A Henkel okosotthon-technológiával fejleszt

Inspiráció

A Henkel az intelligens otthont kínáló vállalat, a Netatmo okosotthon-technológiájának gyáraiban történt bevezetésével pozitív fenntarthatósági eredményekről számolhat be. A Henkel mind a 31 – köztük a körösladányi Laundry & Home Care – gyárában a Netatmo Smart Home időjárás-észlelő állomásait használja ahhoz, hogy a kapott időjárási adatokat a lehetséges eljárásokra és a gyártási folyamatainak változásaira alkalmazza.
 
Könnyen hozzáférhető termékek – például a Netatmo termékei – révén a gyárak az aktuális helyzetük elemzésével tervezhetnek és megfelelő intézkedéseket hozhatnak az energia- és közüzemi fogyasztásukkal kapcsolatban. „Úgy látjuk, hogy globális energiafogyasztásunk akár 3-5 százalékkal is csökkenthető 2020-ig, amikor teljes mértékben hasznosíthatjuk a rendelkezésre álló információkat és azokat a folyamatainkba integrálhatjuk” – mondja Johannes Holtbrügge, a Henkel digitális transzformációért felelős vezetője.
 
A Henkel düsseldorfi gyárában például öt százalékkal növelte a porlasztótorony égőhatékonyságát a mosóporgyártásnál. Emellett a vállalat optimalizálta a torony gázégőjét érintő folyamatot és a hőmérséklet-szabályozást a teljes szárítási folyamat során. A Békés megyei Körösladányban található gyáregységben a Netatmo rendszere a külső raktárakban lévő hőmérséklet és páratartalom megfigyelésére szolgál, ezzel is elősegítve a minőségmegőrzési szempontok alátámasztását.
 
Fred Potter, a Netatmo vezérigazgatója hozzátette: „Ez egy újabb módja annak, hogy termékeinkkel hogyan támogathatjuk a közösségeket a saját ügyfeleink mellett. Ebben az esetben az érzékelőink segíthetnek a Henkelnek a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége teljesítésében.”
 
Hogyan működik?
Az intelligens otthoni időjárás-érzékelő állomás két komponensből áll: egy beltéri és egy kültéri modulból. A Henkel az intelligens eszközt használva elemzi a külső hőmérsékletet, páratartalmat és relatív légnyomást a vállalat gyártó telepein, és az adatokat az energiafogyasztással kapcsolja össze. Az állomások a Netatmo úgynevezett API felületén (alkalmazásprogramozási interfészen) keresztül csatlakoznak a Henkel felügyeleti rendszeréhez, hogy adatokat gyűjtsenek, dolgozzanak fel és azokat összevessék a gyárakat jellemző egyéb tényezőkkel.
 
A cél az, hogy a Henkel számára olyan adatok álljanak rendelkezésre, amelyeken keresztül látható, hogy az időjárás milyen hatással van az energia-, illetve a közüzemi fogyasztásra. Ennek eredményeképpen a korlátozott természeti erőforrások – például a gáz és a víz – hatékonyabban és fenntarthatóbb módon használhatók fel.
Az időjárás-érzékelő állomás nemcsak a Henkel fenntarthatósági stratégiájához járul hozzá, hanem hozzáadott értéket is képvisel termékeinek minősége szempontjából: például az összegyűjtött adatok segítenek jobban előre megjósolni a gyártási területet és a termékeket érintő, a páratartalom miatt bekövetkező változásokat. Ez különösen fontos azoknál a termékeknél, amelyek nagyon érzékenyek ezekre a tényezőkre, például a mosogatógép-tabletták.

SOCIAL MEDIA