Helyes szájápolásra tanítja a gyerekeket a P&G

Inspiráció Kiemelt

Idén harmadik éve rendezi meg a P&G gyöngyösi gyára az Oral-B gyermek-szájápolási társadalmi felelősségvállalási programját, amelynek keretében öt gyöngyösi általános iskolában népszerűsítik a helyes szájápolás fontosságát. A kezdeményezés során több mint 300 általános iskolás gyermeket részesítenek oktatásban és támogatnak Oral-B termékekkel.

Az európai fogorvosok szövetségének (Council of European Dentists) 2018-as felmérése szerint nyolcból csak egy magyar 12 éves gyermeknek van ebben az életkorban teljesen ép fogsora. Ez az eredmény nemcsak Magyarországot teszi az európai statisztikák végére, hanem számos más betegség kockázatát is növeli. Jelenleg a 12 éves gyerekek körében átlagosan 0,5–3,5 fog érintett a fogszuvasodásban, és a felnőttek közel 100 százaléka tapasztalta ezt a betegséget.

A WHO adatai szerint a leggyakoribb szájbetegségek a fogszuvasodás, a periodontális (íny) betegség, a szájüregi rák, az orális fertőző betegségek, a sérülések és az örökletes elváltozások következményei. Jó hír azonban, hogy a megfelelő szájhigiénia segíthet a helyzet megváltoztatásában. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a gyerekek minden szükséges szájhigiéniai információt időben megkapjanak, ugyanis a szájüregi betegségek számos egyéb betegség kiváltó okai is lehetnek.

„Nagyon fontos hangsúlyozni a szülői felelősséget. A felnőtteknek példát kell mutatniuk a gyerekek felé, nekik kell megtanítaniuk őket a helyes módszerekre, a helyes szájápolásra. Hiszen kitől tanulnák el, ha nem tőlük? A váltófogazati időszak kritikusnak számít ilyen szempontból – állítja dr. Dima Mária Magdolna, a Heim Pál Gyermekkórház Fogászati Prevenciós Osztály mb. osztályvezető főorvosa. – Gyakran azt gondoljuk, nem baj, ha nem vigyázunk a gyerekek fogaira, hiszen még csak tejfogak. Csakhogy a rossz szokások, a lerakódott lepedék, a nem megfelelő harapás mind-mind szerepet játszhatnak abban, hogy a fogváltásnál előbújó fogazat ugyanúgy elromoljon. Tehát a megelőzés rendkívül fontos, ahogy az is, hogy idősebb korban is rendszeresen járjunk fogászati vizsgálatra.”

A P&G gyöngyösi gyára által szervezett gyermek-szájápolási program keretében öt gyöngyösi általános iskola tanulóihoz látogatnak el a szakértők, akik a megelőzés jegyében a helyes szájhigiénia fontosságára és módjára oktatják az iskolásokat, megadva nekik minden szükséges információt, amely fogaik egészsége érdekében elengedhetetlen. A program tájékoztatást nyújt a megfelelő fogmosás gyakoriságáról és módjáról, valamint jó tanácsokkal látja el a gyerekeket és szüleiket étkezés tekintetében is, bemutatva, hogy milyen típusú ételek fogyasztása jótékony vagy épp kártékony hatású a fogakra. A programban részt vevő első és második osztályos gyermekek az oktatás végén Oral-B szájápolási termékeket kapnak.

„A P&G-nél igyekszünk megoldást találni annak a közösségnek a problémáira, amelyben élünk és működünk. Vállalatunk számára nagyon fontos, hogy jó példát mutassunk a gyermekeknek. A jó szájhigiénia elősegítése a gyerekek egészsége érdekében csak egyetlen program a sok közül, amelynek keretében szakértőkkel, a helyi közösséggel és helyi vezetőkkel működünk együtt. Minél előbb elkezdenek a gyerekek gondoskodni fogaik rendszeres ápolásáról és begyakorolják a helyes fogmosási és szájápolási mozdulatokat, annál nagyobb esélyük van boldogabbá és egészségesebbé válni gyermekként és később felnőttként is” – nyilatkozta Krubl Yvette, a Procter & Gamble közép-európai kommunikációs menedzsere.

SOCIAL MEDIA