Meglepetés vagy sem – minek örülünk a születésnapunkon?

Kiemelt Piac

A születésnap a legfontosabb ünnep – ez derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös felméréséből, a válaszadók 60 százaléka ekkor szeret a legjobban ajándékot kapni. A legtöbben évente 4-5 embert ajándékoznak meg, de nincsenek kevesen azok sem, akik 6-7 embernek is adnak ajándékot évről évre. A válaszadók felének fontos, hogy az ajándék, amit kapnak teljes mértékben meglepetés legyen.

A 30 év alattiak előszeretettel mutatnak rá valamire: ezt szeretném ajándékba – a kutatásban részt vevők 63 százaléka tett már így. A 30 felettieknek csak a 29 százaléka élt már ezzel a módszerrel. A válaszadók fele születésnapján kifejezetten meg akar lepődni az ajándék kibontásakor és semmiféle instrukciót nem ad az ajándékra vonatkozóan. A férfiak még ennél is nagyobb (56%) arányban szeretik, ha nem tudják előre, hogy mit kapnak születésnapjukra. Vannak listaírók (27%), akik megmondják, hogy mikre vágynak, az ajándékozó pedig ezek közül lepje meg őket valamivel. 24 százalék egyáltalán nem akar meglepetést, talán voltak ezzel korábban rossz emlékei.

Felkutatni a legjobb ajándékot

A kutatásban részt vevők arról is beszámoltak, hogy milyen ajándékkal okozták eddig a legnagyobb örömöt: többségében utazásokat (wellnesst, velencei utazást, londoni hétvégét), közös vacsorákat, élményeket (sportautó vezetést, szélcsatorna repülést) ajándékoznak, de még akadnak, akik tárgyi ajándékokkal (ékszert, saját festményt, könyveket) lepik meg szeretteiket.

Minek örülnek a családtagok?

Nem könnyű feladat évről évre többször kigondolni valami klassz ajándékot. A megkérdezettek negyede szerint a családtagjai élményeknek, másik negyedük kívánságaik teljesítésének örül. Tárgyajándéknak minden negyedik válaszadó szerint örül a családja, de itt érdemes megkülönböztetni azokat, akik vágynak valamire, de nem tudják megvenni (13%), illetve azokat, akik annak örülnek, amire szükségük van és amúgy is megvennék maguknak (12%). Pusztán 2% mondta, hogy szerinte a pénznek örülnek a leginkább a rokonai. Ennél is kevesebben, 1% véli úgy, hogy a kézzel készített ajándékkal valódi mosolyt lehet csalni a megajándékozott arcára.

Úgy tűnik a legtöbben már vettek részt közös ajándékozásban, amikor együtt adták össze a kiválasztott ajándék árát. A legtöbben a pénz összegyűjtését ebben az esetben személyesen oldották meg, de néhányan már használták az éppen erre a célra létrejött platformot, a goood.hu-t is.

Na és te minek örülnél?

 Azt is megkérdezte a Bónusz Brigád és a GKI Digital, hogy a válaszadók milyen típusú ajándéknak örülnek: a legtöbben (35%) az élményeket említették, tárgyakat mindössze 13 százalék szeret kapni, sokan örülnek kívánságok teljesítésének, vásárlási utalványnak és saját kezű ajándéknak is – holott ez utóbbiról a legtöbben úgy gondolják, hogy nem örülne neki a megajándékozott.

„Kiderült, hogy a válaszadók 30 százalékának okoztak már örömet Bónusz Brigádos bónusszal” – mondja Kaprinay Zoltán, a Bónusz Brigád egyik alapítója. „Az élményajándékok évről évre nagyobb teret hódítanak, mi pedig igyekszünk segíteni, hogy mindenki olyan ajándékot találjon a szeretteinek amivel örömet szerezhet.”

SOCIAL MEDIA