatlakozott.

Budapest IV. kerületének önkormányzata bocsátotta a program rendelkezésére azt a házrészt, ahol a napokban két kisebb lakás összekapcsolásával, közös erővel indult meg a felújítás a Habitat for Humanity és a P&G együttműködésében. A leendő lakók – Valéria, Tibor és kisfiuk – jelenleg az S.O.S. Krízis Alapítvány átmeneti otthonában élnek, karácsonyra fognak beköltözni új otthonukba, ehhez már csak az önkormányzat jóváhagyása szükséges.

Valéria és Tibor Dobó Ágival az építkezésen

Régen várt, különleges életesemény lesz ez számukra, hiszen három évvel ezelőtt, pont karácsonykor ismerkedtek meg barátokon keresztül, találkozásuk szerelem volt első látásra. Valéria előző kapcsolatából született kisfiát Tibor saját gyermekeként szereti és neveli. Tavaly nyáron költöztek az újpesti átmeneti otthonba, előtte évekig munkásszállón laktak, a kisfiú pedig addig a nagymamánál élt. Sok-sok éve teljes állásban dolgoznak és egyengetik a család életútját, a Második esély program egyedülálló lehetőséget nyújt nekik, hogy méltó otthonba költözzenek.

Kétgyermekes édesanyaként hiszem, hogy egy egészséges család és a megfelelő gyereknevelés alapja a biztonság. Életünk egyik legfontosabb feladata és egyben nagy kihívása, hogy biztonságot, állandóságot és kiegyensúlyozott körülményeket teremtsünk az élet megannyi területén. Ettől fejlődhetnek a gyerekeink és mi magunk is, szellemileg, érzelmileg és fizikálisan. Ezért is álltam örömmel a Habitat for Humanity és P&G közös otthonteremtő missziója mellé”hangsúlyozta Dobó Ági, háziasszony és családanya, a 2010-es Miss World Hungary szépségkirálynője. Olyan vállalatként, amely termékeivel nap mint nap kiszolgálja a családok mindennapjait, a P&G méltán képviseli a tiszta és biztonságos otthon jelentőségét” – mondta el Krubl Yvette, a P&G Magyarországért felelős vállalati kommunikációs vezetője. „Ezért vagyunk kiemelten büszkék a Habitat for Humanityvel évek óta jól működő partnerségünkre és arra, hogy segítségükkel rászoruló családok számára építhetünk vagy újíthatunk fel otthonokat Magyarországon és a világ minden táján.”

A megfelelő lakhatás mindenkinek jár

Napjainkban Magyarországon közel 122 ezer családot fenyeget lakhatása elvesztése és a hajléktalanság. Ők ismerősöknél, rokonoknál, albérletben vagy rövidebb időre családok átmeneti otthonaiban húzzák meg magukat. Az utcára kerülő családok gyermekei akár állami gondozásba is kerülhetnek, így a családtagok teljesen elszakadhatnak egymástól. Számukra megoldást jelentenének az olcsó szociális bérlakások, de ezekből nincs elegendő.

„Hazánkban jelenleg 150 családok átmeneti otthonában több, mint négyezer férőhely áll rendelkezésre az otthonukat vesztett családok számára, azonban ez is csak a felmerülő igények töredékének kielégítésére elegendő. A helyzetet nehezíti, hogy megfizethető bérlakások hiányban innen is nehezen tudnak saját otthonba költözni a családok. Az otthonok átmenetileg mentőövet nyújtanak a rászorulóknak, de nem tudnak tartós megoldást ajánlaniˮ – mondta el Hellenbárt László, az S.O.S. Krízis Alapítvány által fenntartott újpesti átmeneti otthon intézményvezetője.

„Ma Magyarországon százezres nagyságrendű azoknak a családoknak a száma, akiknek megfizethető, élhető és biztonságos otthonra lenne szüksége – tette hozzá Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója. – Második esély programunkkal erre a problémára hívjuk fel a figyelmet, illetve megmutatjuk azt is, hogy összefogással, nagyvállalati, civil és önkormányzati partnerekkel lehetséges az otthonteremtés rászoruló családok számára.ˮ

Kis városból a nemzetközi partnerségig

A P&G 2006 óta támogatja a Habitatot, akkor még egy egészen pici amerikai városból induló helyi kezdeményezés keretében tette mindezt. Azóta ez a partnerség egy több mint 21 országra kiterjedt együttműködéssé nőtte ki magát, 519 épület felújítását eredményezve. A közös munkába a P&G munkatársai is bekapcsolódhatnak: napjainkig közel 2000 P&G-munkatárs csatlakozott önkéntesként a Habitat for Humanityhez és a beköltöző családokhoz.

Mint a társadalom felelős vállalata, a P&G Magyarországon eddig csaknem 100 ember lakhatását támogatta a Habitat for Humanity Magyarországgal karöltve. 2015 óta a partnerségnek és a több száz munkaórányi önkéntes szerepvállalásnak köszönhetően a mintaprogramban Magyarországon is egyre több család jut méltó lakhatáshoz.

Az önkéntesek lelkes csapata

A Procter & Gamble

A vállalat portfóliója az egyik legerősebb a világon olyan megbízható, minőségi és vezető márkákkal, mint az: Always®, Ambi Pur®, Ariel®, Bounty®, Charmin®, Crest®, Dawn®, Downy®, Fairy®, Febreze®, Gain®, Gillette®, Head & Shoulders®, Lenor®, Olay®, Oral-B®, Pampers®, Pantene®, SK-II®, Tide®, Vicks®,  Whisper®. A P&G csapata mintegy 70 országban van jelen világszerte.

A Habitat for Humanity

A Habitat for Humanity egy lakhatási szegénység ellen küzdő civil szervezet, amely igazságos lakáspolitikáért és emberhez méltó otthonok megteremtéséért dolgozik Magyarországon immár több mint 20 éve, világszerte több mint 70 országban van jelen. A Habitat Második esély programja valódi otthonhoz juttat olyan családokat, akik lakhatásuk elvesztése után átmeneti otthonban élnek. A Habitat for Humanity üresen álló, rossz állapotú önkormányzati lakásokat újít fel a rászoruló családok számára önkéntesek és támogatók segítségével.

Az S.O.S Krízis Alapítvány

Az S.O.S. Krízis Alapítvány olyan intézményeket tart fent, ahova otthonukat vesztett családok költözhetnek be. A lakhatás mellett különböző szolgáltatásokkal, személyre szabott segítséggel, megtakarítási programokkal és képzésekkel igyekszik segíteni az ott lakó családok újra saját lábra állását. Az intézmény 2016 óta áll közös partnerségben a Habitattal, az Újpesten felújításra kerülő lakásokba ebből az intézményből költöznek új otthonba a családok.

SOCIAL MEDIA