Új cafeteria-szabályok: célzott önsegélyező szolgáltatás

Piac

Az OTP Egészségpénztár alkalmazkodva a piaci környezethez idén is lehetővé teszi, hogy a munkáltatók támogassák dolgozóik egészségügyi öngondoskodását, akár kedvező adózás mellett. Mivel az OTP Egészségpénztár partner az egészséges életmód megteremtésében, ezért ehhez megfelelő struktúrát alakított ki. Az úgynevezett célzott önsegélyező szolgáltatás keretében a munkáltatók 2019 januárjától is támogathatják előnyös juttatásokkal alkalmazottaikat.

Idén év elején átalakult a cafeteria juttatásokra vonatkozó jogszabály. Azonban a munkaadók nem maradnak kedvezményesen adható juttatási csomagok nélkül. Hiszen a munkáltató dönthet úgy, hogy az eddig juttatásokra fordított (bruttó) összeget továbbra is munkatársainak adja, vagy választhat olyan megoldást, amellyel juttatások révén támogathatja kollégái egészségét – ebben nyújt segítséget a célzott támogatás. Munkavállalói szemszögből fontos, hogy akkor is élhet a visszatérítés lehetőségével, ha a munkáltatótól kap hozzájárulást egészségszámlájára, illetve akkor is, ha célzott önsegélyező támogatást nyújt a munkáltató.

Az OTP Egészségpénztár innovatív piaci szereplőként elsők között alkalmazkodik a megváltozott környezethez – az új típusú munkáltatói támogatások kapcsán Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „A célzott önsegélyező támogatások esetében a munkáltatót nem terheli adó- és járulékfizetési kötelezettség, ezért bízunk benne, hogy idén is támogatják majd munkavállalóikat. Az előző évek tapasztalatai alapján úgy látjuk, mind a munkáltatók, mind a munkavállalók igényt tartanak az egészségtámogatási juttatásokra, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az egészségpénztár várhatóan idén is rekordévet zárhat a teljes befizetések tekintetében.”

Mi is az a célzott támogatás?

A munkáltatónak szerződést kell kötnie egy önkéntes egészségpénztárral meghatározott szolgáltatási csomagra, illetve csomagokra, amelyekben olyan egészségcélú kiadások szerepelnek, mint például magán-egészségügyi szolgáltatás igénybe vétele, menedzserszűrés vagy gyógyszertári költés. A finanszírozni kívánt egészségügyi szolgáltatásokat a munkáltató választja ki, az adminisztrációs teendőket ezután az adott pénztár intézi a szolgáltatóval.

SOCIAL MEDIA