A Philip Morris három díjat kapott munkavállaló-barát fejlesztéseiért

Inspiráció

Immár három elismerés is tanúsítja, hogy a Philip Morris Magyarország igazodik a 21. századi munkavállalók igényeihez. Kiemelten családbarát szemlélettel, a munka és a magánélet egyensúlyának előtérbe helyezésével, továbbá megkülönböztetésmentes munkakörülményekkel érdemelte ki az Equal Salary tanúsítványt, a Családbarát Vállalat és a Fogyatékosságbarát Munkahely címeket.

Komoly HR-fejlesztések mellett kötelezte el magát a piacvezető dohányipari cég. A szervezeti innováció nem véletlen: jelenleg történelme legnagyobb üzleti átalakulásán megy keresztül a vállalat. A hosszú távú cél nem kevesebb, minthogy teljesen felhagyjon a hagyományos cigaretták gyártásával és egy nap kizárólag füstmentes termékeket értékesítsen. Innovatív vállalatként fontosnak tartják, hogy a HR területén is magasabb szintre lépjenek, és olyan magatartást tanúsítsanak, amely példaértékű más cégek számára.

A cég egyre-másra nyeri a HR-fejlesztéseit elismerő díjakat: novemberben Magyarországon elsőként kapta meg az Equal Salary tanúsítványt. Ez nem csupán annak biztosítéka, hogy a szervezetben dolgozó nők és férfiak azonos értékű munkáért egyenlő bérezést kapnak, hanem minden más munkafeltétel azonosságát is garantálja. A dohányipari vállalat hazai szervezete abszolút diszkriminációmentesen működik – állapította meg a tanúsítványt kibocsátó svájci alapítvány.

Egy éven át viselheti a cég a szintén nemrégiben elnyert „Családbarát Vállalat 2018” elismerést, amelyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom adományoz azoknak a gazdasági szereplőknek, amelyek a társadalom családbarát szemléletét erősítik a munka és a magánélet egyensúlyát támogató működésükkel. „Igazán kiemelkedő szakmai teljesítményt az az ember tud nyújtani, akinek kiegyensúlyozottak a munkahelyi, családi körülményei és elegendő időt tud a szeretteivel tölteni” – fogalmazott Szabados Tamás, a Philip Morris Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Ennek a hitvallásnak a jegyében a cégnél nemhogy hátránnyal nem jár a gyermekvállalás: jelentős költség-hozzájárulásra számíthat az, aki szülés után megszakítja fizetés nélküli szabadságát és visszatér dolgozni. De a pénz nem minden: munkahelyi kismama/-papa szobákat rendeztek be, a nagyobb gyermekek játékkonzollal, pingponggal tölthetik el idejüket, ha szüleikkel ellátogatnak az irodába. Nyáron pedig tartalmas bel- és kültéri szünidei programok összeállításával könnyítik meg a családok életét. Idén különösen nagy sikert aratott a gyermekes munkavállalók körében a céges nyári tábor.

A rugalmasságra valamint az egyéni igények figyelembe vételére a mindennapokban is nagy hangsúlyt fektet a cég, hiszen a Philip Morris Magyarország munkatársainak több mint 90 százaléka rugalmas munkarendben dolgozik. Ezenfelül heti egy nap akár otthoni munkavégzésre is van lehetőség. Aki valamilyen speciális élethelyzet miatt még többet szeretne otthonról dolgozni vagy részmunkaidős beosztásra lenne szüksége, átmeneti és egyéni megoldást is kérhet.

A vállalatnál a különleges élethelyzetek sem járhatnak hátrányos megkülönböztetéssel. Ezt bizonyítja, hogy december 3-án nyerte el a cég a „Fogyatékosságbarát Munkahely” cím bronz fokozatát. Az elismerést, amely az álláskereső fogyatékkal élő emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását támogatja, 2010 óta adományozza a Salva Vita Alapítvány. A Philip Morris Magyarország folyamatosan fejleszti a fogyatékkal élő emberek toborzásával, foglalkoztatásával és megtartásával kapcsolatos gyakorlatát. „Ezek az intézkedések nemcsak a látás-, hallás- és mozgássérülteket, hanem a megváltozott munkaképességű munkavállalók széles körét érinthetik” – hívta fel a figyelmet Kulcsár Géza, a vállalat People & Culture vezetője, hiszen a cégnél hosszú évek óta alapelv, hogy a teljesítmény elismerésében senkit ne érjen semmilyen megkülönböztetés.

SOCIAL MEDIA