A Discovery Channel a Nagy Kék Lyukból adja élő műsorát

Inspiráció Kiemelt

A Belize tengerpartjától 75 kilométerre fekvő Nagy Kék Lyuk világszerte ismert kristálytiszta vizéről és gazdag vízi élővilágáról. Ezt az egyedülálló helyet maga a híres Jacques-Yves Cousteau fedezte fel még 1971-ben. De vajon mi rejtőzik a Nagy Kék Lyuk mélyén, a több millió éves tengerfenéken? A Discovery Channel ezúttal a Nagy Kék Lyuk legmélyére kalauzolja el nézőit, akik a felfedezést egy rendkívüli, kétórás különkiadás keretében követhetik nyomon élőben a csatornán. A műsort a magyar nézők december 2-án 22 órától nézhetik a Discovery Channel műsorán, de az adás elérhető lesz online is.

„Az ismeretlen utáni kutatás és a világ felfedezése a legújabb technológiák segítségével, mindezt tudományos és szórakoztató célokkal – ez mindig is a Discovery Channel szerves részét jelentette” – mondta Scott Lewers, a csatorna Multiplatform Programming és Digital Media területéért felelős ügyvezető alelnöke.

A Nagy Kék Lyukat mindeddig még soha nem térképezték fel. Számos szóbeszéd kering arról, hogy vajon mi lehet a legalján, de pontos választ erre mind ez idáig még nem kaptunk.

Éppen ezért döntött úgy a Discovery Channel, hogy végigfilmez egy, a világ vezető kutatóiból álló csapatot, akik lemerészkednek a tengerfenék legaljára egy különleges tengeralattjáróval.

A vízre szállók között van Sir Richard Branson üzletember és Fabien Cousteau is, aki Jacques-Yves Cousteau unokája, valamint Erika Bergman, a hajó kapitánya. Az expedíció a legelső ilyen volumenű kísérlet az 1971-es felfedezés óta.

A Discovery Channel műsora ott folytatja a kutatást, ahol Cousteau abbahagyta. A Nagy Kék Lyuk rejtélyeinek felderítését a nézők valós időben követhetik nyomon. A csapat rendelkezésére áll majd egy másik, teljesen felszerelt tengeralattjáró is, amelynek pluszvilágítása segít, hogy a kutatók a lehető legtöbbet láthassák – a közönséggel együtt.

A kétórás különkiadásban foglalkoznak több, a témához kapcsolódó kérdéssel is, mint például, hogy hogyan keletkezett a Nagy Kék Lyuk, vagy hogyan fejlődött a technika Cousteau első expedíciója óta. A kutatók a műsor alatt számos legenda mélyére ásnak, amelyek ezt a különleges helyet övezik, és amik régóta vonzzák a búvárokat a világ minden tájáról.

A közvetítés házigazdája Luke Tipple tengerbiológus (aki a Cápák hetében is közreműködött), valamint Chris Jacobs televíziós személyiség lesz.

A merülés után a tudósok további két hétig fogják folytatni a tengerfenék megfigyelését, az ezáltal gyűjtött adatok pedig segíthetnek megalkotni olyan realisztikus modelleket, amelyek hitelesen ábrázolják a Nagy Kék Lyuk földrajzi tulajdonságait. Ezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kutatók megérthessék, hogy a tengerszintek változása milyen hatással van a víznyelő formálódására, illetve kulcsfontosságú információt nyújthat a klímaváltozás mintázatairól is.

A kétórás különkiadás premierje december 2-án, vasárnap 22 órakor lesz a Discovery Channel műsorán

A műsor trailere az alábbi linken elérhető.

SOCIAL MEDIA