Először kínál F Sport változatot luxuslimuzinhoz a Lexus

Márkák

A vadonatúj, immár Magyarországon is elérhető környezetbarát felsőkategóriás luxuslimuzin Lexus ES most érkező generációja az első a sikermodell három évtizedes történetében, amely F Sport változatban is megjelenik. A Lexus ES F Sport változatát exkluzív, sportos stílusjegyek és berendezések jellemzik, és míg a belső díszítőelemeket a hagyományos japán kard, a katana ihlette, addig az adaptív felfüggesztés és Sport S, valamint Sport S+ üzemmód még lebilincselőbb vezetési élményt ígér.

A hetedik generációs ES az első a középkategóriás szedán történetében, amely Lexus F Sport változatban is piacra lép. Exkluzív, sportos témájú külső és belső formaelemei, a keréktárcsák színei és a berendezések egyedi kialakítása könnyen megkülönböztetik a többi modelltől. A sportos megjelenésen túl az ES F Sport további erénye még az egyedi hangolású felfüggesztés és az adaptív futómű (AVS). Az eredmény még lebilincselőbb vezetési élmény – anélkül, hogy az ES megszokott minőségének és karakterének lényegét képező kényelem és kifinomultság csorbulna.

Exkluzív sport dizájnelemek és utastéri részletek

Az ES F Sport már első pillantásra felismerhető a gazdagon alkalmazott sportos részletekről, amelyek remekül kiegészítik az autó látványos vonalvezetését. Egyedi az orsó formájú hűtőmaszk sűrű szövésű mintázata is, ami szorosan egymásba fonódó L alakú elemekből áll – s mindezt jet fekete színű keret foglalja egységbe. Ugyanilyen fekete keretezést kaptak a hátsó fények is, a megjelenést pedig olyan részletek teszik teljessé, mint a csomagtérfedélbe épített diszkrét spoiler, a hátsó lökhárító alsó köténye és az F Sport embléma.

A modellt ugyanolyan tervezésű 19 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsákkal szerelték fel, amilyenekkel a Lexus LC kupénál már találkozhattunk. Az F Sport modellek kínálatában szereplő exkluzív viharkék és F fehér fényezések az erőtől duzzadó forma tökéletes kiegészítői. Az utastér első sportüléseire dombornyomású F Sport embléma került, az alumínium Hadori díszítőelemeket pedig a hagyományos japán kard, a katana pengéjének megmunkálása ihlette. Az F Sport kormánykerék és a sebességváltó kar finom tapintású perforált bőrborítást kapott, a sportos pedálok alumíniumból készültek. A bőrkárpit kizárólag az F Sporthoz választható a merész lobbanó vörös színben.

Az ES F Sport extra megoldásai

Az ES F Sport modellekben a dinamikus vezérlésű lengéscsillapítók helyett állítható lengéscsillapítókkal szerelt adaptív felfüggesztés (AVS) működik, ami hasonló az LC kupéban és az LS szedánban használt rendszerhez. Az AVS rendszer 650 beállítási szintet a használ az optimális vezethetőség és menetkényelem eléréséhez. A beállítások szenzorok jelei alapján történnek, melyek a lineáris és vertikális gyorsulást, valamint a sebességet, a kormányelfordulási szöget, az irányváltoztatást és a fékfőhengerben uralkodó nyomást mérik.

Ehhez társulnak még a motorvezérlő számítógépből és a menetstabilizáló rendszerből származó adatok. Az AVS-sel szerelt autókban az üzemmódválasztó rendszer Sport S és Sport S+ beállításokat is kínál. A Sport S üzemmódban erőteljesebb a gázreakció, és gyorsabb program szerint kapcsol a sebességváltó, ha pedig az autós még sportosabb vezetési stílusra vágyik, a Sport S+ módot választhatja, ami a gázreakciót, a sebességváltást, a kormányzási paramétereket és az adaptív lengéscsillapítókat is befolyásolja.

A japán kardkovács-mesterség ősi tradíciója ihlette

A Lexus híres arról, hogy harmonikusan párosítja a modern stílust és anyagokat a japán kézművesség és esztétika tradícióival. Jó példa erre az ES F Sport új exkluzív Hadori alumínium utastéri dekorációja, aminek mintázata a hagyományos japán kard, a katana hosszú, ívelt pengéjének csiszolását idézi. Toshihide Maseki, a Lexus dizájnere tapasztalt kardkovácsokat kért fel, hogy kézi munkával készítsék el a mintapéldányt, ami alapján aztán géppel is sokszorosíthatják a kézzel csiszolt kardpengék véletlenszerűen áramló, művészi hullámmintáját.

„Habár a kifinomultság a mesteri munka fontos része, a teljességhez elengedhetetlenek azok az emberibb, ösztönösebb elemek, amelyek nem egyszerű számításokon alapulnak. Géppel készített, mégis kézműves, kifinomult, ugyanakkor erőteljes hatású – ezek talán egymásnak ellentmondó jellemzők, ám hosszas kísérletezéssel  és rengeteg tévedés után mégis képesek voltunk létrehozni ezt a kombinációt” – fogalmaz Haseki.

SOCIAL MEDIA