Az LG technológiai vezetője nyitotta meg a CES kiállítást

Kiemelt Piac

A szakember arról beszélt, hogyan fogják megváltoztatni a mindennapi életet a felhasználó központú mesterségesintelligencia-megoldások.

Az LG Electronics (LG) elnöke és technológiai vezetője, dr. I. P. Park a vállalat jövőről alkotott vízióját körvonalazta AI for an Even Better Life, azaz Mesterséges intelligencia egy még jobb életért című beszédében január 7-én, a Las Vegas-i MGM Park Színházban, a 2019-es CES-en. A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai szakkiállításának első napján a vezető arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) három pillérére – fejlődés, összekapcsolhatóság és nyíltság – építve hogyan jöhet létre egy olyan, megbízható AI-ökoszisztéma, amely képes a mindennapokban segíteni a felhasználók életét.

A CES tavaly is sok érdeklődőt vonzott a Las Vegas Convention Centerbe

A felhasználó központú AI-technológia éllovasaként az LG továbbra is vezető szerepet vállal a mesterséges intelligencia hétköznapi előnyeinek hangsúlyozásában. A nyitóbeszéd az LG AI-technológiáit valós, hétköznapi szituációkban mutatta be, hogy a több mint 3000 iparági szakértőből, véleményvezérből és újságíróból álló közönség jobban átlássa, hogyan dolgozik a vállalat a jövő átformálásán. Dr. Park az egész előadás alatt megosztotta színpadát az LG CLOi GuideBottal, mellyel ez lett a világ első olyan robotja, amely részt vett egy CES-nyitóbeszéd megtartásában.

„Jobbá teszi az életünket a technológia?” – Dr. Park erről kérdezte közönségét beszéde elején. Az elmúlt száz évben az olyan háztartási berendezések, mint a hűtőszekrény, a mosógép vagy a porszívó nagyjából 75 százalékkal csökkentették a házimunkával töltött időt, a fejlesztésekbe fektetett szellemi munka azonban ezzel párhuzamosan jelentősen megnövekedett.” Dr. Park szerint a válasz a mesterséges intelligenciában rejlik – de csak akkor, ha valódi intelligenciát adunk a gépeknek.

Az LG ThinQ nevű AI-márkájának 2017-es bemutatása óta az e jelzéssel ellátott termékek portfóliója gyorsan bővült: immár légkondicionálók, mosógépek, televíziók, okostelefonok és robotporszívók is megtalálhatók a kínálatban. Dr. Park a vállalat ThinQ termékekbe épített legújabb innovációit is bemutatta: a mesterséges intelligencia lehetőségeit kihasználva jöhetett létre a világ legfejlettebb háztartási gépekhez készült AI-processzora, a tanulásra képes mosógép és azok az „öngyógyító” gépek, amelyek képesek automatikusan, a működés megszakítása nélkül azonosítani és javítani a meghibásodásokat.

Dr. I. P. Park

Többről van szó, mint egyszerű fejlesztésekről” – folytatta dr. Park.

Célunk, hogy az LG messze túlmutasson a szórakoztatóelektronika vezető gyártójaként betöltött jelenlegi szerepén, és olyan innovátorrá váljon, amely az élet egy valóban intelligens módját kínálja a felhasználók számára.”

A vállalat mesterséges intelligenciáról alkotott víziójának felvázolása közben a szakember elmagyarázta, hogyan fogja az AI-technológia a három kulcspillér – a fejlődés, az összekapcsolhatóság és a nyíltság – mentén átalakítani a mindennapi élet szinte minden területét.

Az LG ThinQ termékek képesek az önálló fejlődésre, hiszen folyamatosan tanulnak a felhasználó szokásairól, továbbá gördülékenyen kapcsolódnak be a mindennapi feladatokba, és az LG partnerkapcsolatai és együttműködései révén kialakított innovációk teljes ökoszisztémáját teszik elérhetővé a vásárlók számára.

Dr. Park a fejlődő intelligencia fontosságát is hangsúlyozta a fogyasztói elektronikában. Ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciával felvértezett eszközök többet nyújtsanak az egyszerű hangfelismerésnél és az automatikus feladatvégzésnél, érteniük kell a célt és a szándékot minden egyes hangutasítás mögött. Az ilyen jellegű kontextuális megértéshez a mesterséges intelligenciának fejlődnie kell, méghozzá a felhasználóval történő interakciókon keresztül.

