A Prologis ismertette európai eredményeit

Hírek

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata a mai napon közzétette európai tevékenységének 2018. negyedik negyedévi és éves eredményeit. Az alábbiakban ezt ismertetjük.

Működési eredmények

A vállalat 205 059 négyzetméternyi területre kötött új bérleti szerződést és 385 501 négyzetméternyi bérleti szerződést hosszabbított meg. 2018-ban a bérleti szerződések összesen 3,06 millió négyzetmétert tettek ki, amely egy várt csökkenés volt.

Kiemelkedő új bérleti szerződések a negyedik negyedévben:

– 20 150 négyzetméter a Maurice Ward Group számára a Prologis Park Pilsen II területén (Csehország)

– 25 707 négyzetméter az ID Logistics számára a Prologis Park Clesud területén (Franciaország)

– 21 869 négyzetméter a Transport International Transmec számára (Isle D’Abeau, Franciaország)

– 15 986 négyzetméter a Picnic számára a Prologis Park Eemhaven területén (Hollandia)

– 10 339 négyzetméter egy autóipari óriás számára a Prologis Park Munich Neufahrn területén (Németország)

Prologis Park Pilsen II

„Jelenlegi portfóliónk minden eddiginél erősebb” – mondja Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnöke. „A kereslet egészséges, többéves értékesítési programunkat a tervezettnél előbb sikerült lezárnunk, az ebből befolyó összegből pedig újabb fejlesztéseket indítottunk. A továbbiakban a bérleti díjak emelkedéséből, valamint a vállalatunk méretéből fakadó számtalan előnyt hasznosítjuk, ennek részeként ügyfeleink kiszolgálása, problémás ügyeik megoldása kiemelt figyelmet kap, hogy kapcsolatunkat még szorosabbra fűzzük velük.”

Tőkebevonás

A vállalat a negyedik negyedévben 12, összesen 287 783 négyzetméternyi fejlesztést indított el Csehországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Szlovákiában és az Egyesült Királyság területén, melyek 31,1 százaléka build-to-suit, 68,9 százaléka spekulatív jellegű volt.

2018-ban a Prologis 15 build-to-suit és 22 spekulatív projektet indított el, összesen 918 076 négyzetméteren, amelynek 47,6 százaléka már előzetesen bérbeadásra került.

Prologis Park Tilburg

A negyedév megkezdett fejlesztései között a következőket említhetjük:

– 49 700 négyzetméter spekulatív fejlesztés a Prologis Park Dirft III területén (Egyesült Királyság)

– 39 400 négyzetméter spekulatív fejlesztés a Prologis Park Brno területén (Csehország)

– 30 176 négyzetméter BTS bővítés a Prologis Park Tilburg területén (Hollandia)

– 22 084 négyzetméter spekulatív fejlesztés a Prologis Park Siziano területén (Olaszország)

Prologis Park Brno

„A negyedik negyedévet az egészséges kínálat és az azonnali, erős kereslet összhangja jellemezte. Mindez a továbbra is alacsony üresedési rátával együtt a spekulatív épületek számának rendszerezettebb növekedését eredményezte” – teszi hozzá Ben Bannatyne. „A piaci feltételek továbbra is kedvezők, a változatos és széles körű kereslet pedig kiegyensúlyozott kínálattal egészül ki. A nettó működési bevétel nagysága szerint a német, a holland, a cseh, az olasz, a spanyol, a magyar és a svéd piacok tekinthetők a legerősebbeknek.”

További tevékenység

A Prologis hat, összesen 105 367 négyzetméternyi épületet vásárolt Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban, valamint hat, összesen 218 323 négyzetméter alapterületű telket Csehországban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában. A vállalat 2018 során összesen 157 663 négyzetméternyi épületet és 1,7 millió négyzetméternyi telket vásárolt.

A Prologis 57, összesen 1,06 millió négyzetméternyi épületet értékesített Németországban, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban, továbbá kilenc, összesen 780 698 négyzetméter alapterületű telket adott el Franciaországban, Olaszországban, Magyarországon és Lengyelországban. 2018-ban összesen 1,75 millió négyzetméternyi épület értékesítése és 1,38 millió négyzetméternyi telek eladása valósult meg.

A negyedév végén a vállalat konszolidált alapon vagy konszolidálatlan vegyesvállalatokon keresztül összesen 16,3 millió négyzetméter ingatlant és fejlesztési projektet birtokolt részben vagy egészben Európában.

SOCIAL MEDIA