Így válassz sporthobbit

Inspiráció

Valószínűleg nem a december a legmegfelelőbb időzítés arra, hogy valami újba belevágjunk. De tervezni, készülni már most is tudunk. Családdal, párkapcsolattal, barátokkal, karrierrel, önmegvalósítással kapcsolatos terveket is célszerű már szövögetni, de legelőször magunkkal kell elégedettnek lennünk. Az alap, hogy megpróbálunk figyelni a hosszú alvásra, minőségi ételekre, rendszeres étkezésekre, bőséges folyadékbevitelre, de ennél is többet kell beiktatnunk: gyakori és kiadós mozgást! Jó, ha már decemberben kipróbáljuk a legváltozatosabb sportágakat, hogy megtaláljuk az igazit, amely vagy amelyek mellett kitartunk és hetente többször műveljük: hogy ebben is segítségünkre lehessen, extra sporttípusokra ad most tippeket a smartwater!

Felfelé néző kutya a vízen

A jóga az egyik legkíméletesebb és egyben leghatékonyabb mozgásforma, ráadásul meditációs forma is egyben. Segítségével karbantarthatjuk testünket és lelkünket is. De ha a szürke hónapokban mindez nem csábít el a kanapéról, talán a víz hozzáadása felkelti az érdeklődésünket. A SUP (stand up paddle) jóga egy új szintre – és más halmazállapotra – emelt sport, mely során a víztükrön, deszkán gyakorolhatjuk a jógapózokat, mellyel tovább növelhető az ászanák intenzitása. Ráadásul a folyamatos egyensúlyozás a vízen lecsillapítja az elmét, az állandó mikromozgások pedig a mélyizmokat is erősítik, így egy 60 vagy 90 perces óra tetőtől talpig tonizálja a résztvevőket. Hazánkban is elérhető ez a sportág, ráadásul télen beltéri medencékben is!

Ászanák a levegőben

Ha nem vágyunk vízbe borulásra, és/vagy nem lenne időnk minden edzés után hajat szárítani, de mégis a jóga egy különleges válfajára vágyunk, kipróbálhatjuk az aerial jógát is. Itt is új halmazállapotról van szó, de attól, hogy a levegőben végezzük a jógapózokat, azok megvalósításához nem szükséges légtornásznak lenni. Az ászanákat segítő, mennyezetre rögzített hinta csak segít abban, hogy az antigravitációs jóga során még jobban tudjunk nyújtani – miközben a pilates, a jóga és a tánc elemeiből egyaránt merít a feladatokhoz.

Kontaktban maradva

A jógának számos változata kínál különleges kikapcsolódási formákat. Ha legjobb baráttal, barátnővel vagy párunkkal szeretnénk ellazulni, erősödni és kapcsolatunkat tovább építeni, biztosan tetszeni fog a kontakt jóga! A gyakorlatokhoz legalább két személy kell, de néha akár három, négy is – az élmény katartikus, a kapcsolat mélyebb, mint valaha, a mozgás pedig szuper intenzív lesz!

Akrobatikus elemek zsákolás közben

Ha valaki a labdajátékokat szereti inkább, miközben nem ódzkodik attól, hogy a levegőben végezzen gyakorlatokat, nagy eséllyel lesz a kedvence az akrobatikus kosárlabda. A sportág lényege, hogy a versenyeken minitrambulint használnak a résztvevők, és arról felugorva mutatnak be változatos akrobatikus elemeket. Ezalatt kosárlabdát vagy akár kosárlabdákat passzolgatnak egymásnak, és zsákolással fejezik be az adott gyakorlatsort.

Labdázás karizmatikusan

A labdázásra még egy izgalmas alternatívát tudunk ajánlani, ha valakinek a csapatszellem is kulcsfontosságú a mozgás során: a mexikói fallabdajáték, pontos nevén karizma hasonlít a squashhoz, de három fal használatával játsszák.

A sportág a sport közben átélt örömről kapta nevét, állítólag euforikus hatást vált ki a játékosokból. Sőt, közösséget épít és társas élményeket is nyújt a csapattagoknak.

Csak a tánc

Se csapat, se fellépőruha, se különleges helyszín nem kell hozzá, de még speciális tudás, „boogie a lábbaˮ sem ahhoz, hogy táncoljunk egy nagyot: örömből, szívből, zsigerből, mindegy, hogyan. Erre inspirálhat a „floss dance”, a Skibidi tánc vagy a jól bevált Gangnam Style, vagy bármi, ami beindít és megmozgat. Ha mégis szervezettebben tanulnánk, választhatunk street style fajtát, és például kipróbálhatjuk a twerkelést, ha klasszikust szeretnénk csinálni, balettozásra fel, míg ha finomabb táncra vágyunk, menjünk el egy jazz art órára.

Ami kell földön, vízen, levegőben is: hidratálni

Bármely sportágat választjuk is, ne felejtsük, hogy télen ugyanolyan fontos a hidratálás.

Attól, hogy hideg van, a mozgás közben elvesztett folyadékmennyiséget pótoljuk egészségünk, szépségünk és kiegyensúlyozottságunk érdekében egyaránt.

És ha a téli álomra, mély alvásokra tekintünk sportágként – hiszen azzal is igazán jót teszünk magunkkal – a pihenésbe is iktassunk be elég folyadékot, például smartwatert.

SOCIAL MEDIA