Az LG a lakások után az utakra is kiterjeszti a fogyasztók szokásai és igényei terén szerzett tudását olyan innovatív szolgáltatások bemutatásával, melyek egy eddig ismeretlen autózási élményt kínálnak. Az önvezető autók forradalmának kezdetén az LG célja, hogy megváltoztassa és kiterjessze a jármű definícióját, ami innentől kezdve nem csupán közlekedési eszköz, hanem egyfajta mozgásban lévő tér is. Az LG AI-képes utastérmegoldásaival a felhasználók a lehető legtöbbet hozhatják ki abból az időből, amit végre nem vezetéssel kell eltölteniük, hiszen konferencia- vagy moziteremmé vagy akár személyes ruhaüzletté alakíthatják át járművüket.

Ez az új típusú autózási élmény hardveres és szoftveres oldalról is számos különféle megoldást igényel, ezért is van szükségünk nyílt együttműködésekre” – mondta dr. Park, hangsúlyozva az LG folyamatos törekvéseit a nyílt innovációk kultúrájának megteremtésére. A szakember bemutatta az LG együttműködését a vezető autóülés-gyártó Adienttel, amellyel közösen fejlesztenek okosüléseket a személyre szabott autózásélményért. Bejelentette továbbá az LG legújabb terveit a webOS okostelevíziós platformra vonatkozóan, melynek nyílt forráskódja 2018 márciusa óta bárki számára hozzáférhető. Ettől az évtől kezdve a webOS mellett az LG saját AI ThinQ platformjának forráskódját is elérhetővé tesszük a fejlesztők számára a világ minden táján” — mondta dr. Park.

Dr. Park ezek után bemutatta az LG azon törekvéseit, amelyek célja, hogy az AI-technológia lehetőségeinek jóval szélesebb körű kihasználásával az eddig önálló egységként funkcionáló eszközök intelligens rendszerekké kapcsolódjanak össze. Az LG robotikai szolgáltatásainak platformja (Robot Service Delivery Platform, RSDP) ennek jegyében szisztematikusan koordinálja a számos robot által látott, hallott és tanult információkat, hogy megváltoztassa munkavégzésünk és környezetünk irányításának módját. A mesterséges intelligencia alapú okoshálózat lehetőséget ad arra, hogy radikálisan növeljük energia-ökoszisztémánk hatékonyságát, a termeléstől a tároláson keresztül a fogyasztásig. Az okos kereskedelmi kijelzők a környezet aktív és intelligens részeivé alakítják az olyan fizikai elemeket a térben, mint a padló, a falak vagy akár a jelzőtáblák.

Az LG nyitóbeszédében olyan nemzetközi szakértők is közreműködtek, mint az XPRIZE Alapítvány alapítója, dr. Peter Diamandis; az elismert AI-kutató, dr. Andrew Ng; a Luxoft autóipari ügyvezető igazgatója, Alwin Bakkenes; a Qualcomm mérnöki megoldásaiért felelős szenior alelnöke, Durga Malladi és a California San Diego Egyetem robotikai intézetének vezetője, Henrik Christensen professzor.

Az LG az AI-forradalom élvonalában működő globális erőmű ez a technológia szinte minden nagyobb iparágra hatással lesz az egészségügytől a mezőgazdaságon és a szállításon keresztül a mérnöki tevékenységig” – mondta el Gary Shapiro, a Fogyasztói Technológiai Szövetség (Consumer Technology Association, CTA) elnök-vezérigazgatója. Izgatottan vártuk az LG Mesterséges intelligencia egy még jobb életért című előadását, hiszen a CES történetében ez a vállalat első nyitóbeszéde.”

Az LG ThinQ zónájának (#11100 stand) látogatói maguk is megtapasztalhatják az LG együttműködő technológiái és fejlődő AI-megoldásai által kínált lehetőségeket január 8. és 11. között, a Las Vegas Convention Center központi csarnokában.

SOCIAL MEDIA